Αρχική InfoMommy Νέα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Speak Truth To Power": Οι μαθητές μαθαίνουν να ασκούν τα δικαιώματά τους

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Speak Truth To Power": Οι μαθητές μαθαίνουν να ασκούν τα δικαιώματά τους

PAN_0284
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, στην Αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, όπου η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η κυρία Kerry Kennedy, κόρη του αείμνηστου Robert Kennedy και της Ethel Kennedy, και συγγραφέας του βιβλίου “SPEAK TRUTH TO POWER”, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και  υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στα ιδρύματά τους, το  «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το “RFK Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights”*.

Πρώτος σταθμός αυτής της συνεργασίας θα είναι η εφαρμογή του προγράμματος “SPEAK TRUTH TO POWER” στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπόνησε και εφάρμοσε μέχρι σήμερα το “RFK Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights” σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άσκησή τους, ειδικά στην καθημερινή τους ζωή.

Σε μια πολύ ανθρώπινη και συγκινητική ομιλία, η κυρία Kerry Kennedy μάς είπε ότι εμπνέεται από το όραμα του πατέρα της και ακολουθεί τα βήματά του, προσπαθώντας μέσα από διαφορετικά μονοπάτια να διαδώσει τις αξίες του, πιστεύοντας, όπως κι εκείνος, ότι σκοπός της ζωής κάθε ανθρώπου είναι να συμβάλλει με κάποιο τρόπο στο να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αλλά και στο να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά. 

Το πρόγραμμα “SPEAK TRUTH TO POWER”, διδάσκεται κάθε χρόνο σε ένα εκατομμύριο μαθητές παγκοσμίως. Στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και να τους εκπαιδεύσει έτσι ώστε να μπορούν να αντισταθούν όχι μόνο στην πορνογραφία, ή στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση, αλλά και σε κάθε μορφή ρατσισμού. Να κατανοήσουν ότι ήρωας δεν είναι αυτός που εκφοβίζει αλλά εκείνος που αντιστέκεται. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό που βασίζεται στις εμπειρίες θαρραλέων ακτιβιστών και υπερασπιστών της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας στην οποία εφαρμόζεται. Έχουμε μάλιστα διαπιστώσει ότι όσο πιο ευέλικτο είναι τόσο το καλύτερο. Σε κάποιες περιπτώσεις διαρκεί 12 εβδομάδες, με 12 ώρες διδασκαλίας στο σχολείο και μετά με δουλειά στο σπίτι . Υπάρχουν όμως και κάποια σχολεία που κάνουν το πρόγραμμα πιο διαδραστικό εμπλουτίζοντας το με φεστιβάλ ταινιών, θεατρικά έργα, κ.ά, και περιορίζουν τη διδασκαλία σε λιγότερες ώρες... Αυτό που έχει σημασία είναι η τροφοδότηση των μαθητών με γνώσεις και εργαλεία που θα ενδυναμώσουν την αποφασιστικότητα τους για την υπεράσπιση της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και για την διεκδίκηση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για να συμπληρώσει η κ. Βαρδινογιάννη:«Η Kerry Kennedy, όπως κι εγώ, πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και επενδύοντας σε αυτά, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να ζήσει σε ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό αύριο...

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» εδώ και 15 χρόνια αγωνίζεται στο πλευρό των παιδιών, ενάντια στην παιδοφιλία, την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών, το trafficking, τον αναλφαβητισμό...

Με συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, εκδόσεις  και συμμετοχή σε διεθνείς εκστρατείες οργανισμών όπως η UNESCO, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά, δίνοντας έμφαση σε αυτά που σχετίζονται με τον σεβασμό και την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού  και τους Αναπτυξιακούς  Στόχους  του ΟΗΕ για τη χιλιετία... Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η συνεργασία μας με το “RFK Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights”.

Μια συνεργασία που άρχισε πριν από 11 χρόνια όταν οργανώσαμε στην Αθήνα τις εκδηλώσεις με τίτλο “SPEAK TRUTH TO POWER” – θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφίας, έκδοση του ομώνυμου βιβλίου στα ελληνικά-σε συνεργασία με την Ελληνική Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Με τιμά ιδιαίτερα αυτή η συνεργασία, που σήμερα παίρνει μια καινούρια διάσταση, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προτιθέμεθα να φέρουμε στην Ελλάδα...

Μαζί με την Kerry μπορούμε να δουλέψουμε για να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα το εκπαιδευτικό υλικό που προετοίμασε το Κέντρο Robert F. Kennedy και να δώσουμε στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να μοιραστούν αυτή τη γνώση και τα οράματα.  Η επιθυμία μας είναι να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά ηγετών αλλά επίσης μια νέα γενιά υπεύθυνων, ευαίσθητων και δίκαιων ανθρώπων που θα σέβονται την αξία της ζωής και το δικαίωμα κάθε άντρα, κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ανάπτυξη και ευημερία...».
PAN_0255


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.