- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Δωρεάν self test κορωνοϊού: “Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας;” – “Θα είναι ασφαλές το αποτέλεσμα;”

Οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το υποχρεωτικό rapid test για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην ενημέρωση της Παρασκευής ενημέρωσε πως θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ [2], από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας.

 Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανα άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.

Το ερώτημα βέβαια που εύλογα γεννάται είναι κατά πόσον ο απλός πολίτης θα μπορεί μόνος του στο σπίτι να διενεργήσει το τεστ δεδομένου, απ’ όσο γνωρίζουμε, ότι χρειάζεται νοσηλευτής ή γιατρός, αλλά και κατά δεύτερον ποια εγγύηση υπάρχει ότι ενδεχόμενο θετικό κρούσμα θα επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ και θα αναφέρει τη θετικότητά του. 

Το infowoman.gr μίλησε με τον κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. του Γ.Ν. Αθηνών “ΕΛΠΙΣ”   [3]

Π. Χαλβατσιώτης. Τα rapid test για την ανίχνευση του κορονοϊού όπως και πολλές άλλες συσκευές έχουν πιστοποιηθεί από τις υγειονομικές αρχές ως εύκολα στη χρήση από τους πολίτες. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η αξιολόγηση του αποτελέσματος και η διασφάλιση της υγείας του ασθενούς και της κοινότητας σε περίπτωση μιας ψευδώς αρνητικής απάντησης ή στην διαχείριση μια θετικής.

Μόνο ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να αξιολογήσει αν ο εξεταζόμενος είναι πραγματικά ασθενής και να ζητήσει επιπλέον μοριακό έλεγχο για να προστατεύσει την κοινότητα από την περαιτέρω διασπορά. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό μπορεί ο ασθενής να αξιολογήσει μόνος του την κατάσταση της υγείας του ή απλά θα προστρέξει για βοήθεια στα ήδη βαριά φορτωμένα νοσοκομεία που ασφυκτιούν από ασθενείς με κορονοϊό; Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να θεραπεύσουν πολλούς ασθενείς στο σπίτι τους και να κρίνουν για ποιους απαιτείται πραγματικά νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ασθενείς σε ανάρρωση αποφορτίζοντας επίσης τα νοσοκομεία. Η υπεύθυνη ιχνηλάτηση τέλος των κρουσμάτων και η καταγραφή των περιστατικών πρέπει να ολοκληρώνεται από ειδικούς και με βάση ειδικό σχεδιασμό.”

Διαβάστε περισσότερα στο Ιnfowoman.gr  [4]