Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Έκοψα τα λιπαρά για να αδυνατίσω: Μύθος ή αλήθεια;

Έκοψα τα λιπαρά για να αδυνατίσω: Μύθος ή αλήθεια;

Κάποιοι σκέφτονται πως για να αδυνατίσουν πρέπει να κόψουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι μεταβολές του βάρους μας είναι αποτέλεσμα του ισοζυγίου ενέργειας, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της ενέργειας/θερμίδων που "μπαίνει" στο σώμα μας, αυτά που τρώμε και αυτά που πίνουμε, και της ενέργειας/θερμίδων που "βγαίνει" από αυτό, λόγω του βασικού μεταβολισμού μας και της φυσικής δραστηριότητας. Όταν αυτές οι δύο ενέργειες/θερμίδες είναι ίσες, τότε το βάρος μένει σταθερό. Όταν όμως "μπαίνει" στο σώμα περισσότερη ενέργεια, από όπου κι αν προέρχεται, από ότι "βγαίνει", τότε αυτή αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Αντίθετα, όταν "μπαίνει" λιγότερη ενέργεια από ότι "βγαίνει", είτε γιατί καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, είτε γιατί αυξάνονται οι καύσεις μας, τότε το βάρος μειώνεται.

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Το αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το βάρος σας λοιπόν εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των θερμίδων που θα καταναλώσετε, ανεξάρτητα από το συστατικό από το οποίο προέρχονται. Μπορεί κάποιος να τρώει καθημερινά τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γλυκά, τηγανητά και άλλα, αλλά αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες συνολικά δεν ξεπερνούν τις καύσεις του, θα χάνει βάρος.

Και γιατί είναι τόσο δημοφιλής η μείωση του λίπους; Γιατί το λίπος είναι περισσότερο πυκνό ενεργειακά, έχοντας περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες και πράγματι είναι εύκολο να το υπερκαταναλώσουμε.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κόψει κάποιος τα λιπαρά, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για το σώμα αφού παρέχει θρεπτικά συστατικά, δίνει γεύση στο φαγητό και αυξάνει τον κορεσμό. Μην καταφεύγετε σε ακραίες λύσεις, ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων και κοντά στις συνήθειες που είχατε μέχρι τώρα, με μία μέτρια πρόσληψη λίπους και φυσικά άσκηση.

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter