«Draw with Me»: Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Κων/νου Βενετόπουλου για ένα νεαρό τρανς καλλιτέχνη, στον δρόμο για τα Όσκαρ

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, «Draw with Me», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, με θέμα το ταξίδι ενός νεαρού τρανς καλλιτέχνη, του Brendon Scholl, από το coming out στην οικογένειά του στον δρόμο προς την αυτοέκφραση και την αποδοχή, με συνοδοιπόρο την ίδια του την τέχνη, βρίσκεται μια ανάσα από τις υποψηφιότητες, στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, για την 93η απονομή βραβείων Όσκαρ τον Απρίλιο του 2021.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Το Draw with Me είναι η ιστορία του ταλαντούχου έφηβου καλλιτέχνη Brendon Scholl, που αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς με δυσφορία φύλου, του οποίου η τέχνη υπήρξε μια ζωτική διέξοδος για αυτοέκφραση. Από τη δημόσια εκδήλωσή του και την επακόλουθη απόπειρα αυτοκτονίας του έως την ανάδειξή του σε συνήγορο… αυτό το συναισθηματικό πορτρέτο του Μπρέντον και των δοκιμασιών της υποστηρικτικής οικογένειάς του βουτάει βαθιά στα όσα υπέστησαν και ξεπέρασαν στη διάρκεια του συγκινητικού ταξιδιού αποδοχής.

Στην ταινία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με το The Trevor Project, η θεία του Brendon Scholl, Τζένιφερ Λόπεζ, συμμετέχει σε μια ειδική εισαγωγή, όπου εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο φιλμ είναι τόσο εύστοχο και πιο επίκαιρο από ποτέ: «Το φιλμ είναι σημαντικό και διαχρονικό τόσο ως ιστορία όσο και ως μήνυμα και ασκεί τεράστια επίδραση σε όλους εμάς που βλέπουμε και βιώνουμε όλα όσα περνάει η οικογένεια του σε μια περίοδο αποδοχής και παραδοχής». 

Γνωρίστε τον Brendon Scholl

Ο Brendon Scholl είναι εικαστικός καλλιτέχνης και δευτεροετής στο κολέγιο, με κύριο αντικείμενο σπουδών τη δραματική τέχνη. Η τέχνη του υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του από την παιδική ηλικία, όπως μαρτυρούν οι συνθέσεις με μαρκαδόρους που καλύπτουν τα θερμαντικά σώματα στο δωμάτιό του, τις οποίες ακολούθησαν τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους. Ολόκληρο το δωμάτιό του είναι μια έκφραση της τέχνης του, μια γκαλερί 360 μοιρών του εσωτερικού του κόσμου. Καθώς εξακολουθεί να εξελίσσεται καλλιτεχνικά, μεταφέρει συγχρόνως αυτό το πάθος στον ακτιβισμό του.

Ήταν μεταξύ των ηγετών της GSA (Gay-Straight Alliance) στο γυμνάσιό του και διαδήλωσε περήφανα την περασμένη άνοιξη στις πορείες διαμαρτυρίας του Black Lives Matter. Τιμήθηκε από το Trevor Project, την κορυφαία γραμμή αποτροπής αυτοκτονιών της ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαίας, στη διάρκεια του ετήσιου εράνου του, το 2018. Λίγο αργότερα, έγραψε ιστορία όταν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του προβλήθηκε στον ΟΗΕ, σε μια ειδική επέτειο που τίμησε τα 50 χρόνια από τις ταραχές στο Stonewall.

Ήταν επικεφαλής στο πρώτο πάνελ στην ιστορία του ΟΗΕ για ζητήματα Υγείας Διεμφυλικών Ατόμων, εκπροσωπώντας τη φωνή των νέων. Ελπίζει να συνεχίσει τον ακτιβισμό και την τέχνη του σε όλη τη ζωή του και να δει τις αλλαγές που απαιτούνται σε αυτή τη χώρα να ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις προς ΟΛΟΥΣ τους Αμερικανούς, θέτοντας ένα οικουμενικό παράδειγμα για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, χωρίς εξαιρέσεις.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Βενετόπουλου

Όταν πρωτάκουσα για το Trevor Project, θυμάμαι ότι σκέφτηκα: «Μακάρι να υπήρχε κάτι τέτοιο όταν πάλευα ως παιδί, στα προάστια της Ελλάδας, για την ταυτότητά μου».

Μια ευτυχής συγκυρία με έφερε σε επαφή με τη Leslie Ann Lopez, μια ταλαντούχα τραγουδίστρια της όπερας που εμφανίστηκε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, Man in the Attic. Μέσω της Leslie Ann γνώρισα το παιδί της, τον Brendon Scholl, ένα νέο άτομο το οποίο αμέσως μου έκανε κλικ. Ήταν μια φιλία με την πρώτη ματιά. Θυμάμαι να μπαίνω στο δωμάτιο του, γοητευμένος που ήταν γεμάτο από τέχνη, η οποία κάλυπτε κάθε χαραμάδα των τοίχων και της οροφής.

Ο Μπρέντον ήταν πολύ ανοιχτός σχετικά με την τέχνη του και το τι σήμαινε για εκείνον και μοιραζόταν την ιστορία πίσω από κάποια σχέδιά του και το πώς η τέχνη τον είχε σώσει. Το δικό μου ταξίδι αποκάλυψης της ταυτότητάς μου δεν ήταν διόλου εύκολο επίσης, οπότε η ιστορία του Μπρέντον μιλούσε πολύ βαθιά μέσα μου, αν και το να είσαι γκέι και το να είναι τρανς είναι δύο ταξίδια με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.

Καθώς συνέχιζε να ξεδιπλώνεται η φιλία μας, ο διευθύνων σύμβουλος του Trevor Project, που ήταν επίσης φίλος, μου ανέφερε ότι θα ήταν τιμή για αυτούς να ερχόταν ο Μπρέντον να μιλήσει σε κάποια από τις εκδηλώσεις τους. Όταν ανακοίνωσα στην οικογένεια την πρόσκληση αυτή, τους εξέφρασα επίσης την επιθυμία μου να καταγράψω την ιστορία της οικογένειας και την ιστορία της μετάβασης και δημόσιας αποκάλυψης του Μπρέντον σε μια ταινία που θα προηγούνταν της ομιλίας.

Ο Μπρέντον και η οικογένειά του δέχτηκαν με ενθουσιασμό, έτοιμοι να μοιραστούν την ιστορία τους προκειμένου να υποστηρίξουν άλλα νέα άτομα που περνούν ανάλογα ταξίδια. Τότε ήταν που ενώθηκαν όλες οι τελείες και αποτέλεσαν την αφετηρία του Draw with Me.

Δείτε το trailer

DRAW WITH ME from Constantine Venetopoulos on Vimeo.