Αρχική Infokids Υγεία Ποια έντομα μεταδίδουν νοσήματα

Ποια έντομα μεταδίδουν νοσήματα

Απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αν κινδυνεύει η χώρα μας από τον ιό Zika, ή αν η λοίμωξη που προκαλείται από το δήγμα μολυσμένου εντόμου είναι σοβαρή στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές που η ιογενής νόσος είναι σε έξαρση, δόθηκαν από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες σε θέματα Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Βιολογίας και Εντομολογίας, επιχειρώντας να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και να διαλύσουν προκαταλήψεις.

 
Η επιστημονική εκδήλωση οργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σήμερα (27/06/2016), στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του Ιδρύματος.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ή πρέπει να τύχουν προσοχής. Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), καθηγητής Γ. Παπαδούλης, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του ΓΠΑ στα ζητήματα αυτά και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας όλων των επιστημονικών φορέων για την αντιμετώπιση σύνθετων ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο.

Ο Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ/ντής του ΠΜΣ "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" και Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ εξήρε την «στροφή» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή σήμερα το ζήτημα των νόσων από ξενιστές. Τα νοσήματα αυτά, ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ δεν έχουν σύνορα. Επίσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «ξεχασμένα» νοσήματα που επανακάμπτουν, ενώ τόνισε τη σημασία του «One health approach» που εισάγει η σημερινή ημερίδα, δηλαδή της συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας από διαφορετικές ειδικότητες και επιστήμες. Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Π. Σφηκάκης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ κ. Χ. Λεμονίδου.

 
Στην ομιλία του με θέμα «Νοσήματα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές» ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταδιδόμενων νοσήματα από ξενιστές στη χώρα μας. Επίσης, παρουσίασε τις σχετικές δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος, εστίασε στον ιό ΖΙΚΑ και στα προβλήματα που προκαλεί. Είναι και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανέφερε. Χρειάζεται ενημέρωση, επικοινωνία και τακτικός έλεγχος διαβιβαστών. Ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα θεωρούνται οι έγκυες και τα νεογνά.
Ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ στην ομιλία του με θέμα «Τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο και τα αγροτικά ζώα» παρουσίασε αναλυτικά τους πιθανούς διαβιβαστές παθογόνων παραγόντων. Τα κουνούπια συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις κατσαρίδες, τους κοριούς και τους ψύλλους, που μεταδίδουν μηχανικά πολλά σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ τα κουνούπια αποτελούν μεγάλο πληθυσμό για τη μετάδοση νοσημάτων. Επίσης και οι σκνίπες. Τα τσιμπούρια αποτελούν, μετά τα κουνούπια, τα κυριότερα αρθρόποδα στη μετάδοση νοσημάτων.

Στη συνέχεια ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Α. Λεγάκις αναφέρθηκε στην πανίδα των κουνουπιών της Ελλάδας και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά. Τέλος, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Α. Δημοσχάκης, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή που μπορεί και πρέπει να έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην ευημερία του τόπου, ανέπτυξε την εμπειρία από τον Έβρο στο ζήτημα των κουνουπιών και στη μετάδοση νοσημάτων από αυτά. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι τα νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες έμειναν στάσιμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας εστία συγκέντρωσης εντόμων. Αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Δημοσχάκης στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης από τη γείτονα Τουρκία, ιδιαιτέρως στους εκτεταμένους ορυζώνες που διαθέτει στα σύνορα με τη χώρα μας.

Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.