Διάσημοι καλλιτέχνες και αθλητές συμμετέχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωρίαση «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» – δεν είναι μεταδοτικό

Skin to Live In (3)

Με το μήνυμα «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού χώρου φωτογραφίζονται από τον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη, στηρίζοντας τους ασθενείς με Ψωρίαση και Κνίδωση.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα σοβαρά αυτά νοσήματα, η αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος και η ενημέρωση για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Δεν απομονώνουμε τους ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Ψαρρό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και Διευθυντή του Αλλεργιολογικού Τμήματος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Αν και περίπου οι μισοί ασθενείς με Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, οι υπόλοιποι αναζητούν λύση σε νεότερες πιο εξελιγμένες θεραπείες».

Διάσημοι Έλληνες φωτογραφίζονται συμμετέχοντας στην εκστρατεία

Στα πλαίσια της εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού για τις Σοβαρές Παθήσεις του Δέρματος, (πρωτοβουλία της Novartis Hellas, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, ενώ φέρει και τη στήριξη του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ»), θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» και θα φιλοξενηθεί στο Gazarte από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή 11 Μαΐου.

Γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου φωτογραφήθηκαν σε απλές, καθημερινές στιγμές, μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση, μπροστά στον φακό της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη. Σκοπός της έκθεσης φωτογραφίας είναι η αποστιγματοποίηση των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην εκστρατεία ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, Αποστόλης Τότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.

Η κ. Μαρία Οικονόμου, εκπρόσωπος του «ΚΑΛΥΨΩ» και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» τόνισε ότι: «Η εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου που υπάρχει για τη ψωρίαση προϋποθέτει σωστή και έγκυρη πληροφόρηση. Οι διάσημοι αλλά και όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην φωτογράφιση, θέλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουν ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και οι ασθενείς αξίζει να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν λύσεις για το πρόβλημα τους!»

Η κ. Νατάσα Ράγιου, δημοσιογράφος και συμμετέχουσα στην έκθεση φωτογραφίας «Skin to live in – Αποκαλύψτε το δέρμα σας», αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετώπισε με την ψωρίαση, τονίζοντας: «Είναι εντυπωσιακό πόσο ελλιπής είναι η ενημέρωση του κοινού για αυτά τα νοσήματα.» Αναφερόμενη δε στην έκθεση φωτογραφίας και στο μήνυμα που επιδιώκει να μεταδώσει, τόνισε: «Θα ήθελα να πω σε όλους τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις του δέρματος να μην κρύβονται κάτω από μακριά μανίκια, κάτω από μακριά μαλλιά, να μην κρύβονται σπίτι τους, αλλά να βγουν έξω, να αναζητήσουν λύσεις και να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, να αποκαλύψουν το δέρμα τους, όπως είναι και το μότο της όμορφης αυτής εκστρατείας στην οποία συμμετέχουμε και όπου ελπίζουμε να σας δούμε στις 9 Μαΐου!»

Info
Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα γίνουν την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 19:30, στο Gazarte (2ος όροφος, Βουτάδων 32-34, Κεραμεικός), ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι και την Κυριακή 11 Μαΐου (ωράριο 10:00-22:00). Η είσοδος είναι ελεύθερη.