Αρχική Το Ημερολόγιο μιας μαμάς από τη Ναταλία Δραγούμη Δύσκολος αποχωρισμός

Δύσκολος αποχωρισμός

10170943_282037445290418_5382861206965321387_nΧθες συνάντησα τη φίλη μου την Ε. Την γνωρίζω χρόνια και ξέρω πόσο αγωνίστρια και δυνατή είναι ή τουλάχιστον έτσι δείχνει! Μου διηγήθηκε ότι αποχαιρέτισε τον 20χρονο γιο της που πάει να σπουδάσει σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Αμερικής. Αφού, λοιπόν, τον ασπάστηκε εγκαρδίως, τον αγκάλιασε και τα συναφή, φεύγοντας από το αεροδρόμιο έχασε τις αισθήσεις της! Λιποθύμησε!!!

Ο αποχωρισμός σε όλο του το μεγαλείο! Έχω καταλάβει ότι η φύση σε προετοιμάζει μαλακά-μαλακά γι΄αυτή τη διαδικασία από νωρίς, αλλά δεν παύει, φαντάζομαι, να είναι ένα έντονο συναίσθημα με μεγάλη δόση λύπης και χαράς μαζί.

Το παιδί μεγάλωσε. Ο ομφάλιος λώρος, φυσικά, έχει κοπεί χρόνια τώρα από τη μαία...ναι...αλλά πότε τον κόβει η μάνα; Πότε τον κόβει το παιδί; Εγώ ομολογώ ότι τον έκοψα από τη μητέρα μου πολύ μεγάλη και φυσικά αμέσως βρήκα την ευκαιρία να ξαναενωθώ με έναν άλλο λώρο, των παιδιών μου. Τελικά έχω ανάγκη από πολλούς ομφάλιους λώρους.

Τα παιδιά μου πάνε σε μεγάλες τάξεις του δημοτικού. Σιγά-σιγά νιώθω ότι ο μικρόκοσμος που έχουμε δημιουργήσει από όταν γεννήθηκαν, αρχίζει να «μπάζει» από μικρά πραγματάκια. Καταλαβαίνω ότι «δεν με παίζουνε» και ότι διαπράττουν μικρές γλυκές προδοσίες. Τα συνθηματικά μας, τα τραγουδάκια μας, η συνενοχή μας, οι λέξεις μας γίνονται παρελθόν και περνάνε στις αναμνήσεις μου.

Για πόσο ακόμα θα τους κάνω με τα δάχτυλά μου τη νεράιδα που έρχεται να ρίξει την άμμο του ύπνου στα μάτια ή τον λαγό που πάει να πιει νερό; Για πόσο ακόμα θα μου είναι παραδωμένα τα γυμνά τους σωματάκια για να τα φροντίσω; Για πόσο καιρό θα τους λέω πλύνε τα χέρια σου και θα το κάνουν; Πόσες φορές ακόμα θα τρέχουν καταπάνω μου όταν γυρίζω σπίτι από τη δουλειά;

Ξέρω ότι σύντομα θα αντικατασταθώ από το ξυπνητήρι, ότι θα βρίσκω την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ότι το γάλα θα γίνει καφές, ότι το μαμάκα θα γίνει μαμά. Και πρέπει εγώ όχι μόνο να το «καταπιώ», αλλά και να το αντέξω και να είμαι και υπερήφανη γι’ αυτό. Έτσι είναι, έτσι πρέπει, έτσι έχει ορίσει η φύση! Το βλέπω να έρχεται κι εγώ πρέπει να ξέρω τι θα κάνω τον εαυτό μου μετά από αυτόν τον αποχωρισμό. Γι’ αυτό πρέπει να τα έχω καλά μαζί του! Πρέπει να έχω χτίσει και τον δικό μου μικρόκοσμο! Τον προσωπικό μου! Ίσως να βάλω και τον άντρα μου μέσα! Και έναν σκύλο...για να δημιουργήσω τον επόμενο ομφάλιο λώρο που όμως αυτόν, νομίζω, θα μπορώ να τον κρατήσω για πάντα!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.