Πέμπτη 1 Μαΐου

Είναι ασφαλή τα σκεύη σιλικόνης για τα γλυκά και τη μαγειρική; Απαντούν ένας χημικός και ένας διατροφολόγος

Ένα φύλλο σιλικόνης ή μια φόρμα είναι ιδανικά για να μην κολλήσουν τα γλυκά μας. Είναι όμως και ασφαλή;

Τα σκεύη σιλικόνης έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα υπόλοιπα αντικολλητικά τόσο για τα γλυκά μας όσο και για αλμυρές πίτες, μάφιν και κέικ. Είναι όμως ασφαλή για την υγεία μας και τι πρέπει να γνωρίζουμε. Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν σε δύο ειδικούς: την Erin Parekh, MS, CNSc, κλινικό και λειτουργικό διατροφολόγο και τη Lauren Marbella, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Ας δούμε τι απάντησαν!

Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σκεύη σιλικόνης;

Τα μαγειρικά σκεύη από σιλικόνη έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα χάρη στην ανθεκτικότητα και της ευκολίας χρήσης τους. Ως πλεονέκτημα, η ευελιξία της σιλικόνης σημαίνει ότι αποθηκεύεται εύκολα και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο – ιδανικό για κουζίνες όπου ο χώρος στον πάγκο και στο ντουλάπι είναι δυσεύρετος. Αλλά όπως και με άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται με σύγχρονα υλικά, ακολουθούν φυσικά ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την απόδοσή της. Είναι λοιπόν τα μαγειρικά σκεύη σιλικόνης κατάλληλα για μαγείρεμα;

«Σε γενικές γραμμές, ναι», λέει η κλινική και λειτουργική διατροφολόγος Erin Parekh, MS, CNSc. «Η σιλικόνη έχει ορισμένα μεγάλα πλεονεκτήματα. Είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από τις επιλογές μίας χρήσης, δεν περιέχει PFOA ή PTFE που βρίσκονται σε ορισμένα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, είναι ανθεκτική στις γρατζουνιές και μπορεί να αντέξει υψηλότερη θερμότητα χωρίς να καταρρεύσει».
Η Lauren Marbella, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, συμφωνεί. «Τα προϊόντα σιλικόνης για τρόφιμα θεωρούνται ασφαλή, εφόσον τα χρησιμοποιείτε εντός των ορίων θερμοκρασίας τους και τα καθαρίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αποφυγή συσσώρευσης βακτηρίων». Εν ολίγοις, όταν χρησιμοποιείται σωστά, η σιλικόνη είναι ένα ασφαλές και πρακτικό υλικό για το μαγείρεμα και το ψήσιμο.

Τι να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε σκεύη σιλικόνης

«Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα σιλοξάνια (χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σιλικόνης) μπορεί να διαρρεύσουν στα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, ενώ είναι γενικά ασφαλές, αξίζει να προσέχετε πώς το χρησιμοποιείτε», λέει η Parekh.
Η σιλικόνη τροφίμων είναι ανθεκτική στη θερμότητα μέχρι περίπου 220 βαθμούς Κελσίου, λέει η Marbella, που σημαίνει ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια μέχρι αυτή τη θερμοκρασία. «Λάβετε υπόψη ότι η χρήση υψηλότερης θερμότητας μπορεί να οδηγήσει σε θερμική αποσύνθεση», προειδοποιεί.

«Όταν μαγειρεύετε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φτάνετε περίπου στους 300 με 350 βαθμούς Φαρενάιτ, που θα πρέπει να είναι πολύ κάτω από το όριο θερμοκρασίας των περισσότερων σπάτουλας τροφίμων», εξηγεί η Marbella, “αν και τα πρόσθετα που υπάρχουν σε μαγειρικά σκεύη χαμηλής ποιότητας μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Αναζητήστε σιλικόνη υψηλής ποιότητας και ποιότητας για τρόφιμα και ελέγξτε τις συστάσεις θερμοκρασίας του κατασκευαστή», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Πετρούπολη: Πιάστηκαν στα χέρια έξω από σχολείο μαθητές Λυκείου

Βρετανία: Κινέζος φοιτητής νάρκωνε και βίαζε γυναίκες – 23 γυναίκες επικοινώνησαν με την αστυνομία μετά την καταδίκη του

Ροή Ειδήσεων