Διακοπές με τη μαμά ή τον μπαμπά;

o-DIVORCE-KIDSH ώρα των διακοπών είναι πολύ δύσκολη για όλα τα χωρισμένα ζευγάρια, αναφέρει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας, κυρίως μάλιστα για εκείνους που χώρισαν πρόσφατα και είναι η πρώτη φορά που το παιδί τους θα βρεθεί μόνο με τον έναν.

Το μικρό παιδί μερικές φορές δυσκολεύεται να πάει διακοπές με το γονιό που δεν έχει καθημερινή επαφή, περνώντας δεκαπέντε μέρες ή και ένα μήνα μαζί του, ενώ ταυτόχρονα θα είναι μακριά από τον άλλο γονιό. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ των δύο γονέων και το παιδί γίνεται μάρτυρας αυτών, ίσως πιέζεται να αποχωριστεί το γονιό με τον οποίο συγκατοικεί.

Πώς να το χειριστείτε…

• Αν είστε ο γονιός που μένει με το παιδί, θα πρέπει να το πείσετε ότι οι χωριστές διακοπές αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με τον άλλο γονιό του – συνήθως τον πατέρα.

• Η στάση σας να δείχνει βεβαιότητα, δηλαδή ότι οι διακοπές με τον άλλο γονιό είναι απαραίτητες και μη διαπραγματεύσιμες!

• Σε περίπτωση που το παιδί πει «δεν θέλω να πάω», θα του εξηγήσετε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του μπαμπά να περάσει κάποιες μέρες μαζί του, ώστε να μοιραστούν ευχάριστες δραστηριότητες: θα παίζουν, θα κάνουν περιπάτους κ.λπ.

• Είναι σημαντικό όταν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει με εσάς, που δεν είστε μαζί του στις διακοπές, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

• Τα μικρά παιδιά συνήθως επιδιώκουν να επικοινωνούν με το γονιό με τον οποίο μένουν μαζί μόνιμα.

• Αν, όμως, το παιδί αρνείται να σας μιλήσει, δεν σημαίνει ότι σας ξέχασε. Ακόμα κι αν κάποια φορά δεν θελήσουν να σας ακούσουν, είναι σημαντικό γι αυτά ότι τηλεφωνήσατε.

• Ανεξάρτητα από τα δικά σας προβλήματα, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να επικοινωνεί ανεμπόδιστα και με τους δύο γονείς του, ακόμα και στην περίπτωση που εσείς βρίσκεστε στη μέση δικαστικής διαμάχης.

«Αν έχω νέα σχέση να πάρω μαζί τον/τη σύντροφό μου;»

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνειδητοποιήσουν το διαζύγιο των γονιών και το γεγονός ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά η οικογένειά τους μαζί. Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και αρκετά πολύπλοκη, κατά την οποία το παιδί περνά από διάφορες φάσεις. Γι’ αυτό απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί στην εμφάνιση νέων συντρόφων.

Σε κάθε περίπτωση, το παιδί θέλει να περάσει χρόνο με το γονιό του και όχι με τον/τη σύντροφο. Αν, παρ’ όλα αυτά, είναι μια σημαντική σχέση ή ετοιμάζονται να ξαναπαντρευτούν, και πάλι δεν θα πρέπει ο/η σύντροφος να περάσει όλες τις διακοπές μαζί με το γονιό και το παιδί. Ακόμα κι αν είναι ο/η σύντροφος μαζί, θα πρέπει ο γονιός να ασχολείται κυρίως με το παιδί. Αυτό ισχύει και στις νέες οικογένειες. Ο γονιός να περνάει χρόνο με το παιδί κάνοντας δραστηριότητες, ενώ ο/η νέος/α σύζυγος να κρατά διακριτικό ρόλο.

Δεν συνιστώ να πάρει ο γονιός τον/τη σύντροφό του μαζί, αν το παιδί προηγουμένως δεν έχει γνωριστεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα μετά το χωρισμό.