Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Πώς οι μαθητές να συνδεθούν τηλεφωνικά – Πώς να παίρνουν τα μαθήματα μέχρι να εγγραφούν στο Δίκτυο

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου οι μαθητές όλων των βαθμίδων να μην “χάσουν” επαφή με την μαθησιακή διαδικασία έχει ξεκινήσει, πολλοί μαθητές έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και ήδη πολλά σχολεία έχουν αναρτήσει εκπαιδευτικό υλικό και εργασίες.

Επειδή πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την  εξ αποστάσεως διδασκαλίας το Υπουργείο απαντά σε μια σειρά από διευκρινιστικά ερωτήματα ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Ειδικότερα:

Προσπαθώ να εγγραφώ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αλλά είναι φορτωμένο και δεν μπορώ να προχωρήσω στην εγγραφή. Τι να κάνω για να μην χάσει το παιδί μου τα μαθήματα;

Η υπηρεσία eclass αναβαθμίζεται ώστε να εξυπηρετηθεί όλη η μαθητική κοινότητα. Για την διευκόλυνση σας και μέχρι να ολοκληρώσετε την εγγραφή δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν “ανοιχτά μαθήματα” τα οποία δεν απαιτούν την σύνδεση των μαθητών στο μάθημα με λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να οργανώνει το υλικό του στο ανοικτό μάθημα και οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια, τα μαθήματα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε “κλειστά” από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Αυτό επιτρέπει την σταδιακή προσαρμογή στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας των μαθητικών λογαριασμών.

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και σε διαφορετικές ώρες πέραν των προτεινόμενων ωρών (08:00 – 14:00);

Οι ώρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων στα οποία διδάσκουν, προτείνεται να είναι από 08:00 έως και 14:00. Σε κάθε περίπτωση εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και να αξιοποιούν την πλατφόρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και πέραν των προτεινόμενων ωρών αλληλεπίδρασης. Στο ενδεχόμενο που διαμορφωθεί άλλο ωράριο λειτουργίας για τη διευκόλυνση των μαθητών αλλά και για να μην επιβαρύνεται το σύστημα και να το χρησιμοποιούν πρώτα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι Διευθυντές του σχολείου πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους γονείς των μαθητών.

Πώς μπορεί ένας μαθητής να ζητήσει το λόγο όταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, που θα είναι όλοι οι μαθητές mute, έχει κάποια απορία;

Ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει εγγράφως το λόγο μέσω chat, καθώς και να βγάλει τον εαυτό του από τη σίγαση. Ο εκπαιδευτικός με τη σειρά του μπορεί να επιβάλει εκ νέου την ησυχία, καθώς και να απομακρύνει κάποιον μαθητή από την τάξη.

Μήπως το σύστημα αυτό αποκλείει τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Επ’ ουδενί. Κατ’ αρχάς, σχεδόν όλες οι οικογένειες με παιδιά έχουν πρόσβαση σε σταθερή σύνδεση ίντερνετ και χωρίς περιορισμό δεδομένων (βάσει στοιχείων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Επιπλέον, όμως, μπορεί κανείς να συνδεθεί με την ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο.

Πώς μπορώ να συνδεθώ με σταθερό τηλέφωνο;

Κάτω από το Join meeting (Συνδεθείτε σε συνάντηση), σας δίνεται η επιλογή να συνδεθείτε και με άλλα μέσα (More ways to join). Αφού το επιλέξετε, θα εμφανιστεί ένας σταθερός τηλεφωνικός αριθμός και ένας κωδικός πρόσβασης (access code). Καλώντας αυτό το νούμερο, και σχηματίζοντας τον κωδικό, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση μέσω σταθερού τηλεφώνου.