Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Είναι γενναίο να είσαι (σωστός) γονιός

Είναι γενναίο να είσαι (σωστός) γονιός

kidsjpg
Όποιος δεν έχει κάνει παιδιά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί. Και πόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η διαδικασία όταν προσπαθείς να το κάνεις σωστά.  Η δυσκολία γίνεται τεράστια όταν πια δεν μεγαλώνεις ένα μόνο, αλλά περισσότερα παιδιά.

Θαυμάζω τις οικογένειες με πολλά παιδιά και θα ήθελα και εμείς σύντομα να μπορέσουμε να κάνουμε έστω ένα δεύτερο. Όχι μόνο για να έχει παρέα, όπως όλοι μας λένε, η κόρη μας αλλά και για να  μας τους ίδιους. Πιστεύω πως η διαδικασία της ανατροφής μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να βάζουμε στην άκρη τους εγωισμούς μας και αφοσιωνόμαστε στο να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Είμαι όμως σχεδόν πεπεισμένος, με όλα αυτά που έχω δει τα τελευταία χρόνια, πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι όχι ικανοί, αλλά κατάλληλοι, για να κάνουν παιδιά. Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και πρέπει να κάνει τον δικό της προϋπολογισμό ακόμη για το πόσα παιδιά μπορεί να κάνει. Πιο πολύ όμως για να δώσει σε όλα -εξίσου- τα ίδια εφόδια που θα χρειαστούν για να βγουν αύριο στην κοινωνία.
Ξέρω ότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο σκληρά αφού η χώρα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Και το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε με αφορμή την κρίση. Το κράτος δεν δείχνει να νοιάζεται και πολύ για το θέμα. Δεν υπάρχει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τις παροχές στις οικογένειες ανάλογα με το πόσα παιδιά έχουν.Επιδόματα δίνονται από μια κυβέρνηση και κόβονται από την επόμενη.  Πολλές φορές χωρίς καμιά μελέτη στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών.
Συναντώ πολλά ζευγάρια που θα ήθελαν να κάνουν και άλλα παιδιά αλλά όλα τα παραπάνω τους αποθαρρύνουν. Αρκετά όμως,  παρόλες τις δυσκολίες το κάνουν και πραγματικά αξίζουν πολλά μπράβο.
Είναι πραγματικά γενναίο να μεγαλώνεις σωστά τα παιδιά σου. Το βλέπω στην πράξη μεγαλώνοντας την κόρη μου. Η υπομονή που χρειάζεται είναι τεράστια και πολλές φορές δεν την έχουμε με αποτέλεσμα να κάνουμε παραχωρήσεις σε πράγματα που δεν θα έπρεπε ή πολύ απλά να μην δίνουμε την απαιτουμένη προσοχή που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Υπάρχουν γονείς -και των δύο φύλων- που για χάρη των παιδιών τους, θυσίασαν καριέρες και ξένοιαστη ζωή. Η υπομονή που χρειάζεται ένας γονιός ειδικά τα πρώτα χρόνια είναι τεράστια. Και όλες του οι αποφάσεις ακόμη και η «τιμωρία» προς τα παιδιά του θα πρέπει να είναι βασισμένες στην αγάπη και όχι στο θυμό.

Η κρίση έφερε αρκετές οικογένειες κοντά, αλλά και πολλές τις απομάκρυνε. Οι λόγοι και στις δύο περιπτώσεις είναι πολλοί και δεν αναλύονται τόσο εύκολα. Στα δύσκολα όμως δοκιμάζονται  οι αληθινές σχέσεις. Και εκεί είναι που χρειάζεται η γενναιότητα να βάλεις πρώτα την οικογένεια και μετά το Εγώ.
Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο.

krommydas-photo

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.