Αρχική Ρωτήστε το δικηγόρο «Είμαι ανύπαντρη μητέρα και ζω με τον πατέρα του παιδιού μου. Σκέφτομαι να χωρίσω και θέλω να μάθω τα δικαιώματα μου ώστε να μην βρεθώ προ εκπλήξεως»

«Είμαι ανύπαντρη μητέρα και ζω με τον πατέρα του παιδιού μου. Σκέφτομαι να χωρίσω και θέλω να μάθω τα δικαιώματα μου ώστε να μην βρεθώ προ εκπλήξεως»

healthy_relationship_between_mom_and_sonΕίμαι ανύπαντρη μητέρα, ζω με τον πατέρα του παιδιού μου στο σπίτι του από τότε που γεννήθηκε το μωρό, εδώ και 2,5 χρόνια. Υποτίθεται οτι είμαστε κανονική οικογένεια απλά δεν έχουμε γάμο. Έχει γίνει η αναγνώριση του παιδιού με συμβολαιογραφική πράξη. Το θέμα είναι πως από τότε που έμεινα έγκυος αντιμετωπίζω όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στη σχέση μου. Αυτή τη στιγμή ειμαι μετέωρη στο να φύγω και θέλω να μάθω ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου και ποια τα δικαιώματά μου έτσι ώστε να έχω τις λιγότερες νομικές συνέπειες  εφόσον φύγω. Θέλω  να αναφέρω επίσης πως ο πατέρας έχει πρόβλημα με το ποτό, όπου είναι και η βασική αιτία των προβλημάτων,( κάτι που φυσικά δεν παραδέχεται). Αυτό με κάνει να τρέμω στην ιδέα πως μπορεί να ζητήσει το παιδί και να πάει κάπου μόνος του ή για Σαββατοκύριακο. Τώρα τουλάχιστον είμαι πάντα παρούσα και τους προσέχω εγώ. Θέλω να ξέρω δηλαδή σε τι μπορεί να με κατηγοργήσει νομικά, τι μπορεί να απαιτήσει(φαντάζομαι ότι εγκατάλειψη συζυγικής στέγης δεν υφίσται αφού δεν υπάρχει γάμος) ή αν πρέπει να ζητήσω κάτι για το παιδί, κάποιο βοήθημα ή διατροφή, γενικά θα ήθελα να με καθοδηγήσετε για το τι πρέπει να προσέξω για να μην βγω πάλι χαμένη και μπλεγμένη. Μπορώ απλά να ανοίξω την πόρτα και να φύγω με το παιδί ή θα με κατηγορήσει για απαγωγή;  Να διευκρινίσω πως είμαι άνεργη, μιας και δεν μπορούσα πλέον να παρουσιαστώ στη δουλειά μου από τότε που γέννησα καθώς δεν είχα βοήθεια με το παιδί. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση του δικηγόρου Ιωάννη Π. Αλαβάνου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι αν εσείς διακόψετε την ελεύθερη ένωση με τον σύντροφό σας και πατέρα του παιδιού, θα πρέπει να ρυθμίσετε τα ζητήματα που αφορούν, την επιμέλεια, διατροφή και την επικοινωνία, με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια. Ασφαλώς θα ζητήσετε την επιμέλεια, ώστε να έχετε εσείς την φροντίδα του παιδιού. Ως προς το ζήτημα της επικοινωνίας, με τον πατέρα του, δύσκολα μπορείτε να την εμποδίσετε, εκτός αν ο πατέρας έχει καταδικαστεί για κακούργημα, ναρκωτικά ή να είναι υπόλογος για εγκλήματα με ηθική απαξία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να συνεργαστείτε με κάποιο δικηγόρο, ο οποίος θα σας αντιπροσωπεύσει στις διαδικασίες ενώπιον του δικαστηρίου. Θέματα υπαιτιότητος δεν παίζουν κανένα ρόλο στις οικογενειακές διαφορές.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΛΑΒΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα
Τηλ: +30210 3816555, +306932618706,
Fax: +30210 3816555
Email: jalavano@otenet.gr
Url: http://www.alavanos.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.