Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Μάθετε τα πάντα για την δυσκοιλιότητα των βρεφών

Μάθετε τα πάντα για την δυσκοιλιότητα των βρεφών

βρέφος Το μωράκι σας είναι ανήσυχο και κλαίει έντονα; Δοκιμάσατε τα πάντα για να το ηρεμήσει αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται και το κλάμα συνεχίζεται. Το ταίσατε και το χαιδέψετε αλλά καμία πρόοδος στον ορίζοντα. Παρατηρήσατε ότι σήμερα δεν χρειάστηκε να το αλλάξετε. Μήπως τελικά το παιδί σας ταλαιπωρείται από δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση, κατά τη οποία τα κόπρανα γίνονται σκληρά, οι κενώσεις επίπονες και πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η συχνότητά των κενώσεων είναι μεγαλύτερη του χρονικού διαστήματος των 3 ημερών. Πώς όμως θα σιγουρευτείτε ότι το βρέφος σας είναι δυσκοίλιο;

Υπό κανονικές συνθήκες, η πρώτη κένωση του νεογνού εμφανίζεται μετά από 24 ή το πολύ 48 ώρες από τη γέννησή του. Στα βρέφη που θηλάζουν, οι φυσιολογικές κενώσεις ανέρχονται από μία έως επτά φορές ημερησίως ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται και να υπερβαίνουν τις δέκα φορές καθημερινά. Στα βρέφη που σιτίζονται με βρεφικά γάλατα, οι φυσιολογικές κενώσεις είναι περίπου 4 φορές ημερησίως.

μωρό

Εάν λοιπόν το μωρό σας δεν παρουσιάζει τον αριθμό των κενώσεων που φυσιολογικά θα έπρεπε, τότε μάλλον η δυσκοιλιότητα ευθύνεται για την νευρικότητα και την κακοαδιαθεσία του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυσκοιλιότητα σπανίως εμφανίζεται σε βρέφη που σιτίζονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού. Επιπροσθέτως, να θυμάστε ότι τα βρέφη μέχρι τη συμπλήρωση 10 εβδομάδων ζωής, λόγω ανωριμότητας του φυσιολογικού μηχανισμού αφόδευσης, ενδέχεται να παρουσιάσουν ένα ελαφρύ κοκκίνισμα στο πρόσωπο, που συνοδεύεται από κλάμα πριν την κένωση, γεγονός που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Πού οφείλεται η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων. Σε πρώτο επίπεδο, συνδέεται άμεσα με διατροφικούς παράγοντες όπως η αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος από βρεφικά γάλατα του εμπορίου, η μη σωστή αραίωση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη γεγονός που το καθιστά συμπυκνωμένο, η εισαγωγή στερεής τροφής στη διατροφή του βρέφους, συνήθως κατά τον 6ο μήνα. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα μιας αφυδάτωσης που υφίσταται το παιδί λόγω διάρροιας, πυρετού, κατάκλισης. Δευτερευόντως, η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με την ύπαρξη ψυχογενών παραγόντων που χρήζουν μελέτης. Μια τέτοιου είδους περίπτωση συμβαίνει όταν μια εμπειρία επώδυνης κένωσης, ενόχλησε το παιδί και το ωθεί ασυνήδειτα να κατακρατά τα κόπρανά του υπό το φόβο αυτή η αρνητική στιγμή να εμφανιστεί εκ νέου, προκαλώντας του πόνο.

Πώς θα βοηθηθεί το βρέφος με δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να σας στεναχωρεί καθώς είναι κάτι παρωδικό που με την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση επιλύεται. Σε πρώτη φάση καλό θα είναι το βρέφος να σιτίζεται μέσω θηλασμού αλλά αν το βρέφος σιτίζεται με βρεφικό γάλα τότε θα πρέπει να αραιώνετε καλύτερα τη σκόνη του γάλακτος είτε να του δίνετε λιγότερη ποσότητα γάλακτος σε συχνότερα διαστήματα. Βέβαια, στην αγορά κυκλοφορούν βρεφικά γάλατα, ειδικά προσαρμοσμένα για περιπτώσεις δυσκοιλιότητας που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και στην παραγωγή μαλακών κενώσεων. Για τα βρέφη άνω των 6 μηνών καλό θα ήταν να καθυστερήσετε την εισαγωγή των στερεών τροφών, όπως ρυζάλευρο, μπανάνα.  Η μπανάνα μάλιστα μπορεί να αντικατασταθεί από  αχλάδι σε πολτοποιημένη μορφή.  Για βρέφη 8 έως 10 μηνών αντί για ρυζάλευρο , προτιμήστε το αλεύρι σίτου. Καλό θα ήταν να εντάξετε στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.  Σε βρέφη μεγαλύτερα των 12 μηνών συστήνεται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά πρωινού, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως) όπως επίσης και η κατανάλωση γιαουρτιού πλήρες με προβιοτικά. Εάν οι ανωτέρω συστάσεις δεν βελτιώσουν την κατάσταση τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για πιθανή χρήση κάποιου υπόθετου γλυκερίνης .

Στο βίντεο που ακολουθεί η παιδίατρος Γεωργία Μοσχάκη μέσω της ιστοσελίδας της  Nutricia σας προτείνει να υιοθετήσετε πρακτικές λύσεις που θα ανακουφίσουν το μωρό σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter