Αρχική InfoTeens Υγεία Δυο έφηβοι μαθητές γράφουν για το AIDS

Δυο έφηβοι μαθητές γράφουν για το AIDS

youth-hivΤο μέλλον μας είναι άγνωστο. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στο παρελθόν, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του. Η δεύτερη χιλιετία στο πέρασμά της χάρισε στον άνθρωπο πολλά επιτεύγματα. Μπορέσαμε να ταξιδέψουμε στο Διάστημα, να αυξήσουμε το μέσο όρο ζωής, να καταπολεμήσουμε ποικίλες νόσους. Δυστυχώς, όμως, οι ασθένειες μοιάζουν με τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Καταπολεμούμε μία και εμφανίζονται δύο. Καταπολεμήσαμε τη σύφιλη και εμφανίστηκαν η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια και το AIDS. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που άρχισε να παίρνει απειλητικές διαστάσεις ο ιός HIV, περιμένουμε, προβληματισμένοι για την αξία της προόδου μας, ένα νέο «Ηρακλή», που θα μας απαλλάξει από αυτό το κακό.

Το AIDS, ο καρκίνος και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια έχουν και μια άλλη σημειολογία: ξεπερνούν τα όρια της Ιατρικής και παραπέμπουν σε ζητήματα ηθικής και συνείδησης. Μας προβληματίζουν, γιατί έχουν σχέση με τα ερωτήματα: Ποιοι είμαστε; Πώς επιλέγουμε να ζούμε; Με ποιους όρους ζωής μας αναγκάζουν να ζούμε; Πόσο υπεύθυνοι είμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους; Ποια είναι η ανθρώπινη αξία μας και ποια η ποιότητα της ζωής μας; Ερωτήματα που συγκλονίζουν και βασανίζουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα τους φορείς του ιού HIV.

Τι είναι όμως το AIDS, το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immuno Deficiency Syndrome); Τι γνωρίζουν γι’ αυτό τα παιδιά και οι έφηβοι; Τι τους έχουν πει οι μεγαλύτεροι; Πότε πρέπει να αρχίζει η ενημέρωσή τους; Πώς και σε ποιο βαθμό πρέπει να ενημερώνονται οι έφηβοι για το AIDS; Βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφόρησης, αλλά όχι της γνώσης. Όλοι έχουμε ακούσει για την ασθένεια του AIDS, λίγοι όμως γνωρίζουμε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε.

Ο ιός HIV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό από μολυσμένη μητέρα, με την από κοινού χρήση μολυσμένης σύριγγας από ναρκομανείς, με επαφή με μολυσμένο αίμα, εάν έχουμε στο δέρμα εκδορές, και με τη χρήση μολυσμένης οδοντόβουρτσας, όχι σωστά αποστειρωμένων ιατρικών και οδοντιατρικών εργαλείων και άλλων μολυσμένων αντικειμένων. Αφού εισαχθεί στον οργανισμό μας, εγκαθίσταται μόνιμα στο αίμα μας, πολλαπλασιάζεται με γοργό ρυθμό, μεταλλάσσεται σε πολλές μορφές και προσβάλλει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνά του. Αποτέλεσμα; Να καταρρεύσει η άμυνα του οργανισμού και οποιαδήποτε ασθένεια να είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατό μας. Δέκα χρόνια περίπου ο φοβερός ιός κυκλοφορεί στο αίμα μας σε κάθε γωνιά της ύπαρξής μας, προτού νοσήσουμε και αργοσβήσουμε βασανιστικά. Τον μεταδίδουμε στους ερωτικούς συντρόφους μας με το σπέρμα και τα κολπικά υγρά, στα παιδιά μας με τον τοκετό και το θηλασμό, στους συνανθρώπους μας, αν δεν τηρήσουμε με υπευθυνότητα βασικούς κανόνες υγιεινής και ηθικής. Η νόσος του AIDS είναι θανατηφόρος.

o-TEENS-WITH-HIV-facebook

Ο θάνατος πάντα φόβιζε, φοβίζει και θα φοβίζει τους ανθρώπους. Άρα, μόνο το άκουσμα της λέξης Έιτζ σκορπίζει τρόμο. Αποθαρρύνει το σημερινό έφηβο να συνάψει σχέσεις με το έτερο φύλο. Κι ο τρόμος γεννά δυσπιστία και οδηγεί στην απομόνωση, στοιχεία που κάνουν τις ανθρώπινες σχέσεις προβληματικές. Πώς να απολαύσει ο έφηβος τη φιλία και τον έρωτα, όταν η υποψία μήπως η σύντροφός του είναι δυνατόν να του μεταδώσει τον ιό του AIDS κυριεύει το νου και την καρδιά του; Πώς να δείξει η έφηβη εμπιστοσύνη στον ερωτικό της σύντροφο; Μήπως δεν ακούει για ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν να νοσούν, ίσως γιατί ήταν απρόσεκτοι ή αφελείς ή απλώς άτυχοι; Όλο και πιο συχνά βλέπουμε στους δρόμους της Αθήνας νέους ανθρώπους που, σαν σκιές, με όψη νεκρική, με βλέμμα χωρίς ελπίδα, περιφέρουν τη δυστυχία τους.

Κάποιοι βέβαια βλέπουν με επιπολαιότητα τον κίνδυνο να μολυνθούν, πιστεύουν πως μεταδίδεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, από τις οποίες δεν κινδυνεύουν. Κάποιοι άλλοι γελούν με τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, πράγμα που δεν είναι σωστό, αφού η αναπαραγωγική δραστηριότητα είναι μία θεμελιώδης και αναγνωρισμένη ανάγκη του ανθρώπου. Αρκεί βέβαια να είναι αιτία αναγέννησης του ανθρώπινου γένους και όχι θανάτου εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως αθώων παιδιών, που πολλά έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS από την εμβρυϊκή τους ηλικία. Γιατί ο αριθμός των φορέων του AIDS σε όλες τις χώρες αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 36.000.000 φορείς του ιού του HIV, εκ των οποίων 12.000.000 αθώα παιδιά.

Κατά πόσο, όμως, είναι αναγνωρισμένη από την κοινωνία η γενετήσια δραστηριότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα; Μήπως υπάρχει ακόμα κάποια προκατάληψη πάνω σ’ αυτό το θέμα; Και μήπως αυτή η προκατάληψη είναι που προκάλεσε αντίδραση και οδήγησε σε μια ακαταλόγιστη έξαρση και ελευθεριότητα, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα και την ασθένεια του AIDS; Πόσο ήσυχοι μπορούν να νιώθουν οι έφηβοι, όταν βλέπουν πως, παρά την πρόοδο της επιστήμης, προτού προλάβουμε να βρούμε φάρμακο για τον καρκίνο, εμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν ταχύτατα δύο ακόμα ανίατες ασθένειες, το AIDS και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια;

HIV-and-AIDS

Γιατί, δυστυχώς, ούτε η ακριβής αιτία ούτε η θεραπεία της ασθένειας του AIDS έχουν βρεθεί ακόμα. Ξέρουμε όμως τον τρόπο πρόληψης, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι τακτικές εξετάσεις αίματος, η προσεκτική επιλογή των ερωτικών συντρόφων μας και η χρήση προφυλακτικών είναι τρεις αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας. Ο κίνδυνος μειώνεται, όσο πιο μεγάλη είναι η προσοχή η δική μας και οι έλεγχοι της δημόσιας υγείας και υγιεινής εκ μέρους των αρμοδίων φορέων της πολιτείας. Κυρίως όμως θα μας προφυλάξει ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός του άλλου, που ορίζουν και προσδιορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Αγαπώ τη ζωή σημαίνει σέβομαι και αποδέχομαι τον άλλο.
Αντίθετα, η απόρριψη των ατόμων, είτε είναι φορείς είτε πάσχουν από την ασθένεια, είναι απάνθρωπη και ανώφελη. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι φοβόμαστε να συναναστραφούμε αυτά τα άτομα, πράγμα που συντελεί καθοριστικά στη συναισθηματική διάλυση των άρρωστων συνανθρώπων μας. Το AIDS δεν μεταδίδεται ούτε με το φτάρνισμα ούτε με το βήχα ούτε με τη χειραψία ούτε με το φιλί ούτε και από την κοινή χρήση ειδών υγιεινής. Οι φορείς και οι ασθενείς του AIDS χρειάζονται τη συμπαράστασή μας, για να ανεβούν το Γολγοθά τους. Ας σταθούμε στο πλάι τους…

Κι ας ευχηθούμε να βρεθεί σύντομα αποτελεσματικό φάρμακο για τη φοβερή αυτή νόσο. Μέχρι τότε, μικροί και μεγάλοι, ας μη φοβόμαστε να ζήσουμε. Μονάχα να είμαστε πολύ προσεκτικοί και κυρίως ενημερωμένοι.

Γαλάτσι, 1η Δεκεμβρίου 2000*
Καραμίχαλος Παναγιώτης και Κοκκίνης Ανδρέας, μαθητές Γ΄Γυμνασίου


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.