- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Είναι το “Squid Game” κατάλληλο για παιδιά; -και όσα ακόμα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τηλεοπτική τρέλα

Είναι το “Squid Game” κατάλληλο για παιδιά; -και όσα ακόμα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τηλεοπτική τρέλα

Μία νέα κορεάτικη σειρά έχει εμφανιστεί εδώ και λίγο καιρό στην πλατφόρμα του Netflix, η οποία έχει κάνει πάταγο, όχι μόνο ανάμεσα στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά. Το “Squid Game” αποτελεί την απόλυτη τρέλα των ημερών, ενώ γίνεται viral και στα social media, με GIFS βιντεάκια, αλλά και ‘παιχνίδια’ εμπνευσμένα από αυτό στο TikTok. Ακόμα και αποκριάτικες στολές [2] έχουν δημιουργηθεί που ήδη… ξεπουλάνε! Πώς, λοιπόν, να μην έχουν ‘φαγωθεί΄ και τα έφηβα παιδιά μας να το δουν; Είναι, όμως, κατάλληλο;

Σύμφωνα με την έγκριτη ιστοσελίδα για γονείς Romper [3], η οποία επικοινώνησε με διάφορους ειδικούς ζητώντας τη γνώμη τους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς για τη σειρά είναι, ότι πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή. Οι ενήλικες, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την τριλογία “Hunger Games” το πιθανότερο είναι, ότι θα την λατρέψουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η σειρά είναι κατάλληλη για παιδιά.

Ωμή βία σε ένα σχολικό προαύλιο

Η σειρά βασίζεται σε μια ομάδα ενηλίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάποια οργάνωση του καλεί να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι, ο νικητής του οποίου θα ανταμειφθεί με τεράστια κέρδη. Το παιχνίδι, το οποίο στη σειρά ονομάζεται “red light – green light” είναι το δικό μας κλασικό “αγαλματάκια ακούνητα” [4].

Καθώς, όμως, το παιχνίδι εξελίσσεται, οι παίκτες μαθαίνουν, ότι αυτοί που χάνουν… τερματίζονται. Αυτό δεν σημαίνει, ότι επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά ότι κυριολεκτικά τερματίζονται και μάλιστα με φριχτούς τρόπους.

Σύμφωνα με την Common Sense Media, η σειρά απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να την παρακολουθούν μικρότερα παιδιά. Άρα, αν το παιδί σας επιμένει να την δει, θα πρέπει να το συζητήσετε πολύ σοβαρά και συνιστάται να την δείτε και εσείς μαζί του.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά βίαιη σειρά, με πολλές ωμές εικόνες. Επιπλέον, έχει και αρκετές σκηνές ακατάλληλες για ανήλικους. Και τα θύματα που θίγονται, άλλωστε, απαιτούν μεγάλη ωριμότητα σκέψης.

Φόβοι για αναπαράσταση του παιχνιδιού στα σχολεία

Το παιχνίδι “αγαλματάκια ακούνητα” αναβιώνει με τρόπο τρομακτικό

Στη Μ. Βρετανία που η σειρά είναι πρώτη στα trends, οι γονείς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Το παιχνίδι έχει ήδη μεταφερθεί στα σχολεία, ένα εκ των οποίων, στην περιοχή του Kent [5], ενημέρωσε τους γονείς, ότι θα υπάρξουν κυρώσεις στους μαθητές που θα μιμηθούν σκηνές.

Στο Βέλγιο τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού σε σχολείο οι μαθητές άρχισαν να μιμούνται τη σειρά, χτυπώντας του παίκτες που “τερματίστηκαν”. Οι δε δάσκαλοι κλήθηκαν να μιλήσουν στους μαθητές τους για τους κινδύνους του να παρακολουθούν μια ακατάλληλη για την ηλικία τους σειρά.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί κάνουν έκκληση στους γονείς να κρίνουν οι ίδιοι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βλέπει το παιδί τους, αν είναι μικρότερο των 16 ετών.

Διαβάστε ακόμα:

11 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Η σημασία της ημέρας και η δική μας συμβολή [6]

Η Αθανασία διαγνώσθηκε με μελανοκυτταρικό όγκο στο πίσω μέρος του ματιού της και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα [7]

“Πώς έμαθα στους μαθητές μου τι σημαίνει δικαιοσύνη με ένα τσιρότο” [8]