Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis στον πατέρα που φωτογράφισε την 15χρονη κόρη του λίγο πριν πεθάνει

Oι νικητές των βραβείων Yannis Behrakis και Athens Photo World για το 2021 ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021. Tα δύο αυτά χρηματικά βραβεία καθιερώθηκαν το 2019, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που αποτελεί Μέγα Δωρητή της διοργάνωσης και πραγματοποιήθηκαν φέτος για 3η συνεχή χρονιά.

Ο φωτογράφος του Reuters Darrin Zammit Lupi (Μάλτα) ήταν αυτός που απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis με το έργο του «Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου, και η τελευταία» ακολουθούμενος από τους δύο φιναλίστ Emilio Morenatti (Ισπανία) του Associated Press με το έργο «COVID-19: Απόγνωση και Θάνατος για τους Ηλικιωμένους της Ισπανίας» και τον Jeremy Lempin (Γαλλία) με το έργο «Ο Γιατρός Peyo και ο κύριος Hassen».

Οι εικόνες του Zammit Lupi κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα, αφού δείχνουν την 15χρονη καθηλωμένη στο δωμάτιο του στο δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei, κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού.

Όπως ο ίδιος είπε, κατά την παραλαβή του βραβείου του, Ο ίδιος ο βραβευμένος Zammit Lupi ανέφερε σχετικά:«Τράβηξα την πρώτη φωτογραφία της κόρης μου, της Rebecca, λίγα λεπτά μετά τη γέννησή της, στις 3 Αυγούστου του 2005. Λίγο περισσότερο από 15 χρόνια αργότερα, τράβηξα την τελευταία φωτογραφία της κόρης μου, λίγα λεπτά αφότου πέθανε, από καρκίνο, στις 3 Ιανουαρίου του 2021. Είμαι φωτορεπόρτερ. Ήταν φυσικό για μένα να καταγράφω σχεδόν την κάθε στιγμή της όμορφης ζωής της Becs, όπως τη φωνάζαμε εγώ και η σύζυγός μου, Marisa. Όπως όταν ήταν δυο ετών και το πρόσωπό της έμοιαζε να λάμπει από ένα εσωτερικό φως. Δύσκολη, πολύ πιο δύσκολη, ήταν η καταγραφή της ασθένειας και του θανάτου της από μια σπάνια και εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου των οστών. Όπως εκείνη τη φορά που καθόταν στο σκοτάδι λαμβάνοντας ενδοφλέβια υγρά μετά από τη χημειοθεραπεία, με τα μακριά και υπέροχα σκούρα μαλλιά της να αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. Ή εκείνη τη φορά που αγκάλιασε το αρκουδάκι της, τον Snuggles, σφιχτά, ενώ κοιμόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου, εν τω μέσω μιας τρομερής σειράς ιατρικών διαδικασιών που ελπίζαμε ότι θα μπορούσαν να τη σώσουν. Και εκείνη τη φορά που η μητέρα της έκλαιγε θρηνητικά πάνω από το κορμί της, λίγα λεπτά μετά το θάνατο της Becs, όταν οι φακίδες στο πρόσωπό της αποτελούσαν ένα σκληρό σύμβολο της νεότητας και της ομορφιάς της. Η μάχη της Becs έγινε ακόμη δυσχερέστερη από μια παγκόσμια πανδημία, που μας οδήγησε στην τρέλα στην προοπτική μόλυνσης του καταβεβλημένου ανοσοποιητικού της συστήματος, δημιούργησε άγχος για τις αλυσίδες εφοδιασμού ιατροτεχνολογικών προϊόντων και, το χειρότερο από όλα, έφερε το χωρισμό σε μια στιγμή που η συντροφικότητα ήταν αυτό που χρειαζόμασταν περισσότερο».

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες του:

Η 15χρονη εκτελεί κάποιες βασικές ασκήσεις για πρώτη φορά μετά από μήνες, έξω από το δωμάτιό της στην Πτέρυγα του Ουράνιου Τόξου στο Ογκολογικό Κέντρο Sir Anthony Mamo του νοσοκομείου Mater Dei

Σε ένα αναπηρικό καροτσάκι καθώς δέχεται ενδοφλέβια ενυδάτωση μετά από μια χημειοθεραπεία στο δωμάτιό της

Το κορίτσι διαβάζει μια κάρτα που της έστειλε η καλλιτέχνης Marisa Attard, που την αναπαριστά σαν Υπερήρωα

Δείτε εδώ τις εικόνες των Emilio Morenatti (Ισπανία) με θέμα τον covid-19 και Jeremy Lempin (Γαλλία) με το έργο «Ο Γιατρός Peyo και ο κύριος Hassen»:

Ο Francisco España, 60, κοιτάζει τη Μεςόγειο θάλασσα από ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι δίπλα στο “Hospital del Mar” στη Βαρκελώνη, 4 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Francisco ασθένησε με κορωνοϊό και πέρασε 52 μέρες στη ΜΕΘ AP Photo by Emilio Morenatti.

Το 15 ετών άλογο Peyo είναι μοναδικό στον κόσμο. Μπορεί να καταλάβει τους όγκους του καρκίνου στους ανθρώπου. Και φυσικά, όλοι οι ασθενείς χαίρονται όταν τον βλέπουν!

πηγή: pttl.gr