Αρχική Infokids Υγεία Δραματική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά και τους εφήβους

Δραματική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά και τους εφήβους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στα παιδιά και τους εφήβους και για διπλασιασμό των περιστατικών που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή σε παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση παιδιών και εφήβων με κατάθλιψη, εθισμό στο διαδίκτυο και άλλες ψυχικές διαταραχές, ανέφερε, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε παιδοψυχιατρικά τμήματα και προσωπικό είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς από την περιφέρεια να είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται Νοσοκομεία της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί, η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο βιώνουν καταστάσεις που προκαλούν βαθύ πόνο και απόγνωση, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία είναι και το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ότι το 30% των τηλεφωνημάτων σε «γραμμή βοήθειας» για την κατάθλιψη γίνονται από εφήβους που ανησυχούν για τους γονείς τους και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους βοηθήσουν.

Το θέμα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για το 2016 και είναι: «Αξιοπρέπεια και Ψυχική Υγεία- Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής και Ψυχικής Υγείας για Όλους», τονίζοντας ότι «δεν θεωρείται αυτονόητο ότι η ψυχική βοήθεια θα δοθεί», εξαιτίας της άγνοιας, αλλά και των διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα. Για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, μίλησε ο παιδοψυχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαϊδης, αναφέροντας ότι δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί και βρει τη δύναμη να μιλήσει σε κάποιον ειδικό, θα χρειαστεί να επαναλάβει έως και 14 φορές μέσο όρο, σε διάφορες υπηρεσίες την ιστορία του. Η πρόληψη, η προστασία, η παροχή υπηρεσιών και η συμμετοχή των παιδιών, είναι δικαίωμά τους ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, τονίζοντας ότι η αντίληψη «εμείς ξέρουμε τα παιδιά δεν ξέρουν», πρέπει να φύγει, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να ανοιχτούμε στα παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.