«Είμαι έγκυος και ανησυχώ για το πώς θα αντιμετωπίσει τον ερχομό του μωρού, το σκυλάκι μας. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;»

294944_10150670814036710_104657441709_9595765_1594082115_n

Ερώτηση: » Είμαι έγκυος στο πρώτο μας παιδάκι και ανησυχώ για το πώς  θα αντιμετωπίσει τον ερχομό του μωρού, το σκυλάκι μας. Τι με συμβουλεύετε να κάνω  ώστε η συμβίωση σκυλιού και παιδιού να είναι ομαλή; Πώς θα πρέπει να προετοιμάσω το έδαφος;»

Απαντά η Τατιάνα Μιχαήλιδου, Ψυχολόγος

Το γεγονός ότι είστε έγκυος δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει αναφορικά με το πώς  θα διαχειριστεί τη νέα κατάσταση το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Ο σκύλος θα δεχθεί ευκολότερα τον ερχομό του μωρού εάν δεν νιώσει ότι θα υποστεί μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Φροντίστε να ακολουθείτε τη ρουτίνα που είχατε με το σκυλό  ενώ αν το βγάζατε εσείς βόλτα , πλέον θα πρέπει να αναθέσετε τα καθήκοντα αυτά στον μπαμπά προτού έρθει το μωρό και νιώσει ο σκύλος ότι τον παραμελείτε.  Αντίστοιχα, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τους κανόνες που ίσχυαν στο σπίτι και να θέσετε  μερικούς  επιπλέον ( να μην πηδάει πάνω στους καναπέδες, να μην πέφτει επάνω σας όταν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά, να μην εισβάλλει στο βρεφικό δωμάτιο) ούτως ώστε ο σκύλος να ξέρει εκ των προτέρων τη κατάσταση που θα επικρατήσει στο σπίτι μόλις γεννήσετε.  Μάλιστα, καλό θα ήταν να το εμπλέξετε κατά κάποιο τρόπο με το μωρό βάζοντας του να ακούσει ηχογραφήσεις με κλάματα μωρών για μερικά λεπτά κάθε μέρα για να συνηθίσει  τον ήχο. Όταν γεννήσετε, δώστε στον μπαμπά μια κουβερτούλα του νεογέννητου, για να τη μυρίσει ο σκύλος σας και να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά ενώ κατά τον ερχομό σας από το μαιευτήριο στο σπίτι, μην παραλείψετε να χαιρετίσετε το σκύλο σας και να του δείξετε πόσο σας έλειψε.