Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Εφηβικά πάρτυ: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά!

Εφηβικά πάρτυ: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά!

152991937Σε λίγες μέρες τα σχολεία κλείνουν και ξεκινά επίσημα η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ιδιαίτερα τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία ανυπομονούν να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν για λίγο από τα διαβάσματα, κάνοντας πράγματα για τον εαυτό τους.

Βόλτες, ψώνια, πάρτυ...Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσατε εάν το έφηβο παιδί σας ζητούσε να οργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ στο σπίτι σας;

Μερικοί έφηβοι το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να κάνουν ό,τι θέλουν για να νιώσουν ανεξάρτητοι, στην ασφάλεια του σπιτιού αλλά μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των γονέων. Πώς μπορείτε να πείτε «ναι» σε ένα πάρτυ, αλλά να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν θα καταστραφεί και οι έφηβοι καλεσμένοι θα παραμείνουν ασφαλείς;

Φροντίστε να είστε τριγύρω

Ναι, τα παιδιά σας θα διαμαρτυρηθούν, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένας ενήλικας είτε στο σπίτι είτε τριγύρω κατά τη διάρκεια του πάρτυ. Εάν αποφασίσετε να φύγετε από το σπίτι για το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τα παιδιά, τότε σίγουρα θα έχετε μπελάδες. Μπορείτε να μείνετε στην κρεβατοκάμαρά σας ή να συμφωνήσετε με το παιδί σας ότι θα επιστρέψετε στο σπίτι στις 11 το βράδυ. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε και τους άλλους γονείς, επειδή μπορεί να ανησυχούν εάν το παιδί τους πάει σε κάποιο πάρτυ που δεν υπάρχει η παραμικρή επιτήρηση.

Θέστε ένα όριο στους καλεσμένους

Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν άνετα στο σπίτι σας. Αν νομίζετε ότι τα 25 άτομα είναι το όριο, τότε το παιδί σας θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτό. Όσοι κι αν είναι οι καλεσμένοι υπολογίστε ότι σίγουρα θα υπάρξουν 2-3 παραπάνω. Όμως, συμβουλεύστε το παιδί σας να μην ανακοινώσει το πάρτυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν θέλετε το σπίτι σας να γεμίσει από 100 άγνωστα άτομα! Το καλύτερο θα ήταν η πρόσκληση να γίνει από στόμα σε στόμα, παρακαλώντας τους καλεσμένους να μην την «διαδώσουν» σε άτομα που δεν επιθυμείτε.

Ναι ή όχι στο αλκοόλ;

Αυτό εξαρτάται καθαρά από τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης που έχει επιλέξει ο κάθε γονέας. Η ψυχολόγος Dr. Sandi Mann αναφέρει: «Υπάρχουν δύο λόγοι που οι γονείς πιστεύουν ότι είναι εντάξει να επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ στα εφηβικά πάρτυ. Ο πρώτος είναι ότι το θεωρούν περισσότερο ασφαλές στο σπίτι απ’ ότι οπουδήποτε αλλού και ο δεύτερος ότι θέλουν να κερδίσουν την εύνοια των παιδιών τους, αντιμετωπίζοντάς τους ως φίλους. Ο δεύτερος λόγος δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας καλός λόγος».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο οι γονείς πρέπει να είναι γονείς και όχι μέλη της παρέας των παιδιών τους. Ο ρόλος του γονέα είναι να καθορίζει τα όρια στη συμπεριφορά του παιδιού. Οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ στους ανήλικους φίλους των παιδιών τους χωρίς την άδεια των υπόλοιπων γονέων.

Διαφυλάξτε τα πολύτιμα αντικείμενα

Καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να συμβούν. Επομένως, εάν θέλετε να προστατεύσετε τα πολύτιμα βάζα που έχετε στο σαλόνι σας ή τα κρυστάλλινα ποτήρια του κρασιού, κλειδώστε τα μακριά από τον χώρο του πάρτυ. Μετακινήστε οτιδήποτε πολύτιμο σε ένα ασφαλές μέρος, χρησιμοποιήστε χάρτινα πιάτα και ποτήρια και φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι να καθαρίσετε τα χαλιά την επόμενη ημέρα!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.