Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Εκατοντάδες Ελληνίδες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες λόγω... ΕΟΠΥΥ!

Εκατοντάδες Ελληνίδες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες λόγω... ΕΟΠΥΥ!

newborn-baby

Η αναμονή για έγκριση της δαπάνης για εξωσωματική γονιμοποίηση, στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, ξεπερνά τους 10 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον ένα χρόνο.
Η γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση αποτελούν τροχοπέδη για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 38 ετών, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών το όνειρο αυτό παγιδεύεται στα γρανάζια του ΕΟΠΥΥ.
Τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα υπογόνιμα ζευγάρια , κατέγραψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ. Θέμης Μαντζαβίνος με αφορμή την οργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης που θα γίνει στο ξενοδοχείο Ηilton από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013.
Από το 1978, που γεννήθηκε το 1ο παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι σήμερα, έχουν γεννηθεί περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία 25 χρόνια και έχουν γεννηθεί περίπου 50.000 παιδιά, δηλαδή το 3-5% των γεννήσεων κάθε χρόνο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Στο Συνέδριο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες έγκριτων Καθηγητών της Νομικής Σχολής γύρω από τα νομικά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η γονεϊκότητα “τριχοτομείται”. Μπορεί να υπάρχει διαφορετική κυοφορούσα ή “γενετική” ή “κοινωνική” μητέρα.
Ο κ. Θ. Μαντζαβίνος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή που ασχολούνταν με θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης λειτούργησε επί 5 χρόνια, αλλά πριν 2 χρόνια τα μέλη της παραιτήθηκαν, γιατί και οι 4 υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας στο διάστημα αυτό, αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία της, γιατί στερείτο ακόμα και γραμματειακής υποστήριξης.

Μία από τις παρενέργειες της μη λειτουργίας της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής, είναι και η ταλαιπωρία των ζευγαριών που παραπέμπονται από επιτροπή σε επιτροπή, για να τους εγκριθεί η δαπάνη χορήγησης των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι επιτροπές καθυστερούν προφανώς για λόγους εξοικονόμησης δαπανών, παρά το γεγονός ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης ανά έτος, υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ.

“Και είναι αποθαρρυντικό”, συνέχισε ο κ. Θ. Μαντζαβίνος, “να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο τα ζευγάρια αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες, τη στιγμή που οι επιτυχίες της χώρας μας σε αυτό τον τομέα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε ότι έρχονται στην Ελλάδα πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, αφενός διότι το επίπεδο των ιατρών, των βιολόγων και των μονάδων γενικότερα είναι πολύ υψηλό και αφετέρου γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο.
Πρόσφατα, μάλιστα, γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από παιδί που το ίδιο είχε γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Φαίνεται δηλαδή, ότι στα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο αυτή, δεν μεταβιβάζονται προβλήματα που πιθανόν είχαν οι γονείς τους προκειμένου να τεκνοποιήσουν.

Στο Συνέδριο αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ άλλων, τα νέοτερα δεδομένα για:

  • τις επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης
  • την εξωσωματική γονιμοποίηση και τον κίνδυνο γυναικολογικού καρκίνου
  • τις θεραπευτικές επιλογές μετά τα 40, για την υπογονιμότητα, κ.ά.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.