Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Διατροφικά tips που ανακουφίζουν από τις αλλεργίες της άνοιξης

Διατροφικά tips που ανακουφίζουν από τις αλλεργίες της άνοιξης

Ήρθε η εποχή του χρόνου, που η μύτη σας αρχίζει να τρέχει, βρίσκεστε με ένα χαρτομάντιλο μόνιμα στο χέρι και δεν σταματάτε λεπτό να φτερνίζεστε. Επίσης, νιώθετε συνεχώς μπουκωμένοι, ενώ φίλοι και γνωστοί νομίζουν ότι είστε άρρωστος και σας αποφεύγουν. Αναφέρομαι βέβαια στις αλλεργίες της άνοιξης, που ταλαιπωρούν αρκετούς από εσάς και τη γνωστή αλλεργική ρινίτιδα.

Γράφει η Κατερίνα Φαντούση, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος & Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρουσιαστεί μια αύξηση στις αλλεργίες, αλλά και στο άσθμα ειδικά στα παιδιά. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, με τη Μεσογειακή διατροφή να παρουσιάζει προστατευτικό ρόλο.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα ω-6 λιπαρά που βρίσκονται σε φυτικά έλαια και τα μειωμένα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια έχουν συντελέσει στην αύξηση του άσθματος και της ατοπικής δερματίτιδας. Η σχέση όμως των ω-3 και των ω-6 λιπαρών οξέων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς συμμετέχουν σε προφλεγμονώδη και ανοσολογικά μονοπάτια στο μεταβολισμό των λιπών.

Τα αποτελέσματα από μελέτες παρέμβασης είναι απογοητευτικά για ήδη εγκατεστημένες αλλεργίες και φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο η πρόσληψη των παραπάνω λιπαρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη βρεφική - νηπιακή ηλικία. Η πρόσληψη των ω-3 και ω-6 λιπαρών επιδρά διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Συνεπώς, μια ζεστή ψαρόσουπα δεν θα κάνει κακό σε κανέναν - μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε συμπτώματα, όπως αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας. Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να τονίσω ότι μια σωστά ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στο Μεσογειακό πρότυπο μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Όπως δείχνουν τα δεδομένα για τις αλλεργίες, παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή της εγκύου και του βρέφους, ώστε να προλάβουμε την εκδήλωση αλλεργιών και άσθματος.

Συνεπώς, η διατροφή όταν ήδη έχετε την αλλεργία μπορεί να μη σας απαλλάξει από τα συμπτώματα, αλλά σίγουρα θα σας ανακουφίσει:

• Υιοθετήστε το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής
• Προτιμήστε ψάρια έως 2 φορές μέσα στην εβδομάδα
• Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ανάλογα με την εποχή
• Αποφύγετε τα τηγανητά
• Μην καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη
• Πείτε όχι στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε προϊόντα εμπορίου, όπως τα κουλουράκια, τα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα κλπ.

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.