Αρχική InfoMommy Υγεία Έγκριση στο nivolumab που παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

Έγκριση στο nivolumab που παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους της νόσου και ευθύνεται για περίπου στο 85% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά και τον υπότυπο του καρκίνου του πνεύμονα. Η πλειοψηφία των ασθενών με NSCLC έχουν νόσο προχωρημένου σταδίου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Παγκοσμίως, το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη για τον NSCLC Σταδίου Ι είναι μεταξύ 47 και 50%, ενώ για τον NSCLC Σταδίου IV το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη μειώνεται στο 2%.
Ο καρκίνος του πνεύμονα επιφέρει τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από όλους τους καρκίνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κόστος περίπου 18,8 δισεκατομμύρια €, που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού κόστους για το καρκίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το nivolumab, τον πρώτο αναστολέα του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 στην Ευρώπη που έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία.
Ο πρώτος εγκεκριμένος ανοσο-ογκολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη και η πρώτη σημαντική θεραπευτική πρόοδος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η έγκριση δόθηκε με βάση τη μελέτη Checkmate -017, που κατέδειξε ότι το nivolumab σχεδόν διπλασίασε τη συνολική επιβίωση των ασθενών στον ένα χρόνο έναντι της χημειοθεραπείας (42% έναντι 24%) και επέδειξε 41% μείωση του κινδύνου θανάτου έναντι της δοσεταξέλης. Ο φάκελος περιελάμβανε επίσης δεδομένα από τη μελέτη Checkmate -063.

Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab είναι σε συμφωνία με εκείνο που έχει αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες

Διαβάστε περισσότερα στο infowoman.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.