Θα έπρεπε ίσως ο νόμος, να είναι πιο ελαστικός, στις παραμεθόριες περιοχές;
Όλοι θέλουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι, γιατί αυτό είναι το σωστό, αυτό που λέμε το νόμιμο. Όμως συχνά ο νόμος πρέπει να έχει και ηθικό έρισμα γιατί το ηθικό δεν είναι πάντα νόμιμο. Ο λόγος για μια πολύτεκνη οικογένεια που ζει στον Έβρο και για ελάχιστα ευρώ έχασε το επίδομα των παιδιών της. Μήπως ο νομοθέτης θα πρέπει να σκεφτεί ότι για να μείνει αυτή η οικογένεια εκεί στην εσχατιά του ελληνισμού, χρειάζεται και άλλη ελαστικότητα στον νόμο; Μήπως πρέπει να δοθεί έρισμα για να εξακολουθούν να μένουν εκεί και να μεγαλώνουν τα πολύτιμα μέλη της οικογένειάς τους;
Η υπουργός Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη σε πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή Αταίριαστοι, τόνισε ότι σύντομα θα έχουμε ένα νέο σχέδιο δράστης για την οικογένεια που θα εξομαλύνει τέτοιες περιπτώσεις και ότι θα δοθούν κίνητρα επιπλέον για το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα. Ήδη υπάρχει νομοσχέδιο προς έγκριση που θα ενισχυθεί και από το ειδικό χρονοδιάτραμμα του προγράμματος ΣΠΙΤΙ 2. Για το πρόβλημα της οικογένειας υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί άμεσα.
Η ιστορία έχει ως εξής.
Η κα Ιωαννίδου και ο σύζυγός της, δημόσιοι υπάλληλοι εδώ και πάνω από 18 χρόνια, έλαβαν αύξηση στους μισθούς τους. Έτσι, ξεπέρασαν κατά 1.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα να “κοπεί” το επίδομα πολυτέκνων ύψους 2.800 ευρώ που λάμβαναν.
Ζουν στο βορειότερο χωριό της Ελλάδας, στο Ορμένιο. Μια οικογένεια, με 5 παιδιά. Κι όμως, το κράτος τους έκοψε το ετήσιο επίδομα πολυτέκνων των 2.800 ευρώ, γιατί πήραν αυξήσεις στους μισθούς τους ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο…
Όπως αποκάλυψε η κα Ευαγγελία Ιωαννίδου στην κάμερα του “Οπου Υπάρχει Ελλάδα”, της νέας εκπομπής του ΣΚΑΪ, με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή, “δεν παίρνουμε επίδομα πολυτέκνων πλέον γιατί θεωρούμαστε υψηλόμισθοι.”
Η κα Ιωαννίδου και ο σύζυγός της, δημόσιοι υπάλληλοι εδώ και πάνω από 18 χρόνια, έλαβαν αύξηση στους μισθούς τους. Έτσι, ξεπέρασαν κατά 1.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα να “κοπεί” το επίδομα πολυτέκνων ύψους 2.800 ευρώ που λάμβαναν.
Και όπως δηλώνει η κα Ιωαννίδου “Δεν είμαστε η μόνη οικογένεια. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 οικογένειες στην περιοχή που έχουν 4 ή 5 παιδιά και στις οποίες επίσης κόπηκε το επίδομα.”
“Ας μην βάζουν οικονομικά κριτήρια, ας κάνουν κάτι άλλο” την ακούμε να λέει, ενώ προσθέτει: “δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι η ηθική ανταμοιβή.”
Και προβάλλοντας την εγκατάλειψη που νιώθει συνεχίζει λέγοντας: “Δεν ασχολείται κανένας με τις ακριτικές περιοχές. Οταν δεν έχει σχολείο, δεν έχει παιδιά, δεν έχει φροντιστήρια, όταν δεν έχει δραστηριότητες, όταν ο άλλος δεν έχει δουλειά…”
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ακριτικό Ορμένιο είναι η κλειστή εδώ και δυο μήνες παιδική χαρά. “Γιατί πρέπει να ελεγχθεί από τον δήμο.”
Τα παιδιά ζορίζονται πολύ
Μιλώντας στην κάμερα του “Οπου Υπάρχει Ελλάδα” η κα Ιωαννίδου ανέφερε πως όλο το χωριό είναι σαν μια οικογένεια. Τα παιδιά, όμως, ζορίζονται πολύ. Κι έφερε σαν παράδειγμα ένα περυσινό περιστατικό όπου ο διευθυντής του Λυκείου έθεσε το ενδεχόμενο να κλείσει το εξεταστικό κέντρο του Λυκείου των Δικαίων για τις Πανελλήνιες, γεγονός που θα σήμαινε ότι τα παιδιά θα έπρεπε να μεταφέρονται κάθε μέρα σε κάποιο εξεταστικό κέντρο στην Ορεστιάδα, σε μια απόσταση 45 χλμ…