Αρχική InfoMommy Νέα Είστε εργαζόμενη μητέρα; Αυτό είναι το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για 40.000 μητέρες ανηλίκων

Είστε εργαζόμενη μητέρα; Αυτό είναι το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για 40.000 μητέρες ανηλίκων

Ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς ισχύει για 40.000 μητέρες ανηλίκων, που είναι ένα βήμα πριν την έξοδο στη σύνταξη. Οι συγκεκριμένες διατάξεις επηρεάζουν τόσο τα όρια ηλικίας για την «έξοδο» όσο και τα καταβαλλόμενα ποσά, ενώ διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες που είναι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση είναι τα εξής:

• Διασώζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας οι γυναίκες με ανήλικα, που είχαν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες παραμένουν σε ισχύ οι παλαιότερες συνταξιοδοτικές διατάξεις και μπορούν να αποχωρήσουν έως και δεκαεπτά έτη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας.

• Οι ασφαλισμένες που είχαν συμπληρώσει το όριο για πρόωρη σύνταξη (ΙΚΑ και ΔΕΚΟ - Τράπεζες) μπορούν να λάβουν μειωμένη. Ωστόσο το όριο για την πλήρη σύνταξη αυξάνεται (με βάση τον νόμο 4336) και αντίστοιχα αυξάνεται και η μείωση (μπορεί να φτάνει το 30%).

• Προσοχή, όσες ασφαλισμένες είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα για πρόωρη έξοδο, δεν επιβαρύνονται από την επιπλέον μείωση του 10% μέχρι συμπληρώσεως του νέου ορίου πλήρους σύνταξης (υπάρχει σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων).
Για παράδειγμα μητέρα στο ΙΚΑ είχε συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010 και είχε ανηλικότητα τέκνου. Σήμερα είναι 53 ετών και μπορεί άμεσα να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη.

Η μείωση πλέον θα υπολογίζεται με βάση το 61ο έτος της ηλικίας που είναι το νέο όριο χορήγησης πλήρους σύνταξης και θα είναι 30%. Ωστόσο δεν θα επιβληθεί στην εν λόγω περίπτωση επιπλέον πέναλτι 10%.

• Οσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα αναδρομικά για το 2011 ή το 2012 (είτε Δημόσιο είτε ΙΚΑ και ειδικά ταμεία) με εξαγορά πλασματικών ετών, καλό είναι να σπεύσουν να αιτηθούν τις σχετικές εξαγορές πριν την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το κόστος (σήμερα είναι 168 ευρώ τον μήνα).

Οι εξαγορές

Να σημειωθεί πως οι ν. 3996/2011 και 3865/2010 προβλέπουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαγορές οι πλασματικοί χρόνοι σπουδών, κενών ασφάλισης, απεργίας και τέκνων (μόνο για το Δημόσιο). Για τους χρόνους επιδοτούμενης ανεργίας, ασθένειας και κύησης-λοχείας -που είναι δωρεάν- οι διαδικασίες γίνονται τη στιγμή της αίτησης για σύνταξη και όχι νωρίτερα.

• Eνα σημείο-κλειδί που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένες, που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα στο ΙΚΑ και είναι άνω των 55 ετών, είναι πως μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης και παράλληλα να συνεχίσουν να εργάζονται.
Ωστόσο αν είναι κάτω των 55, πρέπει να γνωρίζουν πως η σύνταξή τους θα τεθεί σε αναστολή μέχρι τα 55 εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται.

• Αντιθέτως, όσες γυναίκες έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ - Τράπεζες, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς διακοπή της εργασίας τους και παραίτηση.

• Οι ασφαλισμένες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς η έξοδος με μειωμένη σύνταξη για τις μητέρες πλέον δεν είναι συμφέρουσα λόγω του υψηλού ποσοστού μείωσης.
Από την 1η Ιουλίου 2015 με τον ν. 4334/2015 καταργήθηκε η δυνατότητα λήψης σύνταξης με τα κατώτατα όρια (486 ευρώ τον μήνα) των μητέρων ανηλίκων που είχαν χαμηλές αποδοχές και η σύνταξή τους θα υπολογιζόταν με βάση αυτό το ποσό.

Πλέον η χορήγηση του κατωτάτου ορίου για τις περιπτώσεις αυτές θα επέρχεται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Μέχρι τότε θα πρέπει η συνταξιούχος να αρκείται στο οργανικό ποσό ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.

Πηγή: Ethnos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.