- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διαζύγιο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά;

Διαζύγιο

Το διαζύγιο ενός ζευγαριού [2] σίγουρα έχει διάφορες επιπτώσεις στα παιδιά. Για το θέμα αυτό συνομίλησε ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης με τη συστημική ψυχοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια ζεύγους και οικογενειακή διαμεσολαβήτρια (διευθύντρια Systemic Family Institute of Cyprus – www.sfic.com.cy) Βίκυ Μπαλωμένου [3].

Κυρία Μπαλωμένου, ο χωρισμός σίγουρα ενός ζευγαριού έχει διάφορες επιπτώσεις στα παιδιά. Πως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το διαζύγιο;

O κάθε χωρισμός, είναι μια επώδυνη διαδικασία που επηρεάζει όλα τα μέλη του οικογενειακού συστήματος, πόσο μάλλον τα παιδιά. Το πως αυτά θα επηρεαστούν, εξαρτάται από την ηλικιακή φάση στην οποία βρίσκονται και από το πως θα χειριστούν οι γονείς το διαζύγιο. Εάν ο χωρισμός αντιμετωπίζεται με ευαισθησία, τα παιδιά θα καταφέρουν να διαχειριστούν όλες τις αλλαγές επιτυγχάνοντας μια εσωτερική ισορροπία.

Το πώς θα ανακοινώσουν οι γονείς το διαζύγιο στο παιδί εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού αλλά και από το φύλο του παιδιού. Για παράδειγμα, σε μικρά παιδιά οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν πολύπλοκες φράσεις, έννοιες ενηλίκων και σύνθετες λέξεις. Πρέπει οι γονείς με απλά λόγια να εξηγήσουν τις αλλαγές και να καταλαγιάσουν τους φόβους των παιδιών για εγκατάλειψη. Επίσης, οι γονείς πρέπει συνεχώς να λένε πράγματα στο παιδί που μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα είναι όμως πολύ σημαντικά πχ. «θα σε αγαπάμε για πάντα και θα σε φροντίζουμε», «θα έρθω να σε πάρω από το σχολείο», «ανυπομονώ να μου πεις τι έκανες στο σχολείο». Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν πως δεν είναι υπεύθυνα για το διαζύγιο, ότι ο γάμος των γονιών τους ξεκίνησε με αγάπη, ότι οι γονείς τα θέλουν και τα αγαπούν και ότι θα τα προστατεύουν πάντα. Οι γονείς χρειάζεται να αναγνωρίσουν ποιο είναι το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών τους και να ανταποκρίνονται στις ακριβείς ανάγκες τους, ώστε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και να προχωρήσουν εξελικτικά.

Οι γονείς γενικά είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν στην ανακοίνωση του διαζυγίου, διατηρώντας τους ρόλους τους ως γονείς. Θα πρέπει να πουν στο παιδί τι συμβαίνει, το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το επίπεδο κατανόησης. Θα πρέπει συνεχώς να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες στα παιδιά σχετικά με τις μελλοντικές οικογενειακές αλλαγές, και να καθησυχάζουν τα παιδιά για τα πράγματα που δεν θα αλλάξουν. Αν οι γονείς επιλέξουν να μιλήσουν ξεχωριστά, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν τι θα πουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και οι δυο γονείς να γνωρίζουν τι πληροφορίες έχει το παιδί. Το παιδί θα ελέγχει συχνά την αξιοπιστία του τι του έχει ειπωθεί, ρωτώντας και εκμυστηρεύοντας πράγματα σε κάθε γονιό ξεχωριστά.

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ερωτήσεις που αντανακλούν τις ανησυχίες του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να βεβαιώνουν τα παιδιά τους ότι τα αγαπούν και θέλουν να έχουν συνεχείς σχέσεις μαζί τους και να δίνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι έχουν το έλεγχο της κατάστασης και ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα επέλθει ισορροπία.

Σε ένα διαζύγιο τόσοι οι σύζυγοι όσο και τα παιδιά περνούν από διάφορες ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταπτώσεις. Δώστε μας μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι βιώνουν και οι μεν και οι δεν.

Το διαζύγιο αποτελεί μια από τις πιο συγκεχυμένες και δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιο άτομο. Διαταράσσει τις σχέσεις του, την αίσθηση της συνέχειας στη ζωή, τον ίδιο τον πυρήνα της ταυτότητάς του. Η αίσθηση της απώλειας και θλίψης στο τέλος ενός γάμου συγκρίνεται με αυτήν του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Ο θρήνος και ο πόνος δεν αφορά μόνο την απώλεια της σχέσης και της οικογένειας στην μορφή που ήταν, αφορά επίσης την απώλεια των ονείρων που δεν θα πραγματοποιηθούν.

Αυτό είναι αρκετά επώδυνο. Εκτός από τον πόνο και την στενοχώρια οι σύντροφοι μπορεί να νιώθουν θυμό και οργή. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εκφράζονται ανοιχτά με διατύπωση κατηγοριών και συγκρούσεις ή καλυμμένα, με ειρωνείες και χαμόγελα. Όταν ο χωρισμός είναι απρόσμενος, μπορεί να υπάρχει και μια αίσθηση σοκ και τραύματος που μπορεί να συνεχιστούν αρκετό καιρό μετά το διαζύγιο. Επίσης κάποιος μπορεί να βιώνει ενοχές, αν αυτός ζήτησε τον χωρισμό, ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, ιδίως αυτός που δεν επέλεξε το τέλος της σχέσης. Η απώλεια της αυτοεκτίμησης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως ανησυχία για το μέλλον, κατάθλιψη, αυτό- ενοχοποίηση, ταπείνωση και θυμό. Επίσης οι σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον.

Τα παιδιά από την δική τους πλευρά βιώνουν και αυτά μια σειρά από έντονα συναισθήματα: Βιώνουν θρήνο για την απώλεια της οικογένειας, όπως τη γνωρίζουν έως τώρα, βιώνουν ανασφάλεια και συχνά αγωνιούν ότι θα υποστούν περαιτέρω απώλειες, όπως την απώλεια και των δύο γονέων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.cy/ [4]

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή είναι η χειρότερη ηλικία για να ζήσει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του [5]

Πώς μπορεί ο χωρισμός στο γάμο σας να είναι καλός για τη σχέση σας; [6]

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το διαζύγιο; [7]