Δύο μεγάλες παραγωγές για όλη την οικογένεια ανεβαίνουν φέτος στο Θέατρο Πάνθεον

Συνεχίζοντας στην ίδια φιλοσοφία των μεγάλων παραγωγών που ανεβάζει κάθε χρόνο, το θέατρο Πάνθεον ετοιμάζει και φέτος δύο μεγάλες παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο αθηναϊκό κοινό από τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος για τη σεζόν 2016-17.

Το ποιητικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η πιο σπαρακτική ιστορία αγάπης στο παγκόσμιο δραματολόγιο θα ζωντανέψει στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον σε διασκευή – σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Τόσα χρόνια δίσταζα να δουλέψω πάνω στο Ρωμαίο και την Ιουλιέτα γιατί φοβόμουν. Φοβόμουν επειδή δύσκολα μπορεί να δουλέψει κανείς πάνω σε αυτό το έργο χωρίς να βγει πληγωμένος. Σε μία πρώτη ανάγνωση μπορεί πολύ εύκολα να παρεξηγηθεί σαν ένα απλό ρομάντζο. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο του έργου. Είναι το γεγονός ότι ο Σαίξπηρ γράφει για δύο νέα παιδιά που οδηγούνται σε αυτή την απολυτότητα, σε αυτή την ακρότητα, δηλαδή να δικαιώσουν τον τίτλο «πεθαίνω από αγάπη», σε αντιδιαστολή με έναν κόσμο ενηλίκων ο οποίος δεν θα πέθαινε ποτέ από αγάπη.Αυτή η αντιπαραβολή των δύο κόσμων είναι αυτό που από τη μία με φοβίζει πολύ και από την άλλη πάντοτε με προκαλούσε», ήταν τα λόγια με τα οποία άνοιξε τη συνέντευξη τύπου ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης και συνέχισε:

«Το κίνητρο που με έκανε να επιχειρήσω αυτή την παράσταση ήταν αφενός ότι ο μισός εαυτός μου αισθάνεται ακόμη να ανήκει στην ηλικία των ηρώων, να είναι απόλυτος, ακραίος, ριψοκίνδυνος, αδέξιος, και ο άλλος μισός είναι ένας ενήλικας, δειλός, λογικός, ώριμος, μέτριος, κάποιος που δεν τους μοιάζει καθόλου. Αυτή η διπλή υπόσταση μέσα μου ήταν το βασικό κίνητρο».

%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%84%ce%b1-630x628

Αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο που δεν έχει ξαναγίνει: τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας υποδύονται έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ηλικία, στην οποία ήταν και οι πραγματικοί ήρωες του έργου.

«Ο λόγος που τους επέλεξα δεν ήταν μόνο φυσιογνωμικός. Ο λόγος που διάλεξα αυτά τα δύο υπερταλαντούχα παιδιά, χαρισματικά και στην επίδοση των προβών και στην απόδοση του αποτελέσματος, δεν είναι μόνο φυσιογνωμικός, ώστε να μοιάζουν με τις φυσικές ηλικίες των ηρώων, αλλά είναι ότι μέσα από αυτά τα δύο παιδιά, ο τρόπος δηλαδή που αισθάνονται, που μιλάνε, που παίζουν, που υπάρχουν πάνω στη σκηνή, ακόμα και θεατρικά σαν σκηνική συμπεριφορά – δεν έχουν τελειώσει κάποια σχολή, έχουν ακόμα μια γλυκιά, αδέξια επιδεξιότητα στη σκηνή – ακόμα και ο σκηνικός τους τρόπος θέλω να αντιδιαστέλλεται με τον επιδέξιο, έμπειρο τρόπο των ενήλικων ηθοποιών. Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση είναι το μεγάλο στοίχημα και ζητούμενο της παράστασης».

4-%ce%b1%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b1_%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83-630x264

Ο σπουδαιότερος, ισχυρότερος και πιο δημοφιλής ήρωας στην ελληνική μυθολογία επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στο θέατρο Πάνθεον, με μια παράσταση – υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια σε σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.

«Πρόκειται για μία παράσταση που από τη μία έχει ένα ενήλικο κείμενο και μια εικόνα πολύ εντονη που περιγράφει το κείμενο. Προσπάθησα πολύ να βρω την ισορροπία, έτσι ώστε αυτό το πολύ έντονο κείμενο και η πολύ έντονη εικόνα να είναι απόλυτα αντιληπτά από τα παιδιά. Και αυτό το εγχείρημα το καταφέραμε και στο πρώτο ανέβασμα. Οι πρόβες πάνε πολύ καλά και ευχαριστώ πραγματικά όλους τους συντελεστές που έχουν πσιτέψει σε αυτό το έργο και με πολύ κέφι δουλεύουμε για το νέο μας ανέβασμα», σημείωσε ο ταλαντούχος Απόλλωνας Παπαθεοχάρης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr