Αρχική Σχολή Γονέων Διαζευγμένοι γονείς: Το δικαστήριο αποφάσισε πότε θα μιλούν τα παιδιά με τους γονείς μέσω Skype!

Διαζευγμένοι γονείς: Το δικαστήριο αποφάσισε πότε θα μιλούν τα παιδιά με τους γονείς μέσω Skype!

Μέχρι πρόσφατα οι διαζευγμένοι γονείς έτρεχαν στα δικαστήρια για να τους καθορίσουν τις ημέρες, τις ώρες και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα έπαιρναν τα παιδιά τους, συνήθως τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τώρα πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι χωρισμένοι γονείς προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τους καθορίσουν οι δικαστές ποιες μέρες και για πόση ώρα θα μπορούν να βλέπουν και να μιλούν στα ανήλικα παιδιά τους μέσω Skype! Μάλιστα, για να μπορούν να τα βλέπουν και να μιλούν διαδικτυακά μέσω κάμερας μαζί τους κάνουν δώρο και ένα tablet!

Ολα αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μιας μελοδραματικής κινηματογραφικής ταινίας, αλλά αποτελούν το περιεχόμενο μιας απόφασης των δικαστηρίων του Πειραιά. Τον Νοέμβριο του 2004 ένα ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο σε δημαρχείο του Πειραιά. Καρπός του γάμου τους ήταν ένα αγοράκι, το οποίο γεννήθηκε δύο χρόνια μετά (Ιούνιος 2006) και σήμερα είναι 9 ετών.

Η έγγαμη συμβίωση του ζευγαριού υπήρξε αρμονική μέχρι και τον Μάιο του 2011, οπότε και η σχέση τους διασπάστηκε. Εκτοτε το ζευγάρι διαμένει χωριστά. Ο πατέρας του 9χρονου τον Σεπτέμβριο του 2014 πήγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γερμανία με σκοπό να βρει εργασία. Εκεί φιλοξενείται σε συγγενικό του σπίτι και μέχρι σήμερα εμφανίζεται ως άνεργος.

Ωστόσο, μεταξύ του πρώην ζεύγους είχαν ξεκινήσει προστριβές και καβγάδες για την επιμέλεια του παιδιού, την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων του (διατροφή), αλλά και την επικοινωνία του πατέρα με τον ανήλικο αγοράκι. Και οι δύο γονείς, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, προσέφυγαν στα δικαστήρια. Οι δικαστές έκριναν ότι επιβάλλεται να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας του παιδιού στη μητέρα του παιδιού, η οποία είναι σε θέση «να προσφέρει ένα ομαλό οικογενειακό περιβάλλον, σύγχρονο και πολιτισμένο επίπεδο ζωής και να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Η μητέρα επικαλέστηκε οικονομική στενότητα και ζήτησε να συμβάλλει οικονομικά και ο πατέρας για τις ανάγκες του παιδιού. Αυτός, όμως, δήλωσε ότι είναι άνεργος, προσκομίζοντας γερμανικό έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται ότι είναι «εγγεγραμμένος προς αναζήτηση εργασίας».

Δήλωσε, παρ’ όλα αυτά, πως θα προσφέρει ως διατροφή 100 ευρώ μηνιαίως και περιστασιακά θα επιμελείται την ένδυση και υπόδηση του παιδιού. Παράλληλα ζήτησε να ρυθμιστεί δικαστικά το δικαίωμα της επικοινωνίας με τον γιο του, ενώ ξεκαθάρισε ότι «τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον δεν προτίθεμαι να επιστρέψω στη χώρα».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πατέρας έχει δικαίωμα επικοινωνίας με τον 9χρονο τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή) για μισή ώρα (20.00 έως 20.30) μέσω Skype. Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μέσω του σταθερού τηλεφώνου του σπιτιού που μένει με τη μητέρα του, χωρίς «η τελευταία να παρεμποδίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συνομιλία τους». Μάλιστα η δικαστική απόφαση υπογραμμίζει ότι το Skype είναι «μία διαδικτυακή εφαρμογή εύκολη στη χρήση της, ανεξάρτητη και αυτοτελής από τη λοιπή χρήση του Διαδικτύου» και προσθέτει ότι «ήδη δε ο πατέρας έχει χαρίσει στο τέκνο του tablet για τον σκοπό αυτό».

Ακόμη, το δικαστήριο υποχρέωσε τον πατέρα να πληρώνει μηνιαία διατροφή 150 ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει: «Βέβαια, το γεγονός ότι ο πατέρας δαπάνησε 99 ευρώ για να αγοράσει tablet στο τέκνο του, καθώς και ότι, παρά του ότι δεν βρίσκει εργασία, παραμένει για 7ο μήνα φιλοξενούμενος στην αλλοδαπή, δημιουργεί ερωτηματικά για το αληθές των ισχυρισμών του». Επίσης ρυθμίστηκε το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το ανήλικο σε περίπτωση κατά την οποία αυτός θα έρθει στην Ελλάδα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.