Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Δίδυμος κύηση: Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να γευθείτε τη διπλή χαρά

Δίδυμος κύηση: Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να γευθείτε τη διπλή χαρά

twin_pregnancyΗ δίδυμος κύηση αποτελεί ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός για τους γονείς. Πρόκειται για τη κύηση κατά την οποία η έγκυος γυναίκα έχει ταυτόχρονα δύο έμβρυα στο εσωτερικό της μήτρας της. Η συχνότητα της διδύμου κυήσεως είναι περίπου 1:80 εγκυμοσύνες και οφείλεται είτε στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο, οπότε μιλάμε για τα μονοζυγωτικά δίδυμα (αυτά που είναι του ιδίου φύλου και που είναι όμοια μεταξύ τους), είτε στη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια,όπου μιλάμε για τα διζυγωτικά δίδυμα (μπορεί να είναι και διαφορετικού φύλου και να μη μοιάζουν μεταξύ τους).

Ακολουθούν τα αίτια και η περιγραφή των συμπτωμάτων της, αλλά και οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται από τη γυναίκα που κυοφορεί δίδυμα, ώστε να οδηγηθεί επιτυχώς και με ασφάλεια στον τοκετό.

Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες

Η χρήση των βοηθητικών φαρμάκων για επίτευξη της εγκυμοσύνης στα υπογόνιμα ζευγάρια, όπως επίσης και η χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν αυξήσει το ποσοστό της διδύμου κυήσεως. Επιπλέον η κληρονομικότητα σε ένα ζευγάρι παίζει σημαντικό ρόλο. Τέλος, η ηλικία της γυναίκας (35-40 ετών), το αυξημένο βάρος, το μεγάλο ύψος και η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να συντελέσουν στη δίδυμο κύηση.

32weeks_424x302Συμπτώματα διδύμου κυήσεως

Τα συμπτώματα της διδύμου κυήσεως είναι τα ίδια με αυτά της μονόδυμης κυήσεως, με το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να είναι πιο έντονα. Αυτά είναι: ναυτία και έμετος, πόνος στη μέση, συχνουρία, δυσκοιλιότητα, οίδημα κάτω άκρων, μεγάλη αύξηση βάρους κ.ά. Τέλος, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα των περισσότερων γυναικών με δίδυμο κύηση είναι ότι κουράζονται ευκολότερα και αισθάνονται υπνηλία

Διάγνωση διδύμου κυήσεως

Η διάγνωση της διδύμου κυήσεως γίνεται απλά με το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου (7η-10η εβδομάδα).Υψηλές τιμές στην HCG και AFP στο αίμα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη διάγνωση.

Τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γεγονότα που μπορεί να προκύψουν είναι: πρόωρος τοκετός,εμφάνιση αρτηριακής πίεσης,αιμορραγία από τον κόλπο, αναιμία και αιφνίδιος θάνατος των εμβρύων, λόγω μεγαλύτερης ευπάθειάς τους.

Συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής συμβουλής

• Πρόωρες συσπάσεις (αν υπάρχει η αίσθηση της «σκλήρυνσης» της μήτρας) ή άφθονα κολπικά υγρά.
• Αιμορραγία από τον κόλπο.
• Αδιαθεσίες (έμετοι, κοιλιακά άλγη ή πονοκέφαλοι) ή απότομο οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα.
• Γενική αδυναμία η οποία μπορεί να υποδηλώνει πτώση του αιματοκρίτη και αναιμία.
• Συχνουρία και καύσος στην ούρηση, χαρακτηριστικό πιθανής ουρολοίμωξης.

Διατροφή και φάρμακα

Γενικώς η γυναίκα με δίδυμο κύηση θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο,σίδηρο και βιταμίνες, όπως δηλαδή και η γυναίκα με μονόδυμη εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, επειδή η διατροφή δεν είναι αρκετή, η γυναίκα πρέπει να πάρει συμπληρώματα διατροφής, που συνήθως είναι ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και το ασβέστιο.

twin-pregnancyΓενικές οδηγίες για την έγκυο

• Να σταματήσει το κάπνισμα και να περιορίσει στο ελάχιστο το αλκοόλ.
• Να συμβουλεύεται το μαιευτήρα της για οποιαδήποτε λήψη φαρμάκου, ακόμη και απλών αναλγητικών και αντιβιωτικών.
• Να αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
• Να αποφεύγει την έντονη άσκηση. Η ήπια εργασία επιτρέπεται.
• Να αποφεύγει τα μακρινά ταξίδια. Όταν, όμως, αυτά πραγματοποιούνται, θα πρέπει να γίνονται στάσεις ή η έγκυος να προσπαθεί να κινείται αρκετά αν πρόκειται για ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο.

1 week old pre-mature twin girlsΠαρακολούθηση – Τοκετός

Η παρακολούθηση της εγκύου με δίδυμα είναι συχνότερη από ό,τι της εγκύου με μονόδυμη κύηση. Έτσι, ο υπερηχογραφικός και κλινικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες από την αρχή και μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης.Όσον αφορά τον τοκετό, αυτός συνήθως γίνεται με καισαρική τομή, αλλά δεν αποκλείεται και ο κολπικός τοκετός. Ο τοκετός πραγματοποιείται γύρω στην 36η-37η εβδομάδα της κυήσεως. Η περίοδος της λοχείας (ο χρόνος μετά τον τοκετό) δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες περιπτώσεις, μόνο που η μητέρα έχει τα «βάρη»δύο νεογέννητων. Η δίδυμος κύηση αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός για το ζευγάρι. Για να μπορέσει, όμως, να έρθει σε πέρας επιτυχώς,χρειάζεται στενή παρακολούθηση από το μαιευτήρα, αλλά και πιστή τήρηση των οδηγιών από την πλευρά της γυναίκας.

Από τον κ. Δημήτρη Πολύζο,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.