ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστό τυρί λόγω σαλμονέλας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα
Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση τυριού
ροκφόρ, λόγω πιθανής παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Αυτό είναι το τυρί που ανακαλείται


Πρόκειται για τυρί ροκφόρ Γαλλικής προέλευσης με εμπορική ονομασία «SOCIETE
ROQUEFORT» 100g+25g free, με αριθμό παρτίδας 3177C και ημερομηνία ελάχιστης
διατηρησιμότητας 03.11.2019.

Το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος» μετά τις 18.07.2019 και μέχρι τις 02.08.2019.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης
παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος , να μην το καταναλώσουν.

Δείτε το κείμενο της ανάκλησης πατώντας εδώ

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ναυτία
Εμετός
Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
Διάρροια
Πυρετός
Ρίγη
Πονοκέφαλος
Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό. Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες