Αρχική InfoMommy Υγεία Έφτασε το νέο χάπι επείγουσας αντισύλληψης χωρίς συνταγή γιατρού

Έφτασε το νέο χάπι επείγουσας αντισύλληψης χωρίς συνταγή γιατρού

morning_after_pill-1508x706_c

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μια ιστορική απόφαση, ενέκρινε τη χορήγηση του προηγμένου σκευάσματος επείγουσας αντισύλληψης ellaOne® (ulipristal acetate, 30mg), απευθείας από τα φαρμακεία, χωρίς συνταγή ιατρού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία HRA Pharma. Αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους απόφαση που αφορά οποιοδήποτε από του στόματος αντισυλληπτικό προϊόν και ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η νέα αυτή απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες από 120 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρη την ΕΕ1 να έχουν πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη.

 
Η ανακοίνωση αυτή έπεται της προηγούμενης θετικής απόφασης της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία απεφάνθη ότι το ellaOne® είναι περισσότερο αποτελεσματικό εάν ληφθεί εντός των πρώτων 24 ωρών, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς ιατρική συνταγή.

 
Παρά την ευρεία χρήση των συνηθισμένων αντισυλληπτικών, το ποσοστό ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών στην Ευρώπη είναι 44%3 και σύμφωνα με μία μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα σε πάνω από 7.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, το 30% δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή χωρίς προφύλαξη τουλάχιστον μία φορά στους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιθυμία για εγκυμοσύνη4. Η σημερινή απόφαση αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι κατανοείται η ανάγκη να μπορούν οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην αποτελεσματικότερη επείγουσα αντισύλληψη, όπως το ellaOne®.

 
Η Erin Gainer, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας HRA Pharma σχολίασε, “Από την έναρξη της διάθεσής του, το ellaOne® αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των επαγγελματιών υγείας ως η νέα εξέλιξη στην επείγουσα αντισύλληψη5,6 και πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες σε 70 χώρες, έχουν χρησιμοποιήσει το ellaOne® από την έναρξη της διάθεσής του. Είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το υπάρχον σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης όταν λαμβάνεται εντός 24 ωρών από την επαφή χωρίς προφύλαξη γιατί έχει αποδειχτεί ότι δρα όταν ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερος, ακριβώς πριν την ωορρηξία.
Προσθέτει ακόμα: “Τόσο ως γυναίκα όσο και ως Διευθύνουσα Σύμβουλος μιας εταιρείας που είναι αφοσιωμένη στην καινοτομία στον τομέα της γυναικείας υγείας, βλέπω αυτήν την απόφαση ως μία επανάσταση όπου, για πρώτη φορά, μια απλή απόφαση δίνει την ελευθερία σε τόσες πολλές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον”.
Το ellaOne® θα ξεκινήσει να είναι διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή σε φαρμακεία σε μερικές χώρες της Ευρώπης από τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο 2015) ενώ μέσα στο έτος θα τεθεί σε έναρξη το πρόγραμμα και για τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την HRA Pharma
Η HRA Pharma είναι μια ιδιωτική Ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει προϊόντα, συσκευές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εξειδικευμένους τομείς της υγείας και τα οποία διαθέτει σε ιατρούς και ασθενείς παγκοσμίως. Η εταιρεία καλύπτει θεραπευτικά κενά που υπάρχουν στους τομείς της αναπαραγωγικής υγείας και της ενδοκρινολογίας και χρησιμοποιεί καινοτόμες λύσεις μάρκετινγκ και προγράμματα κοινωνικής ευθύνης με σκοπό την υγιή διαχείριση φαρμάκων και ασθενειών. Με έδρα στο Παρίσι, Γαλλία και θυγατρικές σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, η HRA Pharma έχει χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο Έρευνας και Ανάπτυξης, παρασκευής, διανομής και συνεργατών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που της επιτρέπει να καλύπτει κρίσιμες ανάγκες ασθενών και να βελτιώνει την υγεία των ασθενών σε πάνω από 80 χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hra-pharma.com.

Σχετικά με την Arriani Pharmaceuticals
Η Arriani Pharmaceuticals ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και είναι σήμερα μία από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτοποριακών προϊόντων σε συνδυασμό με τις σταθερές συνεργασίες και τις δεοντολογικές εταιρικές πρακτικές αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα της εταιρείας και το κλειδί για τη διαρκή της ανάπτυξη. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται δεοντολογικά προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές – κυρίως ορφανά φάρμακα και φάρμακα για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών στους τομείς της ογκολογίας και των σπάνιων νόσων. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εταιρείας στην ηλ. διεύθυνση www.arriani.gr.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.