- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Έφυγε” ο κορυφαίος παιδικός συγγραφέας και εικονογράφος της “Πολύ Πεινασμένης Κάμπιας” Eric Carle

Με βαθιά λύπη ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες η δημιουργική ομάδα του Eric Carle [1] τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφου του “Μια Κάμπια Πολύ Πεινασμένη” και άλλων κλασικών πλέον έργων, την περασμένη Κυριακή 23 Μαΐου στα 91 του χρόνια.

Όταν ο Eric Carle ερωτήθηκε γιατί πιστεύει, ότι η “Μια Κάμπια Πολύ Πεινασμένη” παρέμεινε τόσο δημοφιλής για τόσα πολλά χρόνια, απάντησε, ότι “Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο για την ελπίδα. Τα παιδιά χρειάζονται την ελπίδα. Εσύ, μικρή και ασήμαντη κάμπια, μπορείς να εξελιχθείς σε μία πανέμορφη πεταλούδα και να πετάξεις πάνω από τον κόσμο με το ταλέντο σου.”

Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν το έργο του δεν έχουν παρά να τον ευγνωμονούν για το δικό του ταλέντο, το οποίο μοιράστηκε με τόσες γενιές νεαρών αναγνωστών.

Δεκάδες από τα βιβλία του, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο: Το “Σ’αγαπώ Μαμά”, το “Μια Πυλαμπίδα πολύ Μόνη”, το “Ο Ζωγράφος που Ζωγράφισε ένα Γαλάζιο Άλογο” είναι κάποια μόνο από αυτά που αξίζει να υπάρχουν στην βιβλιοθήκη κάθε παιδιού, όχι μόνο ως υπέροχα αναγνώσματα, αλλά και ως πραγματικά εικαστικά έργα τέχνης.

Η “Κάμπια”, ωστόσο, η οποία κυκλοφορεί ασταμάτητα εδώ και 50 χρόνια, αποτελεί ξεκάθαρα το πιο δημοφιλές του. Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρας και νύχτας, πουλιέται ένα ακόμη αντίτυπο αυτού του κλασικού πια βιβλίου που έχει μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 29 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι Times της Νέας Υόρκης, μάλιστα, ανακήρυξαν την Κάμπια ένα από τα πιο πετυχημένα παιδικά βιβλία που εκδόθηκαν ποτέ.

Απολαύστε με τα παιδιά την αφήγηση του παραμυθιού “Μια Κάμπια Πολύ Πεινασμένη” εδώ:

Eric Carle: Η ζωή και το έργο του

Ο Eric Carle γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης το 1929. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και, το 1935, η οικογένεια επέστρεψε στη Στουτγάρδη. Στα μαθητικά του χρόνια, ο δάσκαλός του των εικαστικών, εναντιωνόμενος στη ναζιστική προπαγάνδα για την τέχνη, του μίλησε για «έκφυλους» απαγορευμένους καλλιτέχνες όπως Πικάσο, ο Κλε, ο Μπρακ ανοίγοντάς του δρόμους για τα δικά του καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Στα 16 του, ο Έρικ έγινε δεκτός στην Akademie der bildenden Kunste, εμπειρία που του άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο. Στα 22 του χρόνια επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως γραφίστας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο παιδαγωγό και συγγραφέα Bill Martin Jr και η συνεργασία τους στην εικονογράφηση άνοιξε το δρόμο για την πραγματική καριέρα του Carle.

To 2002, μαζί με τη σύζυγό του Barbara, ίδρυσε το Eric Carle Picture Museum of Picture Book Art στη Μασσαχουσέτη, εμπνευσμένος από αντίστοιχα μουσεία στην Ιαπωνία, όπου είδε τον τρόπο και τον σεβασμό με τον οποίο παρουσιαζόταν εκεί αυτό το είδος τέχνης.

Αυτό που κάνει τα βιβλία του Eric Carle τόσο ιδιαίτερα από αισθητικής άποψης, είναι ο μοναδικός τρόπος που δημιουργεί τις εικόνες του, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά χαρτιά που ζωγραφίζει στο χέρι. Στη συνέχεια κόβοντας ή σκίζοντας τα χαρτιά αυτά δημιουργεί σχήματα ή μοτίβα τα οποία κολλάει πάνω σε μεγάλες επιφάνειες. Αυτό προσδίδει στα έργα μια διαφάνεια που τα κάνει να μοιάζουν με χρωματιστό γυαλί.

(*πληροφορίες από το kaleidoscope.gr)

Επισκεφθείτε ψηφιακά το μουσείο του Eric Carle ΕΔΩ [2].