Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Είμαι μαμά δύο μικρών αγοριών. Πώς να διαχειριστώ κάποια συναισθήματα, όπως η ζήλια και ο θυμός;

Είμαι μαμά δύο μικρών αγοριών. Πώς να διαχειριστώ κάποια συναισθήματα, όπως η ζήλια και ο θυμός;

dsc_0135Είμαι η Φωτεινή, μαμά του πεντάχρονου Μάνου και του 15 μηνών Φίλιππου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον τρόπο διαχείρισης κάποιων συναισθημάτων όπως είναι η ζήλια, ο θυμός,τα όρια που θα πρέπει να βάζουμε και άλλα. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν πραγματοποιούνται κάποια σεμινάρια ή εάν υπάρχει κάποια σχολή γονέων με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους στην οποία θα μπορούσα να συμμετέχω είτε μόνη μου είτε με τον σύζυγο μου.

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι αληθινά και εξίσου σημαντικά. Ο στόχος είναι να μάθουν να ελέγχουν την συμπεριφορά τους και όχι τα συναισθήματα. Τα παιδιά πολλές φόρες αντιδρούν με φωνές ή πείσματα δοκιμάζοντας τα όρια σας. Ακόμη και να νιώθετε εκνευρισμό χρειάζεται να δείχνετε ανοχή και υπομονή, εξηγώντας με ήρεμο τρόπο τι είναι αυτό που ζητάτε και περιμένετε από εκείνα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλούν για τα συναισθήματα τους, αποφεύγοντας δικές σας ερμηνείες ή κατευθύνσεις. Αποφύγετε να εκφράζετε αποδοκιμασία ή λύπη όταν το παιδί σας εκφράζει διαφορετική θέση και άποψη από την δική σας. Ακούστε το προσεκτικά εξηγώντας τους λόγους που φέρνετε αντίρρηση ή διαφωνείτε. Μαθαίνοντας να μιλάτε για τα δικά σας συναισθήματα δείχνετε τον δρόμο στο παιδί σας πώς να το κάνει. Όσον αφορά θέματα διαχείρισης παιδιών, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε σχόλες γονέων στο δήμο σας.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
Site: www.greekpsychologist.com
Email: evi_mprintaki@yahoo.gr
Τηλ: 6936637612/211 4048794


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.