Δύο υπέροχα animation για να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, γιορτάζουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και το δικαίωμα όλων να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Ένα δικαίωμα που διεκδίκησαν το 1973 φοιτητές θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική εξέγερση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17 Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Τετάρτης (14/11/1973) πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, για να συζητηθεί το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, κάτω από τον έλεγχο Συντονιστικής Επιτροπής.  Οι Γενικές Συνελεύσεις ολοκληρώθηκαν και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν να ενωθούν με τους υπόλοιπους φοιτητές .

Η κατάληψη συνεχίστηκε και εν τω μεταξύ οι κλεισμένοι στο κτίριο φοιτητές ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους απ’ έξω πολίτες και κατέλαβαν όλο το χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως : “ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ”, “ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΡΡΑΝΙΑ”, “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ”, “ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Σάββατο 17 Νοέμβρη. Λίγο πριν τη 1, τα τανκς μπήκαν στην οδό Πατησίων. Τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν κινήσεις γύρω από το Πολυτεχνείο. Στους γύρω δρόμους οι συγκρούσεις συνεχίζονταν με ένταση. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου εξακολουθούσε να μεταδίδει προς τους στρατιώτες: “Είμαστε άοπλοι, θα σας υποδεχτούμε με χειροκροτήματα”. 

Τα άρματα είχαν σταματήσει στις δύο γωνίες Πατησίων – Αβέρωφ και Πατησίων – Στουρνάρα, ενώ στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα αστυνομικοί περίμεναν. Στις 2:59 τρία τανκς εφόρμησαν προς το Πολυτεχνείο. Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, ένα ΑΜΧ 30 που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη, οπισθοχώρησε λίγο και μετά έπεσε με ορμή πάνω της.

Η πύλη γκρεμίστηκε και πολλά κορμιά πλακώθηκαν. Η Αθήνα έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη. Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου δεν προκάλεσε τη πτώση της δικτατορίας. Θα περνούσαν 8 ακόμη μήνες και η τραγωδία της Κύπρου για να φύγουν από την εξουσία οι δικτάτορες.

Δύο υπέροχα animation για να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – 17η Νοεμβρίου 1973 – Τι γιορτάζουμε ;

Η σελίδα “Μαθαίνουμε κι αλλιώς” δημιούργησε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό animation για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού τα γεγονότα που σημάδεψαν το Πολυτεχνείο. Το βίντεο περιλαμβάνει υπότιτλους.

“12410 και 1 τριαντάφυλλα”

 

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ’73 αποτελεί το βίντεο κινουμένων σχεδίων “12410 και 1 τριαντάφυλλα” στο οποίο πρωταγωνιστεί μια γάτα και μας μεταφέρει στη βραδιά του Πολυτεχνείου. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα.

Οι φόνοι, η βία και η αυθαιρεσία της χούντας των συνταγματαρχών περνάνε σαν φλας-μπακ από τα μάτια και τη μνήμη του αιλουροειδούς, με τον γάτο να παραδέχεται στο τέλος πως «γέρασα, όπως γερνούν και τα όνειρα που δεν πραγματοποιούνται».

Το κινούμενο σχέδιο  προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ET1 στην επέτειο της εξέγερσης του 2010, εξ’ ου και ο τίτλος της, καθώς από το 1973 μέχρι το 2010 είχαν μεσολαβήσει 12.410 ημέρες.

https://www.youtube.com/watch?v=VyqJrtRn44k

 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Κεραμέως για το Πολυτεχνείο: “Μαθητές είστε οι αυριανοί διαμορφωτές της ιστορίας μας”

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο και ο Λευκός Πύργος φωταγωγούνται στα μωβ για τα πρόωρα μωράκια!

Καταγγελία: «Εκτός τηλεκπαίδευσης οι μαθητές ευπαθών ομάδων με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας»

Ροή Ειδήσεων