Αρχική Infokids Υγεία Διαπαιδαγώγηση των παιδιών: Ποιες φράσεις θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς;

Διαπαιδαγώγηση των παιδιών: Ποιες φράσεις θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς;

article-2122767-0047DB9F000004B0-176_468x307Οι περισσότεροι γονείς αγνοούν τις ιδιαιτερότητες της παιδικής ψυχής και κάτω από την πίεση του άγχους που τραυματίζει την καθημερινότητά τους συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν βοηθούν την ομαλή, ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Πάρ” το μέσα δεν αντέχω άλλο.

Το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στη θέση σας, να νοιώσει τα αισθήματά σας και να σας καταλάβει. Περιμένει από σας να ικανοποιήσετε τις δικές του ανάγκες. Αν είστε κουρασμένοι, εξαντλημένοςι ή νευριασμένοι το παιδί δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Προσπάθηστε να οργανώσετε με τέτοιο τρόπο τις δουλειές σας ώστε να έχετε το χρόνο και τη διάθεση να παίξετε μαζί του. Αφιέρωστέ του ποιοτικό χρόνο. Δείξτε του αγάπη, άγγιξτέ το, παίξτε μαζί του. Αν δεν κουραστείτε βοηθώντας το να παίξει δημιουργικά θα εκνευριστείτε από την φασαρία και την αταξία του. Η αδιαφορία όπως και η υπερπροστασία των μεγάλων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις αταξίες και την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Δε με νοιάζει τι κάνουν τα άλλα παιδάκια εσύ θα κάτσεις δίπλα μου.

Αφήστε το παιδί να ζήσει, να είναι ο εαυτός του, να πειραματιστεί. Όταν βγάλετε το παιδί βόλτα σε ένα χώρο για παιχνίδι επέτρεψτέ του να κινηθεί ελεύθερα και να αυτενεργήσει. Αν δεν κινδυνέψει δεν θα μάθει. Εξήγηστε στο παιδί ότι είναι καλό να απομακρύνεται από κοντά σας και ότι είναι αναπόφευκτο να πέφτει ή να χτυπά ή να συγκρούεται με τα άλλα παιδάκια. Προσέξτε το από απόσταση και μην επεμβαίνετε συνέχεια για να το προστατεύετε από τους επικείμενους κινδύνους. Το παιδί που αναγκαστικά κάθεται ήσυχα δεν ωφελείται και δεν ωριμάζει. Παρότρυνετέ το να ασχολείται όσο περισσότερο γίνεται με δημιουργικές δραστηριότητες.

Δεν πειράζει ας το χαλάσει.

Το παιδί χρειάζεται σταθερά όρια. Όπως του βάζετε όρια για να διαφυλάξετε τη σωματική του ακεραιότητα το παιδί χρειάζεται όρια στη συμπεριφορά για να μπορέσει να προσαρμοσθεί στην κοινωνική ζωή. Αν δεν μάθει να συντονίζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος θα έχει πάντοτε στη μετέπειτα ζωή του δυσκολίες προσαρμογής. Χρειάζεται σταθερότητα στα όρια αρκεί η επιβολή των κανόνων να μη φθείρει τη σχέση αγάπης μέσα από συνεχείς συγκρούσεις.

Μου έτυχε κάτι και δεν θα πάμε εκεί που σου υποσχέθηκα.

Να είστε συνεπείς με τις υποσχέσεις σας. Το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη να διαπιστώνει ότι υπάρχει μια τάξη στο περιβάλλον του και ότι μπορεί να εμπιστεύεται τους άλλους. Αν δεν τηρείτε το λόγο σας το παιδί ζει σε ένα άτακτο περιβάλλον που δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Δημιουργούνται μέσα του αισθήματα ανασφάλειας και επιπλέον μαθαίνει να είναι το ίδιο ανεύθυνο.

7284845е66(1)

Γιαννάκη ο μπαμπάς με απατάει με τη Νονά.

Μην φορτώνετε το παιδί με τα δικά σας προβλήματα. Το παιδί δεν είναι φίλος σας παρά το ότι είναι σημαντικό να έχετε φιλικές σχέσεις μαζί του. Το παιδί δεν ωφελείται με το να μαθαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Το κριτήριο για το αν είναι σωστό να πειτε κάτι στο παιδί δεν είναι το να ξελαφρώσετε εξωτερικεύοντας αυτό που συμβαίνει μέσα σας αλλά το να ωφεληθεί το παιδί από την επικοινωνία σας.

Όχι έτσι ρε παιδί μου…κοίτα πως το κάνει το κοριτσάκι.

Μη ξεχνάτε ότι δεν θα σας άρεσε να συγκρίνουν τις επιδόσεις σας με τις επιδόσεις των άλλων και μάλιστα για να σας υπογραμμίσουν ότι δεν τα καταφέρνετε όσο οι άλλοι. Το παιδί δεν θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του μέσα από την σύγκριση, απλά θα μειώσει την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Μη ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα και αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο βαθμό που μπορεί. Αντί να συγκρίνετε το παιδί με άλλα παιδιά είναι προτιμότερο να ενισχύετε κάθε φορά αυτό που μπορεί να πετύχει. Στηρίξτε τις προσπάθειες του παιδιού χωρίς να περιμένετε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας.

parents

Δεν μπορώ να σε πηγαίνω κάθε μέρα στις κούνιες και βόλτα, έχω κουραστεί.

Φρόντιστε το παιδί να παίζει πολύ κάθε μέρα. Δώστε ραντεβού με γονείς που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία με το δικό σας ώστε να συναντηθείτε για να παίξουν. Μην τρέχετε συνεχώς πίσω από το παιδί για να το προσέχετε. Η υπερπροστατευτική σας διάθεση σας κουράζει περισσότερο από τις αταξίες του παιδιού. Πηγαίνετε το παιδί να παίξει σε χώρους που του παρέχουν κάποια στοιχειώδη ασφάλεια και είναι ειδικά διαμορφωμένοι για παιχνίδι. Αν πατε με το παιδί σε κάποιο χώρο που αρέσει μόνο σ΄εσας το πιθανότερο είναι να περάσετε άσχημα. Αν το παιδί δεν μπορέσει να βρει κάποια ενδιαφέρουσα απασχόληση θα σας βασανίσει με τη γκρίνια και τις αταξίες του.

Ρίξ΄ του για να μάθει.

Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο. Το ξύλο εκφράζει τη δική μας κόλαση. Συνήθως δεν χτυπάμε για να παιδαγωγήσουμε αλλά για να εκφράσουμε την αναστάτωση και το θυμό μας. Κανείς δεν γίνεται καλύτερος με τη βία. Το ξύλο δεν εμπνέει σεβασμό αλλά φόβο. Ακόμη και όταν είναι αποτελεσματικό έχει πολλές παρενέργειες. Τραυματίζει την αυτοπεποίθηση, διαταράσσει τις προσωπικές σχέσεις, διδάσκει τη βία και όχι τον αυτοέλεγχο. Όταν χτυπήσετε το παιδί προσπάθηστε να αποδεχτείτε ειρηνικά το λάθος σας. Συγχωρέστε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους εκφόρτισης και χαλάρωσης. Αν σας έχει γίνει συνήθεια να χτυπάτε το παιδί σου και νιώθετε να μην ελέγχετε τα νεύρα σας αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βαθύτερες αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσής σας.

Δεν είμαι σωστή μάνα (πατέρας).

Πως είναι δυνατόν να φέρομαι με τόσο άσχημο τρόπο στο παιδί μου ενώ το αγαπώ τόσο πολύ; Αν συμπεριφέρεστε με άσχημο τρόπο στο παιδί και δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, αν του μιλάτε άσχημα, είστε συνεχώς εκνευρισμένοι και έχετε βίαιες εκρήξεις θυμού μη προσπαθείτε να αλλάξετε με το ζόρι τη συμπεριφορά σας. Οι προσπάθειές σας να συγκρατηθείτε θα αποτύχουν και θα νιώσετε περισσότερες ενοχές. Για να μην θυμώνετε πρέπει να μπορείτε να διαμορφώσετε μια πιο όμορφη καθημερινότητα. Αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας χρειάζεται να προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο της ζωής σας. Ίσως χρειάζεται να ξεκουράζεστε περισσότερο, να βρείτε ελεύθερο χρόνο, να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον (την) σύζυγο ή να αναζητήσετε νόημα ζωής σε δημιουργικές δραστηριότητες έξω από το σπίτι. Οι ατομικές σας προσπάθειες δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες. Όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη ζωή μας είναι δύσκολο να εφαρμόζουμε τους σωστούς κανόνες της παιδαγωγικής που θα θέλαμε.

Βάλτου πιπέρι στο στόμα.
Το παιδί βρίζει για να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας ή γιατί έμαθε να εκφράζει με άσχημες λέξεις τα αρνητικά του αισθήματα. Προσπάθηστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν κάποτε γελάσατε με τη βρισιά που είπε τώρα δεν ωφελεί να θυμώνετε. Μάθετε του να χρησιμοποιεί εναλλακτικές λέξεις με ουδέτερο φορτίο ως βρισιές. (π.χ. το λαγό σου, πίσω Κίτσο). Οι βρισιές δεν βλάπτουν τόσο το παιδί όσο οι συνεχείς και έντονες επιπλήξεις.

Όλο ψέματα λες.

Όταν είναι πολύ μικρό δεν λέει ψέματα με τον τρόπο που το κάνει κάποιος μεγάλος απλά καλλιεργεί τη φαντασία του. Το μικρό παιδί δεν έχει την πρόθεση να αποκρύψει την αλήθεια για να εξαπατήσει τους άλλους. Απλά δυσκολεύεται ακόμη να διαχωρίσει το φανταστικό από το πραγματικό. Έτσι συχνά δεν λέει τα πράγματα έτσι όπως είναι αλλά έτσι όπως θα ήθελε να είναι ή όπως θα φοβόταν ότι θα μπορούσε να είναι. Εξήγησtέ του ευγενικά ότι όταν λέει «ψέματα» οι άλλοι δεν θα το πιστεύουν ακόμη και όταν λέει αλήθεια και δεν θα το εμπιστεύονται. Επιβράβευστέ το όταν λέει την αλήθεια και μην δίνετε προσοχή και ενδιαφέρον στα ψέματα.

scolding31

Φύγε θα το χαλάσεις. Άσε να το φτιάξω εγώ.

Μη ζητάτε από το παιδί να κάνει τα πράγματα όπως εσύ. Χρειάζονται πολλές δοκιμές και πολλά λάθη για να μάθει το παιδί να κάνει κάτι σωστά. Επιβράβευστε την προσπάθεια του παιδιού ακόμα και όταν αποτυγχάνει. Απoφύγετε να του λέτε μη, σταμάτα, όχι, δεν μπορείς, δεν ξέρεις. Ενίσχυστε τις πρωτοβουλίες του. Είναι προτιμότερο να κάνει κάτι με λάθος τρόπο παρά να μην τολμά να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Ενώ είναι πιο εύκολο και πιο ασφαλές να κάνεις κάτι από μόνο σου είναι προτιμότερο να ζητήσετε από το παιδί να σας βοηθήσει για να μπορέσετε να το ενισχύσετε.

Δεν είναι καταπληκτικό το καινούργιο μας μωράκι;

Ένα νέο μωρό στην οικογένεια είναι πάντα μια απειλή για το μεγαλύτερο παιδί διότι το εκθρονίζει και γίνεται αυτό το κέντρο της προσοχής των μεγάλων. Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε όλο τον απαραίτητο χρόνο για να καλλιεργήσουμε στο μεγαλύτερο παιδί αισθήματα αγάπης και συμπάθειας για το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί. Μετά τη γέννηση του μωρού είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα πολλά καλά λόγια για το μικρό μπροστά στο μεγάλο. Είναι σημαντικό να υπογραμμίζουμε συχνά την αγάπη και την εκτίμησή μας στο μεγαλύτερο παιδί και να το παροτρύνουμε ευγενικά να συμβάλλει ενεργά στην φροντίδα του μωρού. Τέλος θα μας βοηθήσει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο παιδί είναι μεν μεγαλύτερο αλλά δεν προϋποθέτει την ωριμότητα του ενήλικα συνεπώς δεν έχει αυτό την ευθύνη για κάθε σύγκρουση ή αταξία που αφορά και στα δύο παιδιά.

Σταμάτα να χτυπιέσαι.

Μην το αφήνετε να χτυπιέται δείχνοντας αδιαφορία. Μην το δέρνετε. Μην του κάνετε το χατίρι. Μη ζητάτε τη λύση μέσα από επίμονο διάλογο. Μείνετε ήρεμοι, πάρτε το αγκαλιά, πηγαίνετε το σε ένα ήσυχο μέρος και με αγάπη εξηγήστε του ότι μόλις νιώσει καλύτερα μπορεί να σηκωθεί. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι έγινε. Εξήγήστε του αργότερα ότι αυτός δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διαμαρτύρεται και πως αν επαναληφθεί θα έχει συνέπειες.

Jika anak ber bohong

Που έχεις το μυαλό σου;

Το παιδί δεν μπορεί να είναι προσεκτικό όποτε εμείς θέλουμε και στο βαθμό που το θέλουμε. Όταν το αναγκάζουμε να κάνει πράγματα που δεν το ενδιαφέρουν είναι φυσικό να μη προσέχει και να αφαιρείται. Συχνά αυτό που είναι σημαντικό για το παιδί είναι ασήμαντο για τους μεγάλους και αυτό που είναι σημαντικό για τους μεγάλους είναι ασήμαντο για το παιδί.

Σταμάτα τα κλάματα.

Είναι φυσικό ένα μικρό παιδί να χρησιμοποιεί το κλάμα σαν όπλο για να πετύχει το στόχο του. Επιτρέψτε στο παιδί να κλάψει όσο θέλει. Μην επιμένετε να σταματήσει αμέσως το κλάμα του. Βεβαιώστε το παιδί ότι το αγαπάτε. Εξηγήστε του με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που θέλει. Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο που το ενδιαφέρει. Θυμίστε του ότι ενώ είναι αλήθεια ότι το αγαπάς δεν πρόκειται να υποχωρήσεις.

Κάτσε σε ένα μέρος επιτέλους

Ένα άτακτο παιδί είναι εξίσου καλό με ένα ήσυχο παιδί. Μερικά φυσιολογικά παιδιά αισθάνονται την ανάγκη να είναι συνεχώς σε κίνηση. Δεν επιλέγουν επίτηδες αυτή τη συμπεριφορά αλλά συγκεκριμένες νευρο-ορμονικές λειτουργίες του σώματος σε συνδυασμό με καταπιεστικές συνθήκες του περιβάλλοντος τα εξωθούν στην υπερκινητικότητα. Τα παιδιά αυτά που διαθέτουν περισσή ενεργητικότητα χρειάζονται κατάλληλο χώρο και άφθονο χρόνο για να εκτονωθούν. Είναι μάταιο και ανώφελο να απαιτούμαι από ένα παιδί γεμάτο ζωτικότητα να παραμένει ήσυχο μέσα στο διαμέρισμα. Ενώ συνήθως πιστεύουμε ότι μια έως δύο ώρες παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο είναι αρκετό για το παιδί στην πραγματικότητα μια έως δύο ώρες μέσα στο διαμέρισμα, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι καλός, είναι ήδη πολύ για το παιδί. Το φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο είναι η φύση και όχι οι στενοί χώροι των διαμερισμάτων.

Νικήτας Καυκιός
κλινικός ψυχολόγος
http://www.psyche.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.