Δύο παιδιά νεκρά από κλεψιέλα στη Θεσσαλονίκη

axepa_335068930
Δύο παιδιά που νοσηλεύονταν στο παιδογκολογικό τμήμα της Β’ παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, με λευχαιμία, προσβλήθηκαν απ’ το νοσοκομειακό μικρόβιο κλεψιέλα και πέθαναν.

Και τα 2 παιδάκια ήταν ανοσοκατασταλμένα και νοσηλεύονταν για αρκετό χρονικό διάστημα στην κλινική. Όταν διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκαν από ανθεκτική μορφή του μικροβίου, το ένα διακομίστηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ το δεύτερο παιδάκι κατέληξε στο παιδογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα πάντως με το makthes.gr, την ίδια στιγμή, ένα τρίτο παιδί, το οποίο επίσης προσβλήθηκε από το επικίνδυνο μικρόβιο, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο παιδογκολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Τόσο οι γιατροί του τμήματος όσο και οι λοιμωξιολόγοι του νοσοκομείου κινητοποιήθηκαν άμεσα και για πρώτη φορά στη μακρόχρονη λειτουργία του τμήματος χρειάστηκε να κλείσει για μία εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των υπόλοιπων παιδιών.

Αρχικά έγινε μοριακή ταυτοποίηση του μικροβίου. Ακολούθησαν καλλιέργειες στο προσωπικό και τα νοσηλευόμενα παιδιά, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κάποιος άλλος είχε προσβληθεί από την κλεψιέλα, και έγινε και αποστείρωση του εσωτερικού χώρου του παιδογκολογικού τμήματος.