Αρχική InfoTeens Υγεία Είμαι 16 χρονών κι από τα 13, που μου ήρθε η περίοδος, δεν είναι σταθερή......

Είμαι 16 χρονών κι από τα 13, που μου ήρθε η περίοδος, δεν είναι σταθερή......

Menstrual_cycleΕρώτηση: Είμαι 16 χρονών κι από τα 13, που μου ήρθε η περίοδος, δεν είναι σταθερή. Εμφανίζεται λίγο αίμα, πότε κάθε 30 μέρες και πότε κάθε 45 και κρατάει 1-2 μέρες. Είναι φυσιολογικό; Όλες οι φίλες μου έχουν κάθε μήνα πολύ αίμα, πονάνε και αποφεύγουν ακόμα και τη γυμναστική. Εμένα μου αρέσει να αθλούμαι και με βολεύει αυτή η κατάσταση, αλλά μήπως δεν είναι φυσιολογικό και πρέπει να το κοιτάξω;

Απάντα ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν σταθερή περίοδο, με άφθονο αίμα και μια ελαφρά ενόχληση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί κάποια διαφοροποίηση. Ο συνηθισμένος κύκλος διαρκεί 28 μέρες, αλλά κυμαίνεται φυσιολογικά, από κοπέλα σε κοπέλα, από 22 έως και 35 ημέρες. Επίσης ως προς την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μπορεί η έμμηνος ρύση να διαρκεί 3-6 μέρες, αλλά θεωρείται φυσιολογική ακόμα κι αν κρατάει μόνο δύο ημέρες, ενώ δε συνοδεύεται απαραίτητα από πόνους στην κοιλιά και τη μέση.

Αν όμως η περίοδός σου εμφανίζεται σε πιο αραιά διαστήματα, σίγουρα πρέπει να το κοιτάξεις, καθώς είναι μια διαταραχή που λέγεται αραιομηνόρροια. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως πχ ενέχει την υποψία για την ύπαρξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείς ένα γυναικολόγο, ο οποίος αφού πάρει το ιστορικό σου, θα σε στείλει να κάνεις ορμονικό έλεγχο, για να διαπιστώσει αν τυχόν χρειάζεσαι θεραπεία με ορμόνες, που θα ρυθμίσουν τον κύκλο σου.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν τη διάρκεια του κύκλου. Εξάλλου, σε μερικές κοπέλες συμβαίνει να σταματά τελείως η περίοδος (αμηνόρροια). Η διακοπή της περιόδου, αλλά και γενικά οι διαταραχές του κύκλου, οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις σε ψυχολογικές ή στρεσσογόνες καταστάσεις, συνδέονται με σωματική κόπωση, ενώ μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα διατροφικών διαταραχών (βουλιμία, ανορεξία). Είναι δηλαδή το «καμπανάκι» του οργανισμού που σε ειδοποιεί ότι καταπονείται κι εξαντλείται σωματικά ή συναισθηματικά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αγχώνεσαι υπερβολικά με τα μαθήματα, όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τους γονείς σου, όταν δεν τρέφεσαι σωστά και χάνεις βάρος, ή ακόμα όταν ασκείσαι πολλές ώρες τη μέρα με έντονη γυμναστική.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου “HEALTHY LADY”
Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & Γέφυρα Κατεχάκη)
11524, Αθήνα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.