Και η τεχνολογία στην υπηρεσία του αυτισμού – Πώς μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα πρώιμα σημάδια του στα παιδιά

Ο αυτισμός είναι μία φασματική διαταραχή, που σημαίνει ότι εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές. Μία διάγνωση μπορεί να διαφέρει από ήπιο έως βαρύ, και ενώ τα παιδιά που το έχουν (ανήκουν στο φάσμα) είναι πιθανόν να παρουσιάσουν κοινά χαρακτηριστικά, είναι επίσης ξεχωριστά όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου, το καθένα διαχειρίζεται διαφορετικά (grab bag) συμπτώματα. Ενώ ένα παιδί ίσως να μιλάει σπάνια και να δυσκολεύεται στο να μάθει πώς να γράφει και πώς να διαβάζει, κάποιο άλλο μπορεί να είναι τόσο υψηλά λειτουργικό που να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα σε τυπικό σχολείο. Επίσης κάποιο παιδί μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητο στην αίσθηση του υφάσματος που όλες οι ετικέτες θα πρέπει να κόβονται πριν βάλει κάποιο ρούχο, ενώ ο φίλος του που είναι επίσης αυτιστικός μπορεί να μην έχει καθόλου αισθητηριακά προβλήματα.

Πρόκειται για την πιο επικρατούσα αναπτυξιακή διαταραχή που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Παθήσεων, από τα περίπου 4 εκατομμύρια μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο, 24.000 από αυτά θα προσδιοριστούν τελικά ως αυτιστικά. Επίσης, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή από τα κορίτσια στο να εμφανίσουν αυτισμό.

Τα αυτιστικά παιδιά έχουν διαφορετικούς βαθμούς διαταραχών στην επικοινωνία και στις αμοιβαίες κοινωνικές αλληλοεπιδράσεις. Επίσης μπορεί να έχουν επαναληπτικές συμπεριφορές ή περιορισμένο πεδίο ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.  Τα παιδιά αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Mπορεί να έχουν μόνο ορισμένες μικρές ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά και στις ικανότητες τους όμως μπορούν να παρουσιάζουν καταστάσεις όπου παρατηρούνται σοβαρές μειονεξίες. Τονίζεται ότι πρέπει να υπάρχει ένας ψηλός δείκτης υποψίας, για τις διαταραχές αυτές ιδιαίτερα στις περιπτώσεις, που οι γονείς αναφέρουν ανησυχίες για την ομιλία του παιδιού τους και για την κοινωνικότητά του.

gty_kid_ipad_sr_131127_33x16_1600

Μία νέα εφαρμογή, την οποία ανέπτυξε μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού σε παιδιά. Η εφαρμογή παρακολουθεί την κίνηση των ματιών και καταφέρνει να προσδιορίσει τα πιθανά σημάδια της πάθησης.

Η φοιτήτρια Κουν Γου Τσο ανέπτυξε την εφαρμογή σε συνεργασία με τον Γανιάο Σου, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών και της Μηχανικής. Η εφαρμογή παρακολουθεί την κίνηση των ματιών με σκοπό να προσδιορίσει, σε λιγότερο από ένα λεπτό, εάν ένα παιδί παρουσιάζει σημάδια της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD). Η καινοτομία της έγκειται στο γεγονός ότι λειτουργεί με την παρακολούθηση των κινήσεων των ματιών ενός παιδιού όταν αυτό κοιτάει εικόνες με κοινωνικές σκηνές, όπως εικόνες στις οποίες περιέχονται πολλά άτομα. Οι κινήσεις των ματιών ενός ατόμου με ASD είναι συχνά διαφορετικές από κάποιου χωρίς αυτισμό.

Στόχος της εφαρμογής είναι να παράσχει τη δυνατότητα στους γονείς να μπορούν οι ίδιοι από το σπίτι τους να ελέγξουν την πιθανότητα το παιδί τους να έχει αυτισμό. «Η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε οικογένειες να αναζητήσουν θεραπεία ταχύτερα και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα οφέλη της θεραπείας», δήλωσε ο Σου.