EcoFans Juniors Club, ένα οικολογικό club για παιδιά

Στο EcoFans Juniors Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τα παιδιά –μαθητές της σχολής και μη– μεταμορφώνονται σε μικρούς οικολόγους, που φροντίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρώτα της γειτονιάς τους, έπειτα της περιοχής, του νομού τους… και όπου αλλού τα καλούν. Όλα αυτά με πολλή δράση, κέφι, διασκέδαση και παιχνίδι.

Το σύνθημα-προτροπή εξάλλου “Αλλάζουμε τον εαυτό μας πριν αλλάξουμε τη γειτονιά μας, αλλάζουμε τη γειτονιά μας, πριν αλλάξουμε τον κόσμο!” δηλώνει επακριβώς τι κάνουν τα παιδιά-μέλη του Ecofans. Πρωταρχικός στόχος τους βέβαια να μεταφέρουν το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε κάθε γωνιά της γειτονιάς τους για να αφυπνίσουν, να ενημερώσουν και να δραστηριοποιήσουν. Γιατί τα παιδιά σ’ αυτό το club που ιδρύθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Ιανουάριο του 2008, είναι πρόθυμα να μάθουν και να αναλάβουν δράση. Το σύνθημα που προαναφέραμε αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία του EcoFans Juniors Club: «για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τη δική μας ζωή, τις δικές μας συνήθειες, τη δική μας στάση απέναντι στο περιβάλλον. Όταν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, σίγουρα αυτή η αλλαγή μπορεί να επεκταθεί και στους γύρω μας, ξεκινώντας πρώτα από τη γειτονιά μας.»

Τα οφέλη για τα παιδιά
Στόχος της ομάδας αυτής, που αποτελείται από παιδιά και εφήβους, είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, μέσα από επιμορφωτικά και ενημερωτικά εργαστήρια και πολλή περιβαλλοντική δράση. Όπως μας λέει η κ. Τσίρου από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, «το Club δέχεται δωρεάν όλα τα παιδιά και εφήβους, που θέλουν να μάθουν για το περιβάλλον και να αναλάβουν οικολογικές πρωτοβουλίες χωρίς να είναι απαραίτητα μαθητές της Ένωσης. Όλοι παίρνουν ατομική κάρτα μέλους, οικολογικό υλικό, βραβεία και επαίνους για την προσπάθειά τους, αλλά μπορούν και να μάθουν μέσα από δημιουργικά παιχνίδια νέες αγγλικές λέξεις για τη φύση και την οικολογία. Κυρίως, όμως, κάνουν νέους φίλους, διασκεδάζουν και αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση η οποία θα καθορίσει το μέλλον τους ως ενεργών πολιτών. Η ομάδα του EcoFans Juniors Club μεγαλώνει συνεχώς και ανάλογα αυξάνεται και η διάθεση των συμμετεχόντων για προσφορά και δράση. Άλλωστε και η σημερινή GREENPEACΕ ξεκίνησε από μια ανάλογη μικρή ομάδα οικολόγων.»

Οι δράσεις των παιδιών
Το EcoFans Juniors Club συνεργάζεται με μεγάλους περιβαλλοντικούς φορείς της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Κι ακόμη, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν- κυριολεκτικά ή ψηφιακά – χώρους στους οποίους γίνεται πράξη η περιβαλλοντική προστασία. Τα παιδιά όμως, πέρα από τις δράσεις και τα εργαστήρια που παρακολουθούν, αναλαμβάνουν και τα ίδια ενεργό δράση: βγαίνουν έξω στη γειτονιά όπου παρατηρούν και καταγράφουν όσες οικολογικές «παραβάσεις» επισημάνουν και ενημερώνουν ανάλογα τους υπεύθυνους. Στη συνέχεια, οι δυναμικοί αυτοί οικο-επιθεωρητές παίρνουν πρωτοβουλίες σχετικά με την ορθή διαχείριση απορριμμάτων υπενθυμίζοντας τα οφέλη και ενημερώνοντας για τους τρόπους ανακύκλωσης. Η δράση τους όμως δεν εξαντλείται μόνο στα παραπάνω. Εφαρμόζουν, λοιπόν, θετικές πρακτικές για να συνεισφέρουν στην ποιότητα του περιβάλλοντος με δενδροφυτεύσεις, μετατροπή σκουπιδότοπων σε κατοικήσιμους χώρους, προστασία της γης από τοξικά απόβλητα. Έπειτα, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν δημιουργικά τις κατασκευασμένες πηγές, όπως το χαρτί, το πλαστικό, τις μπαταρίες, το αλουμίνιο και άλλα υλικά, ενώ δεν παύουν να ενημερώνουν τα άτομα της περιοχής τους για την υιοθέτηση αντίστοιχων οικολογικών συμπεριφορών.
Με εξαίρεση τους διαγωνισμούς οι οποίοι απαιτούν περισσότερο χρόνο για να διοργανωθούν, οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται τα Σάββατα, 11.00-13.00.

Πώς θα γίνεις μέλος
Για να γίνει ένα παιδί μέλος του EcoFans Juniors Club οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν την ειδική δήλωση συμμετοχής και να την υποβάλουν μέσω e-mail ή φαξ ή να την ταχυδρομήσουν.
Για να λάβετε τη δήλωση συμμετοχής καλέστε στο 210 3680900.

Info
Επικοινωνία
www.hau.gr,
email: ecofans@hau.gr
Τηλ.: 210 3680900, 210 3680031
Facebook Group: Friends of the EcoFans Juniors Club