Είναι η περίοδός μου φυσιολογική;

Ορισμένες φορές, ακόμα και στη γυναίκα με τον πιο “τέλειο” εμμηνορροϊκό κύκλο, συμβαίνει να παρουσιάζονται κάποιες διαταραχές, για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Ωστόσο, τις περισσότερες από αυτές τις φορές, αυτό που μπορεί να αντιλαμβανόμαστε σαν ανώμαλη περίοδο, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μία φυσιολογική έμμηνος ρύση.

Η κανονικότητα της περιόδου αποτελεί ένα σπουδαίο σημάδι μίας ομαλής αναπαραγωγικής λειτουργίας. Είναι πολύ σημαντικό μία γυναίκα να μπορεί να αντιληφθεί πότε πραγματικά υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο της και έχει μία ανώμαλη περίοδο, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μίας πιο σοβαρής κατάστασης που χρειάζεται προσοχή, όπως π.χ. μίας εγκυμοσύνης, ινομυωμάτων, μίας φλεγμονής ή ακόμα και καρκίνου της μήτρας.

Πώς μία γυναίκα μπορεί να καταλάβει εάν έχει μία φυσιολογική έμμηνο ρύση

Αρχικά, πρέπει να γίνει μία καταγραφή της διάρκειας του κύκλου. Κάθε πότε έρχεται η περίοδος; Κάθε 21 με 35 ημέρες είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, με τις περισσότερες γυναίκες να έχουν περίοδο κάθε 26 με 32 ημέρες. Εάν λοιπόν η περίοδός σας έρχεται νωρίτερα από τις 21 ημέρες ή αργεί περισσότερο από 35 ημέρες καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στη συνέχεια πρέπει να παρατηρήσετε την ποσότητα του αίματος. Αν χρειάζεται να αλλάζετε σερβιέτες μετά από μόλις μία ή δυο ώρες λόγω της υπερβολικής αιμορραγίας, και αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί, ιδιαίτερα αν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσάς. Το ίδιο ισχύει και αν ξαφνικά η απώλεια του αίματος έχει μειωθεί σημαντικά από αυτό που αναγνωρίζετε για τον εαυτό σας ως “κανονική” περίοδο. Και σίγουρα, καμία “κανονική” περίοδος δεν αναμένεται να διαρκέσει παραπάνω από 7 συνεχόμενες ημέρες.

Κράμπες και πόνοι περιόδου

Ενώ είναι φυσιολογικό να βιώσετε έως ένα βαθμό κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, δεν είναι φυσιολογικό να υποφέρετε και να εμφανίζετε σοβαρή δυσμηνόρροια. Αν λοιπόν ξαφνικά αρχίσετε να έχετε έντονες κράμπες που μάλιστα επιμένουν και μετά τη λήψη παυσιπόνων, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου που βιώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Ας σημειωθεί πως κάποιες νεαρές κοπέλες μπορεί να έχουν πιο έντονες κράμπες κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών μετά την πρώτη περίοδο τους, χωρίς αυτό να προκαλεί ανησυχία. Αυτό συνήθως μειώνεται με την ηλικία και για τις περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό. Εάν είστε μητέρα και βλέπετε την κόρη σας πραγματικά να υποφέρει και να αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά τις μέρες αυτές, καλό θα είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας και να βοηθήσετε την κόρη σας να αισθανθεί καλύτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες του μήνα. Και μη ξεχάσετε να ελέγξετε και τα επίπεδα του μαγνησίου της για αυτό το λόγο.

Τι άλλο να προσέξετε στην κόρη σας

Εκτός από τις πιθανές κράμπες, κάτι άλλο που πρέπει μία μητέρα να γνωρίζει είναι πως αν η κόρη της είναι άνω των 16 ετών και δεν έχει ακόμα κανονική περίοδο, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό για να καθορίσει την αιτία και να είναι σίγουρη πως δεν πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή κάποια άλλη κατάσταση που προκαλεί ολιγοαμηνόρροια ή κάποια άλλη διαταραχή. Με τις σωστές εξετάσεις και έναν αναλυτικό υπερηχογραφικό έλεγχο θα μπορέσει να υπάρξει διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν υποψιάζεστε ότι βιώνετε μία ανώμαλη αιμορραγία ή διαταραχή στην περίοδο σας είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Και πως αρκετές φορές αυτό που φαίνεται να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα στην πραγματικότητα δεν είναι. Όπως π.χ. κάποιοι θρόμβοι στο αίμα, που δεν είναι τίποτε άλλο από αποβολή και των τοιχωμάτων της μήτρας. Ή κάποια αλλαγή στη συχνότητα της περιόδου, που εφόσον δεν επαναλαμβάνεται δεν αποτελεί καμπανάκι συναγερμού.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με την περίοδο σας

  • Η κανονική περίοδος διαρκεί περίπου 5 ημέρες.
  • 1η ημέρα περιόδου είναι η 1η ημέρα κανονικής ροής κόκκινου αίματος
  • Η τυπική ποσότητα του αίματος που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση είναι περίπου 2 έως 8 κουταλιές της σούπας, αν και μπορεί να σας φαίνεται λίγο περισσότερο από αυτό.
  • Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες από την 1η ημέρα αυτής έως την 1η ημέρα της επόμενης περιόδου σας. Ωστόσο, οτιδήποτε από 21 έως 35 ημέρες μεταξύ των περιόδων θεωρείται κανονικός έμμηνος κύκλος.
  • Ο κύκλος σας, η περίοδος σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας σας. Εκπαιδευτείτε από τους ειδικούς για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι και μην αγνοείτε κανένα περίεργο σύμπτωμα.

Να είστε καλά,

Χαρούλα

www.harroulabilali.gr

www.bilalisgynaikologos.gr