Δημιουργικό καλοκαίρι με κατασκευές, ρομποτική και μάθημα εικαστικών στο Μουσείο Ηρακλειδών

5391_2Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι περιμένει και φέτος τα παιδιά, στο γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Ηρακλειδών, στο Θησείο. Στο Μουσείο Ηρακλειδών σ’ ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φιλικό, ζεστό και ασφαλές, τα παιδιά, απαλλαγμένα από το άγχος του χειμερινού προγράμματός τους, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους -παιγνιώδεις και ευχάριστες- μαθηματικά, ρομποτική, και λογοτεχνία. Θα έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και θα ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τη φαντασία τους σε δικές τους εικαστικές δημιουργίες. Παράλληλα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν με εξειδικευμένη καθοδήγηση σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.

Τα Θερινά Ολοήμερα Εργαστήρια του Μουσείου Ηρακλειδών “MathemArtics Camp” πραγματοποιούνται σε τρεις (3) περιόδους.

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Δευτέρα, 16 Ιουνίου – Παρασκευή, 27 Ιουνίου

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Δευτέρα, 30 Ιουνίου – Παρασκευή, 11 Ιουλίου

Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Δευτέρα, 14 Ιουλίου – Παρασκευή, 25 Ιουλίου

Ι. «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ»

Υπεύθυνοι προγράμματος: Αποστόλης Παπανικολάου και Άρης Μαυρομμάτης
Μαθηματικοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Μουσείου, Επιμελητές της Έκθεσης

Οι συλλογές του Μουσείου Ηρακλειδών προσφέρουν τη δυνατότητα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά» να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, όπου τα παιδιά απαλλαγμένα από το άγχος των υποχρεώσεών τους, έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα ευχάριστο ταξίδι από τον κόσμο της Τέχνης στον κόσμο της Λογικής και των Μαθηματικών.

isobotIΙ. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Υπεύθυνοι προγράμματος: Αποστόλης Παπανικολάου και Άρης Μαυρομμάτης
Αποστόλης Παπανικολάου και Άρης Μαυρομμάτης,
Μαθηματικοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Μουσείου, Επιμελητές της Έκθεσης

Η ρομποτική, αφενός είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εμπλακούν με τη δράση, αφετέρου έχει θετικές επιπτώσεις στο γνωστικό και στον συναισθηματικό τομέα διότι καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, αλλά και στον κοινωνικό διότι αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση και η εξοικείωση με την τεχνολογία.

ΙΙΙ. ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Υπεύθυνη προγράμματος: Χριστίνα Κόλλια
Συγγραφέας, υπεύθυνη του Παιδικού Εργαστηρίου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Μουσείου

“Ταξιδεύοντας με ένα μικρό αλφαβητάρι του Αιγαίου” – Με ποιήματα και πεζά κείμενα τα παιδιά θα απολαύσουν ένα βιωματικό λογοτεχνικό ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου: την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα από την πελαγίσια ελληνική γη, η οποία ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές. Θα ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη ψυχαγωγία και γνώση, δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες.

ΙV. ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Οργάνωση – Επιμέλεια: Χριστίνα Κόλλια
Συγγραφέας, υπεύθυνη του Παιδικού Εργαστηρίου Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Μουσείου
Το πρόγραμμα διεξάγεται στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο αλλά περιλαμβάνει και περιπάτους σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, επισκέψεις σε παρακείμενα μουσεία κλπ. με σκοπό την πλαισίωση και υποστήριξη του μαθήματος της παιδικής λογοτεχνίας.

V. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Υπεύθυνη προγράμματος: Ζανίνα Βάσση
Φιλόλογος, Συγγραφέας, Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνογλωσσία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

“Ομήρου, Οδύσσεια – ανάλυση και επεξεργασία του ομηρικού έπους”
Ποιοι ήταν οι ήρωες της Οδύσσειας και ποια τα χαρακτηριστικά τους; Πόσο καθόριζε τις πράξεις τους η λογική και το συναίσθημα; Τι θα άλλαζες στο μύθο, αν μπορούσες να επέμβεις στη δράση; Η παρουσίαση της Οδύσσειας θα πλαισιώνεται και από διαδραστικά μέσα (παιχνίδια στον υπολογιστή, ταινία με θέμα την Οδύσσεια, κλπ.).

art-studio-classes-12VI. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ με την PASCALINE BOSSU
Υπεύθυνη προγράμματος: Pascaline Bossu
Εικαστικός, γραφίστρια, διακοσμήτρια και φωτογράφος, από τη Lorraine (Nancy) της Γαλλίας με σπουδές στο Strasbourg και στην Ecole Supérieur des Arts Appliqués ”Olivier de Serres” στο Παρίσι. Δημιουργεί καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για το Ελληνογαλλικό Λύκειο Eugène Delacroix και τα Notos Galleries. Συνεργάζεται με το Μουσείο Ηρακλειδών από το 2008

“Ομήρου, Οδύσσεια” – Θα ζωντανέψουμε το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη και θα υποδυθούμε τους ήρωες του μύθου με μάσκες, στολές και αντικείμενα που θα κατασκευάσουμε μόνοι μας!

Κάθε περίοδος έχει διάρκεια δύο εβδομάδων (δέκα εργασίμων ημερών) από ώρα 8:00 έως 16:00 με δυνατότητα εξυπηρέτησης εργαζομένων γονέων (νωρίτερα ή αργότερα).

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας δημοτικού, κυρίως 8 έως 12 ετών, (γίνονται δεκτά και τα λίγο μικρότερα αδέλφια).

Τα παιδιά οργανώνονται σε τμήματα μέχρι δεκαπέντε (15) ατόμων, μέχρι τρία τμήματα συνολικά σε κάθε περίοδο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο κτίριο που στεγάζεται το μουσείο αλλά περιλαμβάνει και περιπάτους σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα γεύματα (πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό) στέλνονται έτοιμα από τους γονείς και το προσωπικό του μουσείου φροντίζει για το υγιεινό σερβίρισμα στα παιδιά.

Υπεύθυνο προσωπικό του μουσείου φροντίζει για την ομαλή ροή του προγράμματος και την ασφάλεια των παιδιών.

Τα εργαστήρια διεξάγονται από έμπειρους και καταξιωμένους συνεργάτες του μουσείου.

Το υλικό που θα προκύψει από τις δραστηριότητες (τετράδια εργασίας, λογοτεχνικά κείμενα, καλλιτεχνικές δημιουργίες) θα δοθεί στα παιδιά μέσα σε αναμνηστικό ντοσιέ.

Το κόστος συμμετοχής είναι διακόσια πενήντα ευρώ (250€)

Προβλέπεται έκπτωση 10% στα αδέλφια και 15% στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο
210 34 61 981