Είμαι έγκυος και έχω πάρει ήδη 7 κιλά… Tι κάνω τώρα;

o-FOODS-DURING-PREGNA-facebookΗ προτεινομένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας κατά την έναρξη της κύησης, αναφέρει η παιδοδιαιτολόγος Ελένη Κουή. Με απλά λόγια, όταν μία γυναίκα ξεκινάει με χαμηλό σωματικό βάρος την εγκυμοσύνη της π.χ ΔΜΣ < 19,8 kg/m2, τότε η προτεινόμενη αύξηση βάρους είναι 12,5 – 18kg ή αλλιώς 0,49kg/εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στην περίπτωση ενός ΔΜΣ στα φυσιολογικά όρια προ-εγκυμοσύνης το επιθυμητό είναι γύρω στα 11,5 – 16kg συνολική αύξηση βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή 0,44kg/εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως το κλάσμα του βάρους (kg) διά το ύψος (m) στο τετράγωνο : kg/m2.

Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη ξεκινάει με αυξημένο σωματικό βάρος, οι επίσημες οδηγίες είναι η συνολική αύξηση βάρους να μην ξεπερνάει τα 7-11 kg ή 0,3 kg/εβδομάδα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Ανάλογα λοιπόν από ποιο σωματικό βάρος ξεκίνησε η κύηση, τα 7 κιλά αύξηση σχεδόν στον πέμπτο μήνα δεν είναι κάτι τόσο ανησυχητικό. Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθεί ένας υγιής ρυθμός αύξησης των κιλών για να μην ξεφύγουμε των στόχων και για να μην γίνει η εγκυμοσύνη πιο δύσκολη για τη μητέρα αλλά και το βρέφος.