Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Είναι αλήθεια ότι το μωρό "κλέβει" το ασβέστιο της μητέρας;

Είναι αλήθεια ότι το μωρό "κλέβει" το ασβέστιο της μητέρας;

pregnant-readingΗ θεωρία ότι το μωρό «κλέβει» ασβέστιο από τη μητέρα και γι’ αυτό χαλάνε τα δόντια της είναι – σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας – εντελώς ανυπόστατη.

Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική υγεία τους. Συχνά, επίσης, κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται αύξηση του αριθμού των γευμάτων και της κατανάλωσης ζάχαρης, γεγονός που οδηγεί στον τερηδονισμό των δοντιών.

Επειδή η διάπλαση των νεογιλών και μερικών μόνιμων δοντιών ξεκινά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η στοματική υγιεινή και η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει και την υγεία των δοντιών του παιδιού.

Γι’ αυτό η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (με κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά και φρούτα). Βεβαίως, δεν θα πρέπει να πίνετε οινοπνευματώδη ποτά ούτε να καπνίζετε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση διαφόρων ορμονών που μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να περιοριστούν με τη σχολαστική στοματική υγιεινή, δηλαδή το συχνό βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται προσοχή στη λήψη φαρμάκων, γιατί αυτά μπορεί – εκτός των άλλων προβλημάτων – να επηρεάσουν και τη διάπλαση των δοντιών του μωρού. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς τη συμβουλή γιατρού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.