Δόθηκαν τα «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας για δεύτερη φορά στην Ελλάδα

DSC_1405

Με μία λαμπρή τελετή και παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από το χώρο της ιατρικής και του φαρμάκου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η απονομή των βραβείων Prix Galien Greece. Πρόκειται για τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien, με τα οποία τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε η φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο τους ρόλο.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου των Prix Galien Greece, κας Τζένης Περγιαλιώτου, η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα την περίοδο που βιώνουμε, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση μιας σύγχρονης Πολιτείας, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τα Prix Galien Greece δημιούργησαν δύο νέα σπουδαία βραβεία, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award.

Η απονομή των φαρμακευτικών βραβείών Prix Galien Greece – εφάμιλλων των βραβείων Νόμπελ – τελέστηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

DSC_2326

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε τη σημασία την οποία έχουν τέτοιες λαμπρές διεθνείς εκδηλώσεις για τη χώρα μας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Χωρίς καθυστέρηση, είναι ανάγκη η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας στη χώρα μας, ο οποίος βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση». Σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και διερωτώμενος αν υπάρχει ίαση, δήλωσε πως υπάρχει γιατί πιστεύει στο DNA του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να είναι σωβινιστικό. Πρόσθεσε πως 3 από τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ η χώρα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στις δικές της παραγωγικές μονάδες.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής κ. Αριστείδης Πατρινός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Αισιόδοξος και με δέος στέκεται μπροστά στους «στρατιώτες της ιατρικής στην πρώτη γραμμή του πυρός» που έχουν προσφέρει και στην επιχειρηματικότητα». Σημείωσε πως οι τομείς της γονιδιωματικής και της συνθετικής βιολογίας έχουν συμβάλει στην καταπολέμηση της αρρώστειας ή την επιβράδυνση του θανάτου. Αναφέρθηκε όμως και στα «σύννεφα στον ουρανό της ιατρικής», όπως η επιδημία Έμπολα, και ίσως και με ειρωνικό τρόπο, η ιλαρά στην Καλιφόρνια, καθώς οι άνθρωποι εκεί, δεν ήταν τόσο προοδευτικοί και εξέφρασαν ανησυχία ότι τα εμβόλια είναι υπεύθυνα για τον αυτισμό χωρίς καμία επιστημονική υποστήριξη. Παρά ταύτα, δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει την αισιοδοξία του, ενώ έδωσε και μια άλλη διάσταση ιατρικής που χρειάζεται προσοχή όπως είναι η ανισότητα στην ποιότητα ιατρικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.»

DSC_1721

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο αυτό συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα.

Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award είναι οι εξής:

 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών
 • Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»
 • Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

Οι νικητές του βραβείου πέρα από το μετάλλιο των Prix Galien θα μοιραστούν και το ποσό των 10.000 € ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.

DSC_6281
Η τελετή βράβευσης των Prix Galien Greece 2015 ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ρόλου και της δομής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών «Galien Patients’ Academy» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, καθηγητή παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος στην ομιλία του έκανε λόγο για το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους. Σεβόμενα την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Όπως σημείωσε «φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας». Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015.
Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients’ Academy» κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας

 • Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης ενός εθελοντικού συλλόγου
 • Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στη διαχείριση εθελοντών
 • Χρηματοοικονομική διαχείριση – κατάρτιση και τήρηση προϋπολογισμών
 • Διεθνείς σχέσεις, σύνδεση με όμορους συλλόγους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας

 • Ενδυνάμωση των ασθενών – χτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ασθενών και με τον γιατρό τους
 • Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, του φροντιστή και του περιβάλλοντός του
 • Εκπαίδευση για τη νόσο – αναζήτηση και αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας
 • Κλινική έρευνα: βασικές αρχές, ασφάλεια του ασθενή
 • Γ. Εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας
  Τεχνικές προσέλκυσης μελών – εθελοντών
  Τεχνικές προσέλκυσης πόρων
  Βασικές αρχές marketing και επικοινωνίας – προβολή δράσεων και έργου

Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας

 • Σύστημα υγείας: υπηρεσίες, δομή και λειτουργία
 • Νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων ασθενών
 • Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
 • Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων: διεθνής εμπειρία
 • Οικονομικοί περιορισμοί στην άσκηση πολιτικής υγείας

  Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός, αφού ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο των Prix Galien Greece, κα. Τζένη Περγιαλιώτου για το βραβείου που του απονεμήθηκε σημείωσε ότι «Κατά τη διάρκεια των αιώνων η ιατρική έχει αναπτύξει και αναπτύσσει προοδευτικώς μια νέα διάσταση, αυτή της ανθρωπιστικής αντιμετωπίσεως των συμφορών, τις οποίες προκαλούν πόλεμοι, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Σήμερα, χάρις στην ευαισθητοποίηση των ιατρών και των νοσηλευτών έναντι των ευαίσθητων προβλημάτων, η ανθρωπιστική ιατρική έγινε ένας πλήρης θεσμός, σχεδόν αδιαχώριστος από τη συμβατική ιατρική. Δεσμευμένος ενθέρμως από αυτή την ανθρωπιστική ιατρική επί μία ήδη εικοσαετία και όλως ιδιαιτέρως στην υπηρεσία με καρδιακές ανωμαλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες,  απεφάσισα προ δεκαετίας να εντάξω στα μαθήματα που διδάσκω στους φοιτητές και ειδικευμένους χειρουργούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης αυτή την ανθρωπιστική διάσταση, ώστε να λαμβάνουν γνώση των σύγχρονων προβλημάτων περιθάλψεως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Το καθήκον μας, ηθικό και επαγγελματικό, έναντι των νέων αυτών ιατρών είναι πρωτίστως να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους κινητοποιήσουμε προς τόπους που είναι όντως απαραίτητοι ώστε η δέσμευσή τους στον «Όρκο του Ιπποκράτη» να μπορέσει να βρει ένα αληθές νόημα, τόσο για τη ζωή των αναξιοπαθούντων, όσο και για τη δική τους τη ζωή» Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαγκός ανάφερε «Είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν στους αδύνατους αυτού του κόσμου, με αγάπη, θέρμη και ενθουσιασμό θα ανταμειφθούν με την ευγνωμοσύνη των ασθενών που θα θεραπεύσουν και με το χαμόγελο των παιδιών που θα ανακουφίσουν. Θα αισθανθούν τη γαλήνη μιας έναστρης νύχτας, φωτισμένης από τις προσευχές όλων αυτών των αδυνάτων πάνω από τους οποίους θα ξαγρυπνούν».

  Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

  Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:

  Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν
  – Sofosbuvir, της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead
  – Vismodegib, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas

  Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν
  – Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas

  Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση
  – Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas

  Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν
  – MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging
  της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens