- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2017: Το Infokids.gr δίνει το λόγο σε μια ελληνική οικογένεια

“Οποιοδήποτε κοινωνικό δόγμα προσπαθεί να καταστρέψει την οικογένεια είναι άχρηστο και μη βιώσιμο. Η οικογένεια είναι ο σκελετός της κοινωνίας.” είπε κάποτε ο Victor Hugo, o σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα αυτού του θεσμού.

Στο άρθρο 16 (παρ. 3) της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από το κράτος και την κοινωνία».

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ανεξάρτητα από τη μορφή της (πυρηνική, μονογονεϊκή, θετή, πολύτεκνη κ.ά.), κύρια φροντίδα της οικογένειας είναι τα παιδιά. Η κοινωνία μοιράζεται με την οικογένεια την ευθύνη της ανατρoφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών και στα ίδια τα παιδιά εμπιστεύεται το μέλλον της!

Με αφορμή την σημερινή ημέρα το Infokids.gr θέλοντας να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα απευθύνθηκε στο Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού “Η Αγκαλιά” [2] που στέκεται εμπράκτως στο πλευρό όλων όσων θέλουν να κάνουν παιδιά και να δημιουργήσουν μια οικογένεια και δυστυχώς διάφορες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες δεν τους το επιτρέπουν.

“Το κράτος αντί να μας βοηθά, μάς βάζει εμπόδια”,  Γεωργία, μητέρα πολύτεκνης οικογένειας

H Γεωργία είναι μια μητέρα 4 παιδιών ηλικίας (8,9, 11 και 12 ετών) που παρά τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δεν το έβαλε κάτω και έγινε πολύτεκνη μητέρα. Μπορεί η πλειοψηφία των οικογενειών να αρκείται σε ένα συνήθως παιδί και σπανιότερα να προχωρά στην απόκτηση ενός δεύτερου αλλά εκείνη μαζί με τον άντρα της δεν δίστασαν να αποκτήσουν μια πολυμελή οικογένεια. Τα τρία πρώτα παιδιά γεννήθηκαν σε ευνοϊκές τότε οικονομικκές συνθήκες ενώ το 8χρονο κοριτσάκι τους είναι ένα από τα παιδιά της κρίσης.

Η οικογένεια δυσκολεύεται αρκετά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο αυτές αυξάνονται. Μάλιστα, εξηγεί ότι αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα τα ζευγάρια κάνουν ένα παιδί. Οι γονείς επιλέγουν πλέον συνειδητά να φέρουν στο κόσμο ένα παιδί και να του προσφέρουν απλόχερα όλα όσα χρειάζεται παρά να κάνουν δύο και τρία παιδιά και να ζορίζονται με τα οικονομικά τους.

Βέβαια, δίνει το δικό της μήνυμα σε αυτά τα ζευγάρια λέγοντας ότι “Κάντε παιδιά για να ορθοποδήσουμε σαν χώρα. Τα παιδιά μεγαλώνουν και με τα λίγα, δεν θέλουν πολλές ανέσεις, θέλουν αγάπη. Γεμίζουμε ένα δωμάτιο με παιχνίδια και τα χρήματα πάνε χαμένα. Τα παιδιά είναι ευτυχία για τους γονείς.”

Ερωτηθείσα για το αν και κατά πόσο η Πολιτεία βοηθά τις οικογένειες με παιδιά η κα Γεωργία είναι απόλυτη “Το κράτος βάζει εμπόδια στις οικογένειες. Εμείς που είμαστε πολύτεκνοι έχουμε υποστεί μειώσεις στο 1/4. Για να μην αναφερθώ και στην υψηλή φορολογία καθώς το κάθε παιδί θεωρείται τεκμήριο για το γονιό. Τι αμάξι, τι παιδί δηλαδή. Εκεί πρέπει να δει το κράτος πώς να μας βοηθήσει και πώς να μας ανακουφίσει από τις οφειλές. Πρέπει να γίνει κάποια ρύθμιση για να να μπορούν οι οικογένειες να πάρουν σπίτι είτε με επιδοτούμενα δάνεια είτε με επιδότηση ενοικίου”.

Βέβαια, ξέροντας εκ των προτέρων ότι η Πολιτεία δεν εισακούει πάντα τα αιτήματα των οικογενειών και δη των αδύναμων η κα Γεωργία δεν ξεχνά να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην “Αγκαλιά” που στάθηκε στο πλευρό τους και συνέβαλε τα μέγιστα, ούτως ώστε να δημιουργήσει αυτή την όμορφη οικογένεια που έχει σήμερα. Όταν ο πελαργός της χτύπησε την πόρτα μόλις στα 21 της χρόνια δεν θα μπορούσαν να φτάσουν με το σύζυγό της  12 χρόνια μετά να έχουν τέσσερα παιδάκια. Χάρη στην ηθική αλλά και οικονομική στήριξη της Αγκαλιάς η οικογένεια τους κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και τα τυχόν προβλήματα που υπήρχαν τα δύσκολα χρόνια του ερχομού του πρώτου παιδιού.

“Τα ζευγάρια σήμερα δυσκολεύονται να κάνουν περισσότερα από ένα παιδιά”, Ευτυχία Σιούλη, κοινωνική λειτουργός

Για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα του ενός παιδιά μίλησε στο Infokids.gr και η Ευτυχία Σιούλη, κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου “Η Αγκαλιά”: “Η ελληνική οικογένεια σήμερα είναι πυρηνική, καθώς αποτελείται από μία μητέρα, τον πατέρα και συνήθως δύο παιδιά. Δυστυχώς, ειδικά τώρα τελευταία, πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν περισσότερα παιδιά λόγω οικονομικών δυσκολιών, οπότε μένουν στο ένα παιδάκι. Ενώ παραδοσιακά έκαναν περισσότερα παδιά, 3 ή ακόμα και 4, και έμεναν μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Τα ζευγάρια σήμερα καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια, κυρίως γιατί και οι γυναίκες πλέον σπουδάζουν, αλλά και λόγω των οικονομικών συνθηκών ακόμα περισσότερο. Προσπαθούν και οι δύο να έχουν μια δουλειά για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο. Συνήθως εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο και όταν έρχεται το παιδί προσπαθούν δύσκολα να τα βγάλουν πέρα. Μάλιστα, πολλά ζευγάρια δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το γάμο τους, να μείνουν σε δικό τους σπίτι και να προχωρήσουν…

Η κα. Σιούλη μιλάει για την απαιτητική καθημερινότητα της μαμάς Γεωργίας, την οποία ο Σύλλογος αγκάλιασε και της έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη ζωή:

“Η μητέρα τρέχει ακατάπαυστα όλη μέρα, να πάει τα παιδιά στο σχολείο, να ετοιμάσει το φαγητό, δεν έχει χρόνο ούτε να φροντίσει τον εαυτό της κατά κύριο λόγο. Προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με όλα τα παιδιά της, που το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες. Είναι σε διαφορετική ηλικία και έχουν διαφορετικά θέλω και διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσει η οικογένεια. Ο ρόλος της “Αγκαλιάς” είναι κυρίως ότι εμείς βοηθάμε στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολλά τα έξοδα για ένα μωρό. Προκειμένου να έρθει λοιπόν στον κόσμο, εμείς βοηθάμε με πάνες, με γάλα, με ρουχισμό, οτιδήποτε χρειαστεί για να μπορέσει μετά να μπει στον παιδικό σταθμό και να συνεχίσει η μητέρα την εργασία της, ώστε να μπορέσουν από εκεί και πέρα να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς τα έξοδα”.

Ωστόσο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας, η κα. Σιούλη αναφέρθηκε και στις μονογονεϊκές οικογένειες, που όπως χαρακτηριστικά είπε: “Σχεδόν το 50% από τις γυναίκες που βοηθάμε στο Σύλλογο ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Δυστυχώς, υπάρχει μία αυξημένη τάση τελευταία ο σύντροφος όταν ακούει για την εκγυμοσύνη να απομακρύνεται, ίσως λόγω των ευθυνών και οικονομικών προβλημάτων. Όμως, η γυναίκα που έχει το παιδί μέσα της αισθάνεται πολύ διαφορετικά. Και όταν αποφασίσει να το κρατήσει μόνη της, εμείς τη βοηθάμε όσο μπορούμε και ψυχολογικά και υλικά. Οπωσδήποτε στο παιδί θα λείψει ο πατέρας. Δεν θα υπάρχει αυτό το πρότυπο. Η μητέρα θα του δώσει όλη την αγάπη και όλη την προσοχή της για να μη του λείψει τίποτα. Πολλές φορές από το υπάρχουν εντάσεις μέσα στην οικογένεια, να βλέπει το παιδί να τσακώνονται οι γονείς, είναι καλύτερα το παιδί να βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να μεγαλώνει σωστά”.

“Ο ρόλος του γονέα είναι ο σημαντικότερος που μπορεί να παίξει κανείς στη ζωή ενός παιδιού”, λέει στο Infokids.gr η κα. Σιούλη και συνεχίζει: “Το να είναι κανείς γονέας, σημαίνει να αναθρέψει το παιδί σωστά, να του δώσει σωστές αρχές και να το κάνει έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο, να σέβεται, να αγαπάει το συνάνθρωπο, να προσπαθεί για το κοινό καλό και όχι να είναι εγωιστής και να κοιτά μόνο το δικό του συμφέρον. Σε όλα αυτά παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η οικογένεια. Εκείνη είναι που θα δώσει τις βασικές αξίες και αρχές. Βέβαια, παίζει ρόλο και το σχολείο αργότερα, αλλά τα πρώτα ερεθίσματα θα τα δώσει η οικογένεια”.