- InfoKids - https://www.infokids.gr -

«Εάν ήμουν πριγκίπισσα θα με αποκαλούσαν Λίζι Στάρνταστ»...

«Εάν ήμουν πριγκίπισσα θα με αποκαλούσαν Λίζι Στάρνταστ»… Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινά το ημερολόγιό της η άτυχη 14χρονη Βρετανίδα Τζεμάιμα Λέιζελ που έχασε τη ζωή της τον προηγούμενο Μάρτιο από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Το ημερολόγιο έχει τον τίτλο «Τhe Draft», δηλαδή «Το Προσχέδιο», αφού όνειρο της Τζεμάιμα ήταν να γίνει συγγραφέας. Μέσα από αυτό κυλούν οι σκέψεις της για την αγάπη, τη φιλία και το μέλλον. Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου την ημέρα που θα γιόρταζε τα 15α γενέθλια της και έλαβε θετικές κριτικές από τους δύο πιο αγαπημένους της Βρετανούς συγγραφείς λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, την Τζακλίν Γουίλσον και τον Μάικλ Μορπούργκο.

Η νεαρή μαθήτρια από το Χόρτον του Σόμερσετ το Μαρτίου 2012 κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για τα γενέθλια της μητέρας της, έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου και πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα.

Η οικογένεια ανακάλυψε το ημερολόγιο μετά το θάνατο του κοριτσιού. Και αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο, ύστερα από προτροπή ανθρώπων που είχαν ακούσει αποσπάσματα που είχαν διαβαστεί στην κηδεία. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που βλέπουμε τα γραπτά της Τζεμίμα τυπωμένα , ειδικά εφόσον μερικά από αυτά δεν είχαν διαβαστεί ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής της», δήλωσε ο πατέρας της, Χάρβει Λέιζελ.

«Όλοι έχουμε ιστορίες να διηγηθούμε. Μερικοί από εμάς ζούμε αρκετό καιρό για να προλάβουμε να πούμε πολλά. Αλλά αυτό είναι το πρώτο και τελευταίο γραπτό της Τζεμίμα. Κι αυτό ακριβώς το κάνει τόσο ξεχωριστό για όλους εμάς που τώρα το διαβάζουμε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μορπούργκο.

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο

«Εξακολουθώ να βρίσκομαι εδώ. Έχω σκεφτεί για το τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω. Παλαιότερα ήθελα να είμαι μια πριγκίπισσα ή κατάσκοπος! Έπειτα άρχισα να σκέφτομαι πιο ρεαλιστικά και ήθελα να γίνω καλλιτέχνης. Στη συνέχεια, αρχιτέκτονας. Τώρα θα ήθελα πολύ να είμαι συγγραφέας, ενώ μάλλον μου αρέσει και η ιδέα του να είμαι σχεδιάστρια μόδας. Αλλά υποθέτω ότι απλά δεν ξέρω ακόμα. Βλέπεις δεν με νοιάζουν τα φανταχτερά αυτοκίνητα ή τα ακριβά κοσμήματα. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για ρούχα σχεδιαστών, περιοδικά μόδας και βαρύ μακιγιάζ. Δε σκοπεύω να πίνω και να κουτσομπολεύω σε κάποιο μπαρ, παρέα με άντρες που δεν ξέρω, έχοντας εμμονή με τα χρήματα και το σεξ. Ούτε με νοιάζει τί μπορεί να πουν οι άλλοι. Δεν θα κλαίω σε κάποια γωνιά», γράφει η Τζεμάιμα, που κρατούσε συστηματικά ημερολόγιο από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Η Τζεμάιμα Λέιζελ γνωρίζοντας την κατάστασή της είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει δωρεά των οργάνων της μετά το θάνατο της. Έτσι κι έγινε: χάρισε με τον τρόπο αυτό μία καλύτερη ζωή σε οκτώ άτομα μεταξύ των οποίων ένα μωρό και ένα συνομήλικο της κορίτσι.

Οι γονείς της δήλωσαν ότι ένας από τους λόγους που εξέδωσαν το ημερολόγιο ήταν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τη δωρεά οργάνων.