Αρχική InfoMommy Νέα Διάρκεια ζωής γάλακτος: Τι θα ισχύει τελικά;

Διάρκεια ζωής γάλακτος: Τι θα ισχύει τελικά;

Glass_icon_colorΣτις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος -αυτού που ώς σήμερα ονομάζαμε φρέσκο-, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Το πενθήμερο αποφασίστηκε λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως υπάρξει έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως διευκρίνισαν σε δηλώσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί ότι θα υπάρχει το γάλα ημέρας, το γάλα διάρκειας 5 ημερών και το γάλα μεγάλης διάρκειας από πέντε μέρες και πάνω.
Ο ορισμός φρέσκο γάλα δεν θα υπάρχει πουθενά πλέον αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων ο όρος ήταν μάλλον παραπλανητικός μέχρι σήμερα.

Όπως είπαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε τρεις κατηγορίες. Η μια θα είναι το γάλα ημέρας με διάρκεια έως δύο ημέρες το πολύ και θα φέρει και την Ελληνική σημαία, το γάλα διάρκειας ως 5 ημερών και το γάλα μακράς διάρκειας, άνω των πέντε ημερών.

Το γάλα διάρκειας θα αναγράφει ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης ενώ η διάρκειά του θα εξαρτάται από την κάθε εταιρεία και την μέθοδο παστερίωσης που ακολουθεί.

Με λίγα λόγια το παιχνίδι πλέον παίζεται στο γάλα ημέρας που θα αντικαταστήσει στην συνείδηση του καταναλωτή το φρέσκο και ελληνικό γάλα, αλλά και στη διάρκεια που θα επιλέξουν να δίνουν στο γάλα τους οι εταιρίες διαμορφώνοντας αναλόγως και τις τιμές στο γάλα μακράς διάρκειας

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τις αλλαγές είναι σύμφωνοι και οι παραγωγοί και έτσι το θέμα θεωρείται πως έχει λήξει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.