Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Είμαι εκείνο το παιδί

Είμαι εκείνο το παιδί

sad-214977_640Το ξέρω ότι με σκέφτεσαι κάπου-κάπου. Όταν με συναντάς στον δρόμο και αποστρέφεις το βλέμμα. Μια ανάμνηση που σπρώχνεις βιαστικά πίσω στη λήθη. Είμαι εκείνο το παιδί. Το παιδί που ήταν κοντό ή χοντρό ή άσχημο, κι εσύ με κορόιδευες με την υπεροχή που σου χάριζε το δικό σου ασύγκριτο σουλούπι. Το παιδί με το σκούρο δέρμα, που με φώναζες ‘’γυφτάκι’’, παρόλο που τα καλοκαίρια καμάρωνες που σκούραινε και το δικό σου. Το παιδί με τα κινητικά προβλήματα, που με έσπρωξες και με άφησες πεσμένο, ενώ έβλεπες ότι από μόνος μου δε θα μπορέσω να σηκωθώ. Το παιδί το αυτιστικό, που με φώναζες ‘’καθυστερημένο’’ γιατί ο κώδικας επικοινωνίας μου ήταν διαφορετικός από τον δικό σου. Το παιδί το φτωχό, που με σχολίαζες για τα φθαρμένα μου ρούχα και τα κακοπαθημένα μου παπούτσια θαρρείς κι ηταν επιλογή μου να τα φορώ. Το παιδί που το στήνατε στη γωνία και το χτυπούσατε επειδή ήσασταν ‘’μάγκες’’, δεν σας πρόδιδα όμως από ντροπή, από φόβο για τα χειρότερα, ή ελπίζοντας ότι με την υποταγή μου θα με δεχτείτε στην κλίκα σας και θα πάψω να είμαι μόνος.

Κι έκλαιγα τα βράδια σιωπηλά, μην με ακούσουν οι γονείς μου. Γιατί τους είχα μιλήσει, αλλά δε με κατάλαβαν, ή δεν ήθελαν να με καταλάβουν, ή πίστευαν πολύ βολικα ότι κάπως, κάποτε όλα θα αλλάξουν.

Δεν έχω τίποτα να σου προσάψω και τίποτα να σου συγχωρήσω. Γιατί ξέρω ότι τα παιδιά είναι σκληρά και άπονα, λένε, και κάνουν αυθόρμητα αυτό που σκέφτονται και δε λογαριάζουν πόσο μπορεί να πληγώνουν τον άλλο. Κι αν τώρα που μεγάλωσες σε στεναχωρούν οι αναμνήσεις, το παρελθόν να αλλάξεις δε μπορείς.

Αν όμως τώρα έχεις δικό σου παιδί αφιέρωσε χρόνο να το ακούσεις. Θα εκπλαγείς. Κι αφιέρωσε χρόνο να του μιλήσεις. Να του εξηγήσεις ότι η ομορφιά δεν είναι στο περίβλημα αλλά στο εσωτερικό. Οτι δεν είμαστε όλοι ίδιοι ωστόσο κάθε τι διαφορετικό δεν είναι αναγκαστικά προβληματικό. Να του μάθεις να σκέφτεται και να αποδέχεται.

Δε σου υπόσχομαι ότι έτσι θα κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Τα παιδιά δεν μπορούν να αποβάλλουν την απονιά εντελώς, είναι η φύση τους αυτή. Όμως, αν καταφέρεις έστω κι ένα δάκρυ λιγότερο να χυθεί, θα είναι αυτό μια νίκη. Για εκείνο το παιδί που πληγώθηκε, για σένα που το πλήγωσες και για όλους όσους δεν θέλουν να ξαναπληγωθούν.

Πηγή: Protagon.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.