Αρχική Νέα Εισήγηση Συνηγόρου του Πολίτη για αναγραφή επωνύμου μητέρας στην οικογενειακή μερίδα ενήλικου τέκνου

Εισήγηση Συνηγόρου του Πολίτη για αναγραφή επωνύμου μητέρας στην οικογενειακή μερίδα ενήλικου τέκνου

o-MOM-AND-SON-facebookΕισήγηση προς το υπουργείο Εσωτερικών να φέρουν τα ενήλικα τέκνα «…στο διηνεκές ως μητρώνυμο αυτό που είχαν κατά τη στιγμή της γέννησής τους», κάνει με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. Ειδικότερα ο Συνήγορος διερεύνησε την αναφορά 156846/2012 κατά την οποία ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου αρχικά και στη συνέχεια το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να δεχτούν την αναγραφή, σε οικογενειακή μερίδα ενηλίκου, του επωνύμου που έφερε η μητέρα του κατά τον χρόνο της γέννησής του. Η άρνηση βασίστηκε στο γεγονός ότι η μητέρα τέλεσε επόμενο γάμο, επίσης πριν από την ισχύ του Ν. 1329/1983, οπότε φέρει πλέον το επώνυμο του επόμενου συζύγου.

Συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, με αυτό το επώνυμο πρέπει να αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα, αδιακρίτως αν αυτά αφορούν τα τέκνα της σε άλλη οικογενειακή μερίδα, έστω και αν τα τέκνα αυτά γεννήθηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο η μητέρα τους έφερε το επώνυμο του πατέρα τους, συζύγου από πρώτο γάμο. Ο Συνήγορος αντέτεινε ότι τα τέκνα πρέπει να φέρουν στο διηνεκές ως μητρώνυμο αυτό που είχαν κατά τη στιγμή της γέννησής τους, καθώς δεν είναι νοητό να μεταβάλλεται η δική τους αστική κατάσταση με κάθε επιγενόμενη αλλαγή επωνύμου της μητέρας τους. Η άποψη όμως αυτή δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Για τον λόγο αυτό ο Συνήγορος συνέταξε και υπέβαλε πόρισμα στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.