Δίκη Γιακουμάκη: Η απόφαση- Τι ισχυρίστηκαν οι συνήγοροι των Κρητικών για να “δικαιολογήσουν” τις πράξεις τους

Δίκη Γιακουμάκη: Η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των "νταήδων" Κρητικών - "Ο Βαγγέλης είχε αξίες"

Ένοχοι, όπως και πρωτόδικα, οι πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους στη δίκη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη ενώ για τους  τρεις  που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν .

Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα του στο άκουσμα της απόφασης

Σημειώνεται ότι την ώρα που ανακοινώθηκε από την Έδρα η απόφαση η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη  ξέσπασε σε κλάματα  για αρκετή ώρα . Παράλληλα σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή .

Οι ποινές πρωτόδικα

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2019, σε πρώτο βαθμό, η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων για τους  κατηγορουμένους, σπουδαστές της σχολής, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ήταν ενοχή για 8 εξ αυτών. Στους τρεις κατηγορουμένους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους άλλους πέντε, που είχαν ενηλικιωθεί, ποινή φυλάκισης 36 μηνών που μετατράπηκε σε 5 ευρώ την ημέρα, με αναστέλλουσα δύναμη στην ασκηθείσα έφεση. Η εισαγγελέας ζήτησε για τους πέντε κατηγορουμένους να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Τι ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί τους για να “δικαιολογήσουν” τις πράξεις τους

Το πρωί ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 8 κατηγορουμένων στην εκδίκαση των εφέσεων.

Το epirus-tv-news.gr δημοσίευσε μέρος των αγορεύσεων.

Τα περιστατικά δεν ανήκουν  στην κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης αλλά στις ελαφρές σωματικέ βλάβες ανέφερε στην αγόρευσή του ο πρώτος δικηγόρος και αναρωτήθηκε:”

Πώς οι απλές σφαλιάρες συνιστούσαν κίνδυνο για τη σωματική υγεία και τη ζωή;Και αν προκάλεσε σωματικές βλάβες ποιες ήταν αυτές;Πρέπει να μας πείτε συγκεκριμένα .”

Αναφερόμενος στην κατάθεση του κ.Δάβρη είπε  πως γνώριζε μόνο για τον 1ο χρόνο ωστόσο συνέχισε να αφηγείται και για τον 2ο χρόνο που δεν ήταν στη Σχολή .

“Δεν κρίνουμε συμπεριφορές ,δεν κρίνουμε αν ήταν ηθικές οι πράξεις τους δικάζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.”

Χθες νόμιζα ότι ήμουν σε άλλο δικαστήριο ακούγοντας την Εισαγγελέα .Δεν κατηγορούμαστε για όλα αυτά.Ελπίζω να φύγω από εδώ και να λέω ότι υπάρχουν δικαστές στα Γιάννενα.”ανέφερε .

Τα ΜΜΕ “φούσκωσαν” την υπόθεση

Δίκη Γιακουμάκη: Η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των "νταήδων" Κρητικών - "Ο Βαγγέλης είχε αξίες"

Ο επόμενος δικηγόρος μίλησε για τον ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ στην εν λόγω υπόθεση λέγοντας:

“Τα ΜΜΕ είναι αυτά που προβάλουν ένα είδος δικαιοσύνης ακραίο και αυθαίρετο .Αυτά δημιουργούν διχόνοιες με τις ασάφειες που προβάλουν .Πρέπει να αναλογιστούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο . “Ολα τα περιστατικά δεν ήταν επιβλαβή αλλά φυσιολογικές συμπεριφορές στο πλαίσιο αστεϊσμών.Οι ιδιωτικοί ερευνητές κατασκεύασαν την ιστορία σε συνεργασία με φοιτητές. Κανείς δεν είδε κάτι συγκεκριμένο ο ένας παρέπεμπε στον άλλον .

Μπορεί να ήταν αμόρφωτοι και χωριάτες αλλά δεν σκόπευαν να προκαλέσουν βλάβη οι κατηγορούμενοι

Ηθελαν να κάνουν πλάκα και να δείξουν  την υπεροχή τους ως Κρητικοί σε όσους δεν ήταν από την Κρήτη .[..]Ο κ.Δάβρης στοχοποίησε τους κατηγορούμενους κατασκευάζοντας το σενάριο .”ανέφερε μεταξύ  άλλων στην αγόρευσή του .

Η δικηγόρος ενός από τους κατηγορουμένους που τότε ήταν ανήλικος  τόνισε πως ο εντολέας της ότι έκανε το έκανε από ανωριμότητα και όχι για να βλάψει .Και ο ίδιος λάμβανε τα πειράγματα αυτά και τα ερμήνευε ως αστεία .Τα έκανε επειδή ήταν ανώριμος δεν είχε δόλο και συνάμα αντιμετώπιζε και ψυχολογικά προβλήματα.”

Η πρόταση της Εισαγγελέα ήταν καταδικαστική .Δεν πρέπει να στηριχτούμε στην ανακεκλιμένη κατάθεση ενός από τους μάρτυρες .Αν ήταν έτσι  θα είμασταν όλοι κατηγορούμενοι για σωματική βλάβη.[…]Η κοινωνία λυσσομανάει να πληρώσουν οι “δολοφόνοι”.Μου λένε ότι υπερασπίζομαι “δολοφόνους ” και θα στιγματιστεί η καριέρα μου .”ανέφερε  μεταξύ άλλων    στην αγόρευσή του ο επόμενος δικηγόρος  ενώ στην αγόρευση συναδέλφου  του που ακολούθησε ακούστηκαν  στη δικαστική αίθουσα:”Αν θέλουν οι μάρτυρες να μιλούν για ζωικά βασίλεια και national Geographic έχουν το δικαίωμα να το κάνουν .Εσείς θα κρίνετε αν είναι φερέγγυοι και αν γνωρίζουν τίποτα.[…]Ο κ.Δάβρης είναι μαϊντανός των καναλιών.Δεν είναι αξιόπιστος.Γιατί ο Γιακουμάκης δεν έκανε παρέα με  τον  χρυσό αυτόν άνθρωπο;[..]Παιδιά είναι ,χαζομάρες έκαναν .Τα παιδιά έτσι παίζουν .Χαζομάρες έκαναν δεν είχαν δόλο να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής .[..]Δεν μπορούμε να δικάσουμε με αγέλες.Αν ζούσε ο Βαγγέλης δεν θα ήθελε να γίνει αυτή η διαδικασία.”

Ηταν φίλοι του άσχετα από το πώς το παρουσιάζει ο καθένας .Ο Βαγγέλης δεν θα ήθελε να είναι εδώ οι φίλοι του .”ανέφερε στην αγόρευσή της  μία από τις δικηγόρους ενώ η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση του τελευταίου συνηγόρου  υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:”Ο Βαγγέλης είχε εκφράσει άποψη “μαμά είναι αστεία και  πειράγματα .[…]

Δίκη Γιακουμάκη: Η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των "νταήδων" Κρητικών - "Ο Βαγγέλης είχε αξίες"

Το ανύπαρκτο bullying τότε τον οδήγησε να γίνει υποχείριο και να αυτοκτονήσει;

Dεν θα γίνει η επανάσταση με την καταδίκη 8 νέων παιδιών .[…]δεν είμαστε ρωμαϊκή αρένα για να ικανοποιήσουμε το κοινωνικό αίσθημα .Πρέπει να κρίνουμε ανεπηρέαστοι από εξωγενείς παράγοντες.” ανέφερε άλλος δικηγόρος, καυτηριάζοντας τη στάση  που τήρησαν στην εν λόγω υπόθεση τα ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη: “Έξι χρόνια παλεύουμε με μία απουσία – Το παιδί μου δυστυχώς δεν μίλησε σε κανέναν.”

Δίκη Βαγ. Γιακουμάκη: “Οι σφαλιάρες και τα βασανιστήρια ήταν για πλάκα και δεν υπήρχε κίνδυνος”

«Έχασα το παιδί μου. Το έστειλα σε ένα “μαγαζί” με ανήθικους να σπουδάσει. Το κεφάλι μου είναι σκυφτό από πόνο»