Αρχική Γωνιά του μαθητή Δουλεύοντας με το ευρετήριο - Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την ορθογραφία

Δουλεύοντας με το ευρετήριο - Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την ορθογραφία

Σίγουρα πολλοί από εμάς ζητάμε από τους μαθητές, κυρίως των μικρότερων τάξεων, ένα τετράδιο Ευρετήριο όπου γράφουμε τις λέξεις της Ορθογραφίας ή όσες καινούριες συναντάμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος εξηγεί η δασκάλα Έλενα Λαζαρίδου. Ακολουθούν κάποιες ιδέες και δραστηριότητες για την αξιοποίηση αυτού του ιδιαίτερα χρήσιμου τετραδίου:

- Ανάγνωση για το σπίτι τις λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα (ή από περισσότερα γράμματα, αν δεν είναι πολλές).

- Ορθογραφία τις λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα (επίσης πριν γίνουν πολλές).

- Δίνουμε κείμενο ή μεμονωμένες προτάσεις όπου πρέπει να συμπληρώσουν με λέξεις που ταιριάζουν π.χ. Σήμερα συνάντησα έναν _________ (λέξη από Κ) που κρατούσε ένα πελώριο ________ (λέξη από Β).
(Φροντίζουμε η περιγραφή να μην είναι πολύ συγκεκριμένη ούτως ώστε να χρειαστεί να διαβάσουν αρκετές λέξεις πριν βρουν κάποια κατάλληλη).

- Δίνουμε ένα σύνολο λέξεων ζητώντας να γράψουν στο Ευρετήριο στο αντίστοιχο γράμμα τις λέξεις που ΔΕΝ έχουμε γράψει ακόμα.

- Ζητάμε σαν εργασία να βρουν από το Ευρετήριο και να γράψουν στο τετράδιό τους λέξεις από συγκεκριμένα γράμματα π.χ. 5 λέξεις από Ε, 5 λέξεις από Χ και 5 λέξεις από Ρ.

- Ζητάμε να γράψουν μια ιστορία χρησιμοποιώντας όσες περισσότερες λέξεις μπορούν από κάποιο γράμμα.

- Δίνουμε λέξεις από το Ευρετήριο όπου απουσιάζουν γράμματα ζητώντας να τα συμπληρώσουν ή λέξεις γραμμένες λάθος ώστε να τις διορθώσουν ψάχνοντας τα σωστά.

- Παιχνίδι Taboo: Ένα παιδάκι περιγράφει μια λέξη από συγκεκριμένο γράμμα και τα υπόλοιπα προσπαθούν να τη βρουν, έχοντας μπροστά τους τα Ευρετήρια.

- Παντομίμα: Ένα παιδάκι περιγράφει με κινήσεις και γκριμάτσες λέξη από συγκεκριμένο γράμμα και προσπαθούν να τη βρουν πάλι με τα τετράδια ανοιχτά.

- Δίνουμε μικρές εικονίτσες που αναπαριστούν λέξεις και ζητάμε να τις κολλήσουν στην αντίστοιχη λέξη στο Ευρετήριο, αφού πρώτα βρουν το αρχικό γράμμα τους.

Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις λέξεις που έχετε γράψει ώστε να υπάρχουν μέσα όλα όσα ζητάτε στις ασκήσεις!

...και καλό ψάξιμο!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter